29.5 C
Athens
Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024

Στην Κίνα τη Δευτέρα ο Χακάν Φιντάν

Ειδήσεις Ελλάδα

Το Πεκίνο αναμένεται να επισκεφθεί ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν στις 3-5 Ιουνίου κατόπιν πρόσκλησης του Wang Yi, μέλους του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας (ΚΚΚ) και Υπουργού Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (ΛΔΚ).

Πρώτη επίσκεψη ως Υπουργός Εξωτερικών

Ο Χακάν Φιντάν θα επισκεφθεί τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας για πρώτη φορά με την ιδιότητά του ως «Υπουργός Εξωτερικών».

Εκεί αναμένεται να συναντηθεί με τον ομόλογό του Wang Yi, τον Αντιπρόεδρο Han Zheng και το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΚ και Πρόεδρο της Κεντρικής Επιτροπής Πολιτικών και Νομικών Υποθέσεων Chen Wenqing, καθώς και με Τούρκους πολίτες που ζουν στη χώρα.

Μετά τις επαφές του στο Πεκίνο, ο υπουργός Φιντάν αναμένεται να επισκεφθεί τις πόλεις Ουρουμτσί και Κασγκάρ στις 4-5 Ιουνίου.

Η επίσκεψή του στην αυτόνομη περιοχή Σιντζιάνγκ Ουιγούρων θα είναι η υψηλότερου επιπέδου επίσκεψη από την Τουρκία μετά την επίσκεψη του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην περιοχή το 2012, όταν ήταν πρωθυπουργός.

Η ατζέντα

Σύμφωνα με την τουρκική hurriyet, οι οικονομικές-εμπορικές σχέσεις βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας.

Οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ξεπέρασε τα 48 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023.

Η Κίνα είναι ο πρώτος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας στην Ασία και ο τρίτος μεγαλύτερος στον κόσμο.

Οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν επίσης στις δυνατότητες για μια πιο ισορροπημένη και βιώσιμη δομή του διμερούς εμπορίου και της συνεργασίας για επενδύσεις από την Κίνα στην Τουρκία, ιδίως στον τομέα των νέων τεχνολογιών.

Σε μια περίοδο κατά την οποία οι εξελίξεις στην Ουκρανία, τη Γάζα και την Ερυθρά Θάλασσα έχουν επηρεάσει αρνητικά την ασφάλεια των παγκόσμιων γραμμών εφοδιασμού και ορισμένων έργων μεταφορικών διαδρόμων, θα ανταλλαγούν επίσης απόψεις σχετικά με την Πρωτοβουλία «Ζώνη και Δρόμος» και τις πρωτοβουλίες του Κεντρικού Διαδρόμου Ανατολής-Δύσης της Κασπίας.

Η ενέργεια, η πολιτική αεροπορία και η τουριστική συνεργασία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στην ημερήσια διάταξη.

Η Τουρκία θα τονίσει τη σημασία που αποδίδει στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών αναμένεται επίσης να αξιολογηθούν οι εξελίξεις στην Ουκρανία και την Ασία-Ειρηνικό, ιδίως στη Γάζα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό