14.3 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Στη Ρώμη ο Απ. Τζιτζικώστας

Ειδήσεις Ελλάδα

Συναντήσεις με περιφερειάρχες, δημάρχους και αυτοδιοικητικά στελέχη της Ιταλίας είχε στη Ρώμη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος επίσης ήταν κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση για τη διασυνοριακή συνεργασία στο Campidoglio και στη Διάσκεψη για τη Νησιωτικότητα στο Palazzo San Macuto.

Ο κ. Τζιτζικώστας συναντήθηκε με τον νέο δήμαρχο Ρώμης, Roberto Gualtieri, ενώ είχε και συνάντηση με τους περιφερειάρχες της Ιταλίας, στα γραφεία της «Ένωσης Περιφερειών και Αυτόνομων Επαρχιών της Ιταλίας». Στη συνάντησή του με το δήμαρχο της Ρώμης, ο κ. Τζιτζικώστας συζήτησε για θέματα σχετικά με την ανάκαμψη από την πανδημία, την «Πράσινη Συμφωνία» και τη «Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης».

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών αναφέρθηκε στη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται από την Επιτροπή τόσο για την εξασφάλιση ενός δίκαιου σχεδίου ανάκαμψης της Ευρώπης και των τοπικών κοινωνιών της, όσο και για την ενίσχυση της πολιτικής συνοχής, ως αναγκαία συνθήκη για το μέλλον της Ευρώπης. «Παρότι στηρίζουμε το σχέδιο ανάκαμψης, οι όροι για τη συμμετοχή των περιφερειών και των δήμων παραμένουν ασαφείς και ο συγκεντρωτισμός απειλεί να υπονομεύσει το σχέδιο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών πιέζει την ΕΕ και τις εθνικές κυβερνήσεις για τη βελτίωση του σχεδίου και για την ισότιμη συμμετοχή των Περιφερειών και των δήμων στη λήψη των αποφάσεων», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας, ενώ τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών μπορεί να χρησιμοποιήσει ως πλατφόρμα την πρωτοβουλία Urban20, τον αστικό πυλώνα του G20, προκειμένου η πράσινη, δίκαιη, ψηφιακή και βιώσιμη ανάπτυξη να φτάσει σε όλες τις τοπικές κοινωνίες της Ευρώπης, χωρίς εξαιρέσεις και αποκλεισμούς ανάμεσα στις ευρωπαϊκές περιφέρειες και δήμους.

Στην ομιλία του προς τα μέλη της Ένωσης Περιφερειών και Αυτόνομων Επαρχιών της Ιταλίας, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε τη σπουδαιότητα της ισότιμης συμμετοχής των περιφερειών και των δήμων στην υλοποίηση του σχεδίου ανάκαμψης της ΕΕ, τονίζοντας ότι «είναι ζωτικής σημασίας εάν θέλουμε κάθε ευρώ από τα χρήματα των φορολογουμένων Ευρωπαίων πολιτών να επενδυθεί εκεί που το έχουν περισσότερο ανάγκη οι τοπικές κοινωνίες. Η πανδημία έπληξε με τραγικό τρόπο την Ιταλία, αλλά η αντιμετώπιση των επιπτώσεών της αποδεικνύεται πρότυπο για τις άλλες χώρες. Με ένα εντυπωσιακό σχέδιο μεταρρυθμίσεων και με κινητοποίηση τεράστιων επενδύσεων, η χώρα αποτελεί ένα μοναδικό εργαστήριο για τις ευρωπαϊκές πολιτικές ανάκαμψης. Κι εσείς αντιλαμβάνεστε καλύτερα από τον καθένα ότι για την υλοποίηση του σχεδίου ανάκαμψης απαιτείται στενή συνεργασία και ισότιμη συμμετοχή στις αποφάσεις των δήμων και των περιφερειών, με τις Βρυξέλες και τις εθνικές κυβερνήσεις».

 Τέλος, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών προσκάλεσε τόσο το δήμαρχο της Ρώμης, όσο και τα μέλη της Ένωσης Περιφερειών και Αυτόνομων Επαρχιών της Ιταλίας να συμμετέχουν στη Σύνοδο των Περιφερειών και των Δήμων της Ευρώπης, που θα πραγματοποιηθεί στις 3 και 4 Μαρτίου 2022 στη Μασσαλία, όπου θα διαμορφωθεί και θα υπογραφεί το «Μανιφέστο της Μασσαλίας», το οποίο θα φέρει την Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες της.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό