18.1 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Στην Ουάσιγκτον για αγορά F16 από την Τουρκία

Ειδήσεις Ελλάδα

Στην Ουάσιγκτον ο Ιμπραχίμ Καλίν. Ο στενός συνεργάτης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου για την πώληση F-16 στην Τουρκία.

Αναφορικά με την πώληση μαχητικών F-16 στην Τουρκία, ο Ιμπραχίμ Καλίν είπε ότι η σύνδεση της υπόθεσης αυτής με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είναι «εντελώς παράλογη, απαράδεκτη και αντιπαραγωγική».

«Στέλνει πολύ λάθος μήνυμα και δεν βοηθά τη διαδικασία», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος και διπλωματικός σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη Καλίν στην Ουάσιγκτον, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε ότι δεν βλέπει κανέναν λόγο για τον οποίο η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ δεν πρέπει να αποφασιστεί στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας το καλοκαίρι. Τόνισε, επίσης, ότι για το ζήτημα αυτό οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε επαφή όχι μόνο με τις φινλανδικές και σουηδικές αρχές, αλλά και με Τούρκους αξιωματούχους.

Εντός της ημέρας (σ.σ. 14.03.2023), ο Ιμπραχίμ Καλίν αναμένεται να δει τον Τζέικ Σάλιβαν, ενώ υπάρχει ακόμα προγραμματισμένη συνάντηση με την Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών για Πολιτικές Υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ.

Ahead of one-on-one with US national security advisor Jake Sullivan in Washington today, Turkish Presidential Spokesperson Ibrahim Kalın emphasized need for “strategic conversation” between allieshttps://t.co/yUXBCWE61Z

— DAILY SABAH (@DailySabah) March 14, 2023

Μιλώντας, εξάλλου, στο Επιχειρηματικό Φόρουμ ΗΠΑ-Τουρκίας, ο Καλίν υποστήριξε ότι Άγκυρα και Ουάσιγκτον πρέπει να έχουν μία ευρύτερη γεωπολιτική «στρατηγική συνομιλία», τονίζοντας ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών βασίζονται σε «αμοιβαία συμφέροντα».

«Όποιες διαφορές κι αν έχουμε, μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε» είπε ισχυριζόμενος ότι η Τουρκία έγινε αποδέκτης μίας «άδικης» και «προκατειλημμένης» κριτικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό