21.1 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Στην Ελλάδα στις 10 Ιουνίου ο Όλαφ Σολτς

Ειδήσεις Ελλάδα

Την Ελλάδα θα επισκεφθεί στις 10 Ιουνίου ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα, ο καγκελάριος της Γερμανίας θα μεταβεί στην Θεσσαλονίκη την επόμενη Παρασκευή και, σύμφωνα με την ανακοίνωση του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου Βόλφγκανγκ Μπούχνερ, θα παρακαθήσει, έπειτα από πρόσκληση του Έλληνα πρωθυπουργού, σε δείπνο στο πλαίσιο της Συνόδου της Διαδικασίας Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η οποία πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

Ο Σολτς θα διανυκτερεύσει στη Θεσσαλονίκη, από όπου την επόμενη ημέρα θα μεταβεί στην Βόρεια Μακεδονία και ακολούθως στη Βουλγαρία. Θα έχουν προηγηθεί επισκέψεις του την Παρασκευή στο Κόσοβο και στη Σερβία.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται μερικές μέρες μετά την συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Όλαφ Σολτς, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Στη συνάντηση ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Γερμανό καγκελάριο για την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα, ήτοι τις παραβιάσεις και τις υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών, αλλά και για την επιθετική ρητορική της γειτονικής χώρας, που, όπως είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, υπονομεύει τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Να σημειωθεί ότι ο Σολτς καταδίκασε τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και τις υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά χαρακτηρίζοντας «αντιπαραγωγικό» και «ενάντια στο πνεύμα του ΝΑΤΟ» το να κλείνει κανείς τις πόρτες σε συνομιλίες με τους συμμάχους, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της Τουρκίας.  «Καταδικάζουμε εντόνως και απορρίπτουμε τις αβάσιμες δηλώσεις εναντίον της χώρας μας από το γραφείο του Γερμανού καγκελάριου» ανέφερε το τουρκικό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή του.

Στην Αθήνα η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών στις 9 Ιουνίου

Μία ημέρα νωρίτερα, την Πέμπτη 9 Ιουνίου, στην Αθήνα θα βρεθεί την Πέμπτη 9 Ιουνίου η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία θα συναντηθεί με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η Μπέρμποκ θα μεταβεί την επομένη στην ‘Αγκυρα, όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και της οικονομίας.

Σχολιάζοντας την επίσκεψη ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών, είπε: «Με τη γερμανική πλευρά συζητάμε όλα τα θέματα ανοιχτά και ειλικρινά, τους ενημερώνουμε για όλα τα θέματα της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς». 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό