19.8 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Στη γραμμή εκκίνησης η κατασκευή του Μουσείου Ολοκαυτώματος

Ειδήσεις Ελλάδα

Τουλάχιστον 500.000 τουρίστες αναμένεται να φέρει στη Θεσσαλονίκη το Μουσείο Ολοκαυτώματος, του οποίου η κατασκευή όπως προκύπτει από σχετική εκδήλωση στο Money Show περνά στη γραμμή εκκίνησης.

Συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο project manager του έργου και πρόεδρος του Ομίλου Σαμαράς & Συνεργάτες, Δημήτρης Σαμαράς, στην σχετική εκδήλωση που διοργάνωσε η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, η προέγκριση της οικοδομικής άδειας για το Μουσείο Ολοκαυτώματος αναμένεται το αργότερο μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, με προοπτική η οριστική μελέτη να ολοκληρωθεί τον προσεχή Ιούνιο και ακολούθως να ανοίξει ο δρόμος για την οριστική οικοδομική άδεια και την ανάδειξη του γενικού εργολάβου και η κατασκευή θα αρχίσει το αργότερο τον φετινό Νοέμβριο, με στόχο την ολοκλήρωσή του στα τέλη 2025 και την έναρξη λειτουργίας του Μουσείου Ολοκαυτώματος στις αρχές του 2026.

Το έργο θα συγχρηματοδοτηθεί από τη γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση με 10 εκατ. ευρώ, άλλα 10 εκατ. ευρώ θα διατεθούν από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», ενώ 8-10 εκατ. ευρώ θα συνεισφέρει η ελληνική Κυβέρνηση και 1 εκατ. ευρώ ο CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, από το βραβείο Genesis που του απονεμήθηκε το 2022.

Ο Όμιλος «Σαμαράς & Συνεργάτες» έχει αναλάβει το project management του έργου μαζί με την εταιρεία Hill International. Όπως μάλιστα γνωστοποίησε ο κ. Σαμαράς από το βήμα της εκδήλωσης πέραν των μεγάλων επενδύσεων που δρομολογεί η Dimand στην περιοχή της δυτικής εισόδου της Θεσσαλονίκης εκδηλώνεται μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην ίδια περιοχή από ξένους και Έλληνες επενδυτές για άλλα ακίνητα της περιοχής όπως για τα ακίνητα της ΒΙΛΚΑ και το οικόπεδο όπου στεγαζόταν στο παρελθόν το παλιό εργοστάσιο της ΖΑΝΑΕ.

Όπως τόνισαν, επίσης, τόσο ο κ. Σαμαράς όσο και ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, του Μουσείου Ολοκαυτώματος και του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος, Δαυίδ Σαλτιέλ, το Μουσείο Ολοκαυτώματος αναμένεται να προσελκύει 500.000 τουρίστες ετησίως, με μέγιστα οφέλη για την οικονομία της πόλης. Σκοπός του Μουσείου Ολοκαυτώματος, όπως τόνισε ο κ. Σαλτιέλ, που δεν είναι μόνο να τιμά τα 6 εκατομμύρια Εβραίους θύματα των Ναζί, αλλά και να διδάξει στους νέους «τι ήταν αυτό που έγινε τότε και τι πρέπει να κάνουμε για να μην ξαναγίνει».

Την στήριξή τους στο έργο επισήμαναν επίσης ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Υφυπουργός Εσωτερικών Σταύρος Καλαφάτης και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, δια στόματος του περιφερειακού συμβούλου, Νίκου Τζόλλα.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ και της ΚΕΕ, Γιάννης Μασούτης τόνισε από την πλευρά του τη σημασία του Μουσείου για την τοπική οικονομία και εξέφρασε αισιοδοξία για εξέλιξη της Θεσσαλονίκης σε οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο της ΝΑ Ευρώπης, ενώ ο CEO του TOR Hotel Group, Ντίνος Τορνιβούκας, επισήμανε ότι το Μουσείο Ολοκαυτώματος θα αλλάξει κατά 180 μοίρες τη θέση της Θεσσαλονίκης στα τουριστικά δρώμενα παγκοσμίως και έκανε λόγο για ανάγκη δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου προϊόντος τουριστικής προβολής της πόλης που θα περιλαμβάνει το νέο αυτό μουσείο, ιστορία, γαστρονομία και αρχιτεκτονική.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό