24.5 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στην Πορτογαλία ζούσε ένας… κροκοδεινόσαυρος

Ειδήσεις Ελλάδα

O δεινόσαυρος με το κεφάλι κροκόδειλου ήταν ο φόβος και τρόμος της εποχής του.

Το 1999 ο ερασιτέχνης παλαιοντολόγος Κάρλος Νατάριο ανακάλυψε στην Πορτογαλία τα απολιθώματα ενός δεινόσαυρου ο οποίος αρχικά θεωρήθηκε ότι ανήκε στο είδος Baryonyx walker. Επιστήμονες της Σχολής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου NOVA στην Πορτογαλία πραγματοποίησαν μια νέα πιο ενδελεχή μελέτη στα απολιθώματα και με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «PLοS ONE» αναφέρουν ότι πρόκειται για ένα άγνωστο μέχρι σήμερα είδος δεινοσαύρου με μοναδικά χαρακτηριστικά.

Οι ερευνητές ονόμασαν το νέο είδος Iberospinus natarioi τιμώντας τον άνθρωπο που το ανακάλυψε. Ήταν ένας τεράστιος δεινόσαυρος με μήκος περίπου έντεκα μέτρων ο οποίος διέθετε αγκαθωτή πλάτη ενώ το μακρύ του κεφάλι ήταν παρόμοιο με αυτό των κροκόδειλων. Σύμφωνα με τους ερευνητές το είδος αυτό ανήκει στην οικογένεια των Σπινόσαυρων, μεγάλων θηριόποδων δεινοσαύρων που θεωρούνται ένα από τα μεγαλύτερα αν όχι το μεγαλύτερο σε μέγεθος χερσαίο αρπακτικό που εμφανίστηκε στη Γη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές ο I. natarioi ζούσε πριν από περίπου 130 εκατ. έτη και αν η χρονολόγηση είναι ορθή τότε είναι πιθανότατα το πρώτο είδος Σπινόσαυρου αφού από τα σχετικά λίγα στοιχεία που έχουμε στη διάθεση μας για αυτούς πιστεύαμε μέχρι σήμερα ότι εμφανίστηκαν πριν από περίπου 100 εκατ. έτη. Μάλιστα ως τόπος καταγωγής των Σπινόσαυρων θεωρείται η Βόρειος Αφρική ενώ με βάση την νέα ανακάλυψη αυτοί οι τρομεροί δεινόσαυροι που ήταν στην κορυφή της διατροφικής αλυσίδας εμφανίστηκαν στην ιβηρική χερσόνησο.

Ήταν υδρόβιοι δεινόσαυροι που πιστεύεται ότι βάσιζαν την διατροφή τους σε ψάρια και θαλάσσια είδη αλλά πιστεύεται ότι έστηναν ενέδρες σε θηράματα και κυνηγούσαν ακόμη και πτερόσαυρους. Αν και ήταν το ίδιο μεγάλοι, τρομακτικοί και μοχθηροί με τον Τυραννόσαυρο Ρεξ δεν έχει αποκτήσει ανάλογη φήμη με αυτόν.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό