Home Οικονομία Στα 2,4 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα το α’ τρίμηνο

Στα 2,4 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα το α’ τρίμηνο

Ειδήσεις Ελλάδα

Πρωτογενές πλεόνασμα 2,4 δισ. Ευρώ εμφάνισε ο Προϋπολογισμός σε ταμειακή βάση στο πρώτο τρίμηνο του 2024.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος , την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2024, το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης παρουσίασε έλλειμμα 359 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 383 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2023.

Κατά την περίοδο αυτή, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 14,861 δισ. ευρώ, από 13,898 δισ. ευρώ πέρυσι.

Όσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, αυτές διαμορφώθηκαν σε 14,343 δισ . ευρώ, από 15,454 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2023.

Σημειώνεται από το υπουργείο Οικονομικών ότι το μεγαλύτερο μέρος της διαφοράς του πρωτογενούς πλεονάσματος έναντι του στόχου σε ταμειακούς όρους δεν προσμετράται στο πρωτογενές αποτέλεσμα του 2024 σε δημοσιονομικούς όρους.

Ενδεικτικά, ποσό ύψους 159 εκατ. ευρώ που αφορά σε έσοδα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, δεν επηρεάζει το αποτέλεσμα σε δημοσιονομικούς όρους, ενώ σημαντικό μέρος της διαφοράς στις εισπράξεις των φορολογικών εσόδων ύψους 647 εκατ. ευρώ προσμετράται στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα του έτους 2023.

Επομένως, όπως τονίζει το ΥΠΟΙΚ, το πρωτογενές αποτέλεσμα σε δημοσιονομικούς όρους διαφέρει σημαντικά από το αποτέλεσμα σε ταμειακούς όρους. Επιπλέον επισημαίνεται ότι τα ανωτέρω αφορούν στο πρωτογενές αποτέλεσμα της Κεντρικής Διοίκησης και όχι στο σύνολο της Γενικής Κυβέρνησης, που περιλαμβάνει και τα δημοσιονομικά αποτελέσματα των Νομικών Προσώπων και των υποτομέων των ΟΤΑ και ΟΚΑ.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Exit mobile version