28.9 C
Athens
Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024

Στη φυλακή οι «ακτιβιστές της σούπας» που επιτέθηκαν σε πίνακα του Βαν Γκογκ

Ειδήσεις Ελλάδα

Ακτιβιστές για το κλίμα της οργάνωσης Just Stop Oil πέταξαν σούπα ντομάτας πάνω από δύο πίνακες του Βίνσεντ Βαν Γκογκ με τους Ηλίανθους, μόλις μια ώρα μετά τη φυλάκιση δύο άλλων ακτιβιστών της οργάνωσής τους για παρόμοια επίθεση που έγινε το 2022.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, τρεις υποστηρικτές του Just Stop Oil μπήκαν στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου, όπου εκτίθεται έκθεση με τα έργα του Βαν Γκογκ, στις 14:30 το απόγευμα της Παρασκευής (27/09), και πέταξαν τη σούπα πάνω από τα δυο έργα με τους Ηλίανθους του πασίγνωστου Ολλανδού ζωγράφου.

Ο ένας από τους δυο πίνακες είχε γίνει στόχος επίθεσης πριν από δυο χρόνια,όταν η Phoebe Plummer και η Anna Holland είχαν επιτεθεί, πάλι με μια κονσέρβα ντοματόσουπας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το κλίμα.

«Οι μελλοντικές γενιές θα θεωρούν ότι αυτοί οι κρατούμενοι συνείδησης βρίσκονται στη σωστή πλευρά της ιστορίας», είπε στους επισκέπτες της γκαλερί ο Φιλ Γκριν, ένας από αυτούς που συμμετείχαν στη επίθεση της Παρασκευής.

Ο 71χρονος Λούντι Σίμπσον, ο οποίος επίσης συμμετείχε, είπε: «Θα λογοδοτήσουμε για τις πράξεις μας σήμερα και θα αντιμετωπίσουμε την πλήρη ισχύ του νόμου. Πότε θα λογοδοτήσουν τα στελέχη των εταιρειών ορυκτών καυσίμων και οι πολιτικοί;»

Η νέα επίθεση στους πίνακες του βαν Γκογκ έγινε σχεδόν μια ώρα αφότου η Plummer, 23 ετών, καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση για πρόκληση ζημιάς περίπου 10.000 λιρών στο πλαίσιο του πίνακα Ηλίανθοι 1888. Η συγκατηγορούμενή της, Άννα Χόλαντ, 22 ετών, καταδικάστηκε σε 20μηνη φυλάκιση για το ίδιο αδίκημα.

Ανακοινώνοντας την ποινή στο δικαστήριο του Southwark, ο δικαστής, Κρίστοφερ Χεχίρ, τους είπε: «Εσείς οι δύο απλά δεν είχατε το δικαίωμα να κάνετε ό,τι κάνατε στους Ηλίανθους και η αλαζονεία σας που σκέφτεστε διαφορετικά αξίζει την πιο αυστηρή καταδίκη.

Τον Οκτώβριο του 2022, η Plummer και η Holland είχαν πάει στο δωμάτιο 43 της Εθνικής Πινακοθήκης στην πλατεία Τραφάλγκαρ και πέταξαν δύο κουτιά σούπας πάνω από τον πίνακα του 1888, ένα από τα πιο διάσημα έργα του Βαν Γκογκ.

Τον Ιούλιο, κρίθηκαν ένοχοι για εγκληματική ζημία από ένα δικαστήριο μετά από τρεις ώρες ακροαματικής διαδικασίας. Ο δικαστής Χεχίρ τους είπε τότε να είναι «έτοιμοι ψυχικά και πνευματικά για να πάνε στη φυλακή».

Η Plummer καταδικάστηκε περαιτέρω σε φυλάκιση τριών μηνών για παρέμβαση στις εθνικές υποδομές συμμετέχοντας σε μια πορεία κατά μήκος της οδού Earls Court στο δυτικό Λονδίνο τον Νοέμβριο του 2023. Οι συγκατηγορούμενοί της σε εκείνη την υπόθεση, Chiara Sarti και Daniel Hall, καταδικάστηκαν σε ποινές με αναστολή και ποινές κοινοτικής εργασίας.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό