21.6 C
Athens
Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024

Στερεύει η λίμνη Κορώνεια: Τα φλαμίνγκο δεν κολυμπούν αλλά περπατούν – Αποκαρδιωτικές εικόνες

Ειδήσεις Ελλάδα

Σε πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα βρίσκεται πλέον η στάθμη της λίμνης Κορώνειας του Νομού Θεσσαλονίκης, μετά τον εκτεταμένο καύσωνα του καλοκαιριού.

Η στάθμη του νερού έχει υποχωρήσει αισθητά, με αποτέλεσμα τα ψάρια να ασφυκτιούν, καθώς η ανομβρία και η παρατεταμένη ηλιοφάνεια αποτέλεσαν τις ιδανικές συνθήκες για τον υπερτροφισμό του φυτοπλαγκτόν, έτσι ένας σημαντικός αριθμός από αυτά βγήκαν νεκρά στην επιφάνεια.

Ωστόσο, το φαινόμενο δεν είναι πρωτόγνωρο, ούτε αφορά μόνο τη λίμνη Κορώνεια όπως προκύπτει από έκθεση του Ελληνικού Κέντρου Βιοτόπων – Υγροτόπων του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας που λειτουργεί από το 2012 το Εθνικό Δίκτυο Παρακολούθησης υδάτων των λιμνών υπό την εποπτεία της Γενικής Διεύθυνσης Υδάτων του ΥΠΕΝ.

Σε πολύ χαμηλά επίπεδα η στάθμη της λίμνης Κορωνείας / φωτ. Eurokinissi

Σε πολύ χαμηλά επίπεδα η στάθμη της λίμνης Κορωνείας / φωτ. Eurokinissi

Σύμφωνα με την έκθεση, αραιές βροχοπτώσεις και αύξηση της θερμοκρασίας, με παράλληλη ένταση των αρδεύσεων μέσω απολήψεων νερού, αποτελούν τις κύριες αιτίες για την πτωτική τάση, την τελευταία δεκαετία, της στάθμης σε 4 φυσικές λίμνες της Κεντρικής Μακεδονίας, τη Βόλβη, την Κορώνεια, τη Δοϊράνη και την Πικρολίμνη.

Ειδικά για τη λίμνη Κορώνεια, σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), Ελένη Κουμούτσου, «από την εμπειρία μας εκτιμούμε ότι το βάθος του νερού της λίμνης στο βαθύτερο σημείο είναι αρκετά μικρότερο του ενός μέτρου. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται από την παρατήρηση φοινικόπτερων που επιτυγχάνουν να περπατούν και να αναζητούν τροφή στα βαθύτερα σημεία της λίμνης».

Σε πολύ χαμηλά επίπεδα η στάθμη της λίμνης Κορωνείας / φωτ. Eurokinissi

Από τη μια η στάθμη του νερού υποχωρεί συνεχώς κι από την άλλη στις όχθες της έκαναν την εμφάνισή τους χιλιάδες φλαμίγκο που «χρωματίζουν» με το ροζ χρώμα τους τα νερά της λίμνης.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό