15.6 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στις πόσες «συγγνώμες» καίγεται μια κυβέρνηση; – Ειδήσεις – νέα

Ειδήσεις Ελλάδα

Συγγνώμη, κάναμε λάθη, αλλά φταίνε και οι …άλλοι. Αυτό το μήνυμα εξέπεμψαν οι υπουργοί  που έσπευσαν στα τηλεοπτικά παράθυρα για να διαχειριστούν την αποτυχία της κυβέρνησης στη διαχείριση της κακοκαιρίας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Είδαμε τις ίδιες σκηνές καλοκαίρι και χειμώνα. Ακραία καιρικά φαινόμενα παραλύουν τη χώρα, δημιουργούν απίστευτες καταστάσεις ταλαιπωρίας και ο κρατικός μηχανισμός, που όλες τις προηγούμενες μέρες υποτίθεται πως ήταν έτοιμος για δράση, αποδεικνύεται ένας δυσκίνητος ελέφαντας που δημιουργεί αντί να επιλύει προβλήματα.

Το μικροβίωμα του εντέρου δείχνει τον κίνδυνο για μακρά COVID

Η συγγνώμη της κυβέρνησης είναι μισή. Γιατί μετά τη συγνώμη (αφού κάτι πρέπει να ειπωθεί) αχίζει η επίρριψη των ευθυνών στους άλλους. Στο έντονο των καιρικών φαινομένων, στους δήμους, τώρα στους μετεωρολόγους. Οι δικές τους ευθύνες παραμένουν στη σφαίρα του αόριστου. Κάναμε λάθη, λένε. Μάλιστα. Ποια λάθη έγιναν; Ποιος ευθύνεται για αυτά; Πώς αναλαμβάνει τις ευθύνες;  Στην Αττική Οδό είχαμε παραίτηση. Στην κυβέρνηση;

Είναι βέβαιο, παρά τα όσα υποστηρίζει ο κ. Σκέρτσος,  ότι η κυβέρνηση αδυνατεί να μάθει από τα λάθη της. Αν μάθαινε δεν θα ζητούσε για μια ακόμα φορά συγγνώμη. Θα είχε κάνει τη δουλειά της. Δεν θα έκανε ξανά και ξανά τα ίδια λάθη. Απλά πράγματα.

Υπάρχει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Μετά τις απίστευτες καταστάσεις της προηγούμενης κακοκαιρίας, της «Μήδειας» όπου δεν ξέραμε ποιος φορέας έχει την αρμοδιότητα της κοπής των δέντρων, που καταπλάκωσαν αυτοκίνητα και προκάλεσαν ζημιές στο δίκτυο της ΔΕΗ με αποτέλεσμα να μείνουν για ώρες χωρίς ρεύμα χιλιάδες σπίτια, Πρωθυπουργός, τόνισε ότι, επιτέλους, θα προχωρήσει η διαδικασία αποσαφήνισης των αρμοδιοτήτων ανάμεσα στο κράτος και τις δύο βαθμίδες αυτοδιοίκησης, τις περιφέρειες και τους δήμους.

Λογικά, αυτή η μεταρρύθμιση, η αναγκαία, θα έπρεπε με βάση τα όσα είχαν γίνει να αποτελέσει την πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης. Θα έπρεπε, ήδη, οι αρμόδιοι υπουργοί να έχουν προχωρήσει στη διαδικασία. Θα μπορούσε να έχει έλθει στη Βουλή ολόκληρο νομοσχέδιο. Τίποτα από αυτά δεν έχει γίνει.

Γιατί; Γιατί είναι εύκολο να λες συγγνώμη αλλά δύσκολο το να συγκρούεσαι. Η διαδικασία αποσαφήνισης αρμοδιοτήτων χρειάζεται σπάσιμο αυγών. Απαιτεί συγκρούσεις με τους «δικούς» μας. Οπότε το αφήνουμε για αργότερα. Η μέχρι την επόμενη κακοκαιρία. Θα το ανασύρουμε και όταν κατακαθίσει η σκόνη θα το ξαναβάλουμε στο συρτάρι.

Δεν ξέρω στις πόσες συγγνώμες καίγεται μια κυβέρνηση. Αλλά αυτό το επαναλαμβανόμενο σκηνικό με τις συγγνώμες δεν βοηθά πια.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, όσο και αν προσπαθούν να βρουν δικαιολογίες, όσο και αν οι ευθύνες όπως για παράδειγμα για το φιάσκο της Αττικής Οδού, δεν βαραίνουν την ίδια, γνωρίζουν: Το πολιτικό κόστος αυτής της αποτυχίας θα το αναλάβει εξ ολοκλήρου η κυβέρνηση. Και όλα δείχνουν ότι θα είναι βαρύ. Γιατί κουβαλά και το βάρος των προηγούμενων αποτυχιών.

Σε σημείο καμπής το κόστος δανεισμού και για την Ελλάδα

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςΔείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό