17.6 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Στην Λετονία, ο πρώτος ομοφυλόφιλος αρχηγός κράτους της ΕΕ

Ειδήσεις Ελλάδα

Το κοινοβούλιο της Λετονίας εξέλεξε τον επί σειρά ετών υπουργό Εξωτερικών Έντγκαρς Ρίνκεβιτς ως νέο πρόεδρο της χώρας , καθιστώντας τον ως τον πρώτο ανοιχτά ομοφυλόφιλο αρχηγό κράτους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πενήντα δύο βουλευτές από τους 100 βουλευτές ψήφισαν υπέρ του Ρίνκεβιτς, ο οποίος έχει υπηρετήσει ως υπουργός Εξωτερικών της χώρας για σχεδόν 12 χρόνια, ώστε να διαδεχτεί τον πρόεδρο Έγκιλς Λέβιτς.

Ο Ρίνκεβιτς είναι σφοδρός επικριτής του Κρεμλίνου, και στηρίζει σταθερά την Ουκρανία.

«Θα κάνω τα πάντα ώστε το κράτος μας να ευδοκιμήσει, η χώρα μας να είναι ασφαλής και η κοινωνία μας να είναι πιο ενωμένη», δήλωσε ο Ρίνκεβιτς αμέσως μετά την ψηφοφορία, ενώ ενθάρρυνε τη νεολαία να είναι έτοιμη να σπάσει το «γυάλινο τείχος» και να κυνηγήσει τις φιλοδοξίες της.

«Χάνω έναν εξαιρετικό υπουργό Εξωτερικών, αλλά κερδίζουμε έναν εξαιρετικό Πρόεδρο της Δημοκρατίας», σχολίασε ο πρωθυπουργός Κρισιάνις Καρίνς.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνεχάρη τον Ρινκέβιτς για την εκλογή του, αποκαλώντας τον «πραγματικό φίλο της Ουκρανίας».

Το 2014, ο Ρίνκεβιτς έγινε ο πρώτος κορυφαίος αξιωματούχος στη βαλτική χώρα των 1,9 εκατομμυρίων κατοίκων που ανακοίνωσε ότι είναι ομοφυλόφιλος.

Ενώ στην ΕΕ έχουν αναδειχθεί αρκετοί ομοφυλόφιλοι πρωθυπουργοί -μεταξύ των οποίων ο Λίο Βαράντκαρ της Ιρλανδίας και ο Ξαβιέ Μπετέλ του Λουξεμβούργου- ο Ρίνκεβιτς θα είναι ο πρώτος στο ανώτατο αξίωμα ενός κράτους μέλους.

Η περιοχή της Βαλτικής έχει μείνει πίσω σε σχέση με άλλα μέρη της Ευρώπης όσον αφορά την προώθηση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων. Ένα νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο της Λετονίας που θα ενέκρινε σύμφωνο συμβίωσης για έχει παγώσει, παρά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου που αναγνώρισε τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών.

Στη γειτονική Εσθονία, οι νομοθέτες βρίσκονται στα πρόθυρα της έγκρισης της νομιμοποίησης του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων, γεγονός που θα καθιστούσε τη χώρα την πρώτη πρώην σοβιετική δημοκρατία που θα το έκανε.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό