25.3 C
Athens
Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024

Στη βιοκλιματική εποχή πέρασε ο Πύργος του Πειραιά

Ειδήσεις Ελλάδα

Εγκαινιάστηκε χθες το απόγευμα, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του δημάρχου Πειραιά, Γιάννη Μώραλη, ο Πύργος του Πειραιά (Ακτή Ποσειδώνος 2) επένδυση, που η συνολική εκτιμώμενη ακαθάριστη αξία της, αναμένεται να ξεπεράσει τα 130 εκατ. ευρώ.

Την ανακατασκευή του υλοποίησε η Piraeus Tower Α.Ε., κοινοπραξία της Dimand με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και την Prodea Investment ΑΕΕΑΠ, έπειτα από την υπογραφή σύμβασης παραχώρησης με τον Δήμο Πειραιά για 99 χρόνια.

Το αρχιτεκτονικό αυτό τοπόσημο που υποδέχεται περί τους 2.000 εργαζόμενους, πλέον των επισκεπτών του, θεωρείται η αφετηρία της νέας Αθηναϊκής Ριβιέρας και βρίσκεται στην καρδιά ενός εκ των μεγαλύτερων επιβατικών λιμανιών της Ευρώπης.

Ο Πύργος Πειραιά με 22 ορόφους, συνολικό ύψος 88 μέτρα και δομημένη επιφάνεια 34.623 τ.μ., φιλοξενεί γραφεία, καταστήματα λιανικής, γυμναστήριο, χώρο Wellness και εστίασης.

Μέχρι στιγμής έχει συμφωνηθεί η μίσθωση περίπου του 70% των επιφανειών του ενώ αναμένεται εντός του 2024 να έχει εκμισθωθεί πλήρως. Ανάμεσα στις κορυφαίες εταιρείες που εγκαταστάθηκαν στον Πύργο, περιλαμβάνεται ο κορυφαίος όμιλος μόδας, INDITEX, με τα brands Zara και Zara Home και η JD Sports, ένα από τα μεγαλύτερα καταστήματα αθλητικών ειδών, που έχουν μισθώσει χώρους 5.850 τ.μ. και 1.200 τ.μ. αντίστοιχα.

Κ. Μητσοτάκης: Ο Πύργος Πειραιά, σύμβολο μιας χώρας που προχωρά με αυτοπεποίθηση

Το ισόγειο έχει μισθώσει φαρμακείο της αλυσίδας Go To Health, που θα καταλαμβάνει χώρους 180 τ.μ. Στον τρίτο όροφο θα φιλοξενηθεί ο χώρος εστίασης του Πύργου, ένα concept της Nice n Easy, ενώ στον τέταρτο όροφο το γυμναστήριο Athlesis καθώς και ένας χώρος Wellness.

Ως προς τους γραφειακούς χώρους, η Dialectica, μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες νεοφυείς επιχειρήσεις διεθνώς, έχει μισθώσει 6.210 τ.μ. από τον 9ο έως τον 14ο όροφο, ενώ ο 22ος όροφος μισθώθηκε από τον Όμιλο V Group του Βύρωνα Βασιλειάδη.

Ο Πύργος Πειραιά πρόκειται να είναι ο πρώτος ψηφιακός και βιοκλιματικός ουρανοξύστης της χώρας με την ανώτατη πιστοποίηση Platinum κατά το διεθνές πρότυπο αειφόρου ανάπτυξης LEED (Leadership in Energy and Environmental Design).

Επιπλέον, στοχεύει σε άλλη μία παγκοσμίως αναγνωρισμένη πιστοποίηση που αφορά την υγεία, την ευεξία και την παραγωγικότητα των χρηστών του κτηρίου, την πιστοποίηση WELL (Well Building Standard).H ιστορία πίσω από τον Πύργο του Πειραιά.

Το 1968 με διάταγμα της Χούντας το μέγιστο ύψος οικοδόμησης αυξήθηκε στους 24 ορόφους. Η κατασκευή του Πύργου Πειραιά, ξεκίνησε το 1972, κατά τη θητεία του δημάρχου, Αριστείδη Σκυλίτση, στη θέση όπου βρισκόταν το ρολόι και η παλιά κεντρική αγορά του Πειραιά.

Ο σκελετός του κτιρίου ολοκληρώθηκε το 1974. Ωστόσο, αξιοποιήθηκαν μόνο οι τρεις πρώτοι όροφοι, οι οποίοι φιλοξένησαν για μικρό διάστημα, καταστήματα, γραφεία και τη Ράλλειο Σχολή.Για πολλές δεκαετίες, το δεύτερο ψηλότερο κτίριο της Ελλάδος (μετά από τον Πύργο των Αθηνών – 103 μέτρα) έμεινε ημιτελές και εν τέλει κενό. Ένας «κοιμισμένος γίγαντας», όπως τον χαρακτήριζαν οι κάτοικοι της περιοχής.

Ο Πύργος του Πειραιά εγκαταλείφθηκε και για τον λόγο αυτό αποτελούσε πληγή για την τοπική κοινωνία καθώς και πηγή σειράς αστικών μύθων. Μετά από σχεδόν 50 χρόνια και πολλές άγονες προσπάθειες, τον Μάιο του 2019, προκηρύχθηκε πλειοδοτικός διαγωνισμός από τον δήμαρχο Πειραιά, Γιάννη Μώραλη, για την αποπεράτωση και αξιοποίηση του κτιρίου.

Dimitris Kapantais / SOOC

Στον μεγαλύτερο συγκοινωνιακό κόμβο της χώρας, με όλα τα Μέσα σταθερής τροχιάς (ΗΣΑΠ, ΜΕΤΡΟ, ΤΡΑΜ, Προαστιακός) αλλά και τα Μέσα οδικών μεταφορών (Αστικά λεωφορεία, Τρόλεϊ) σε κοντινή απόσταση, οι εργαζόμενοι καθώς και οι επισκέπτες μετακινούνται εύκολα από και προς τον Πύργο.Παράλληλα, έχει προγραμματιστεί η σύνδεση του με την πλατεία Καραϊσκάκη και το λιμάνι, μέσω μιας εναέριας πεζογέφυρας, της οποίας τη μελέτη έχει χρηματοδοτήσει η Piraeus Tower Α.Ε..

Για πρώτη φορά στα Βαλκάνια, έγινε διαλογή των δομικών υλικών που αφαιρέθηκαν από την όψη του κτιρίου

Από τις καινοτομίες που εφαρμόστηκαν είναι ότι, για πρώτη φορά στα Βαλκάνια, έγινε διαλογή των δομικών υλικών που αφαιρέθηκαν από την όψη του κτιρίου. Τα συνεργεία προχώρησαν στην αποξήλωση της παλαιάς όψης και τον διαχωρισμό του γυαλιού από τα υπόλοιπα υλικά, έτσι ώστε να σταλεί σε εργοστάσιο της Saint-Gobain στη Ρουμανία και να ανακυκλωθεί με σκοπό να επιστρέψει στην Ελλάδα ως νέο υλικό, μέρος του οποίου επανατοποθετήθηκε στο έργο.

Με τη διαδικασία αυτή ανακυκλώθηκαν περισσότεροι από 126 τόνοι γυαλιού.

Ο Πειραιάς γενικότερα αρχίζει να αλλάζει. Μεταξύ άλλων έχει αναμορφωθεί (από την Dimand) μεγάλη έκταση της πρώην καπνοβιομηχανίας Παπαστράτου στον Άγιο Διονύσιο, όπου δημιουργήθηκε το Piraeus Port Plaza, που φιλοξενεί περίπου 7.500 εργαζομένους.

Στην ίδια περιοχή, ξεκίνησε η κατασκευή του Νέου Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά, επίσης από την Dimand. Ταυτόχρονα, η εγκατάσταση της Cosco στο λιμάνι, μετατρέπει τον Πειραιά σε πύλη του εισαγωγικού και εξαγωγικού εμπορίου στην Ευρώπη, καθώς και σε κέντρο Logistics της ευρύτερης περιοχής, παρέχοντας ολοκληρωμένες λιμενικές υπηρεσίες σε παγκόσμιους πελάτες.

Στο προσεχές διάστημα, αναμένεται η δημιουργία του νέου Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων, στη θέση του πρώην βιομηχανικού κτιρίου του σιλό στον χώρο του ΟΛΠ.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό