23.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Στην έκδοση 30ετούς ομολόγου προχώρησε η Ιταλία

Ειδήσεις Ελλάδα

Στην έκδοση 30ετούς ομολόγου προχώρησε σήμερα το Ιταλικό υπουργείο Οικονομικών, ξεκινώντας την πρώτη μεγάλη πώληση χρέους στην ευρωζώνη το 2022, για τη χρηματοδότηση του ιταλικού δημοσίου.

Το νέο ομόλογο λήγει την 1η Σεπτεμβρίου του 2052  και η κοινοπρακτική έκδοση ανατέθηκε στις σε μια ομάδα τραπεζών που αποτελούνται από τις Barclays, Bnp Paribas, Deutsche Bank, Intesa Sanpaolo και Jp Morgan.

«Η προοπτική περαιτέρω ανόδου των επιτοκίων σε σύγκριση με τα ιστορικά χαμηλά των τελευταίων ετών, ώθησε το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών να κινηθεί άμεσα, προσπαθώντας να αποσπάσει ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης», γράφει η “il Sole 24 Ore”

Σε μόλις δύο εβδομάδες, το κόστος χρηματοδότησης για την Ιταλία αυξήθηκε κατά περίπου 30 μονάδες βάσης, λόγω των φόβων ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα μπορούσε να μειώσει τα νομισματικά κίνητρα νωρίτερα από το αναμενόμενο. Οι αναλυτές σημειώνουν ότι η Ιταλία προσπαθεί να μπλοκάρει το ιστορικά χαμηλό κόστος χρηματοδότησης το 2022, όπου οι πληθωριστικές και πολιτικές πιέσεις – εσωτερικές και από την ΕΚΤ – θα μπορούσαν να σημαίνουν το τέλος των όρων δανεισμού με ευνοϊκούς όρους.

Ήδη, αρχίζουν να πληθαίνουν οι φωνές κάποιων « γερακιών», μελών της ΕΚΤ , όπως ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζιτης Ρόμπερτ Χόλτζμαν και ο Ολλανδός ομόλογός του Κλάας Κνοτ για την σταδιακή αύξηση των επιτοκίων.  

Στις εξελίξεις αυτές προστίθεται και η ανησυχία ότι ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι μπορεί να εγκαταλείψει πρόωρα τη θέση του, μεταπηδώντας στην προεδρία της χώρας στα τέλη Ιανουαρίου .

Ενδεχόμενη αποχώρηση του Ντράγκι από την πρωθυπουργία ,θα μπορούσε να πυροδοτήσει νέους πολιτικούς κινδύνους για την Ιταλία με κύριο πρόβλημα την κήρυξη πρόωρων εκλογών, αν δεν βρεθεί κάποια προσωπικότητα κοινής αποδοχής που θα τον διαδεχθεί  τον «σούπερ Μάριο», στο Παλάτσο Κίτζι.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό