20.2 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Στην Κομισιόν οι υποθέσεις για το Επιχειρησιακό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας και την ΕΥΠ στην Ελλάδα

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Κώστας Αρβανίτης, επικαλούμενος τεκμηριωμένα δημοσιεύματα στα οποία δεν έχει δοθεί πειστική απάντηση μέχρι στιγμής, φέρνει ενώπιον της Κομισιόν με δύο ερωτήσεις του το ζήτημα των κυβερνητικών μεθοδεύσεων γύρω από την δημιουργία του ΚΕΤΥΑΚ (Κέντρο Τεχνολογικής Υποστήριξης, Ανάπτυξης και Καινοτομίας), την ουσιαστική αυτονόμησή του από τον κορμό της ΕΥΠ, αλλά και την «προικοδότησή» του με δεκάδες εκατ. € από χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, προκειμένου να λειτουργήσει ως Επιχειρησιακό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας.

Με τις δύο σχετικές ερωτήσεις ο ευρωβουλευτής επιχειρεί να αναδείξει «αφενός τα σοβαρά ζητήματα διαλειτουργικότητας και αποτελεσματικότητας που προκύπτουν από τη σκοτεινή μεθόδευση της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, και αφετέρου το ζήτημα της Αδιαφάνειας & έλλειψης ελεγξιμότητας ενωσιακών πόρων που προκύπτουν μέσα από όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει. 

Και συμπληρώνει: «Τα μεν ζητήματα διαλειτουργικότητας σχετίζονται με τον χαρακτήρα της ΕΥΠ ως Υπηρεσίας Πληροφοριών που – αυτονότητα – λειτουργεί στη βάση πρωτοκόλλων μυστικότητας, που συνιστούν προφανές εμπόδιο στη συνεργασία με αντίστοιχες αρχές άλλων κρατων – μελών. Ο χαρακτήρας όμως της ΕΥΠ –κάθε κάθε Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών – δυσκολεύει και τον αναγκαίο έλεγχο και διαφάνεια, δημιουργώντας ένα ακόμη σοβαρό εμπόδιο στα κυβερνητικά σχέδια που εκθέτουν – για πολλοστή φορά – την Ελλάδα διεθνώς.

Οι δύο ερωτήσεις επικεντρώνουν στο κατά πόσον μια ΕΥΠ είναι ο κατάλληλος φορέας να υλοποιήσει μια στρατηγική κυβερνοασφάλειας, ρόλος που θα έπρεπε να ανατεθεί σε μια δημόσια αρχή που να μπορεί να λειτουργεί με δημόσιο έλεγχο και διαφάνεια». 

 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό