15.6 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στα 100 του χρόνια, ο γηραιότερος δισεκατομμυριούχος του πλανήτη, πηγαίνει κάθε μέρα στη δουλειά

Ειδήσεις Ελλάδα

Θα φανταζόταν κανείς πως έχοντας συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής, ο Chang Yun Chung, ιδρυτή της Pacific International Lines (PIL) και γηραιότερος δισεκατομμυριούχος στον κόσμο, θα απολάμβανε ήσυχος τα πλούτη οκτώ δεκαετιών. Ο ίδιος όμως αισθάνεται πως δεν ήρθε η ώρα ακόμη να… ξεκουραστεί. Παρά το γεγονός ότι παρέδωσε τον ρόλο του εκτελεστικού προέδρου στον γιο του, Teo Siong Seng, πριν από λίγους μήνες, σε ηλικία 100 ετών επιμένει να πηγαίνει στο γραφείο κάθε μέρα.

«Είναι η συνήθεια μου», λέει  στο CNBC σε πρόσφατο επεισόδιο του «Managing Asia». Ως επίτιμος πρόεδρος της PIL – τίτλος που τιμά τη συνεισφορά του επί 51 έτη στην εταιρεία – ο Chang εξηγεί ότι επισκέπτεται καθημερινά τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στη Σιγκαπούρη για να παρακολουθεί τις δραστηριότητές της και να κάνει check-in σε κάθε τμήμα. «Δεν μπορώ να μείνω στο σπίτι. Θα βαριόμουν πολύ, πολύ. Κάθε μέρα, γράφω όλες τις δραστηριότητές μου στο ημερολόγιό μου, τα πάντα», λέει ο Chang. «Κάθε τμήμα έρχεται να με δει».

At 100 years old, the world’s oldest billionaire still goes to the office every day. https://t.co/bVsxepwYea

— CNBC (@CNBC) December 9, 2018

Για αυτόν, είναι ένας τρόπος να διατηρεί το μυαλό του ενεργό και να διατηρεί επαφή με την εταιρεία που ίδρυσε το 1967 με δύο μεταχειρισμένα πλοία. «Δεν μπορώ να μείνω στο σπίτι». Αλλά η ρουτίνα είναι μόνο μέρος της προσπάθειας. Ο Chang καθοδηγεί επίσης τον Teo καθώς αναλαμβάνει μεγαλύτερη ευθύνη για μια από τις 20 κορυφαίες ναυτιλιακές εταιρείες στον κόσμο και τους 18.000 υπαλλήλους της. Ο Teo εξηγεί στο CNBC πως συμβουλεύεται τον πατέρα του δύο φορές την ημέρα – μία το πρωί και μία μετά το μεσημεριανό γεύμα – για να αποκτήσει τις γνώσεις του και να μάθει περισσότερα για το στυλ ηγεσίας του.

Μαθήματα ηγεσίας

Αυτή η καθοδήγηση έχει αποδειχθεί ζωτικής σημασίας για τον Teo καθώς ανέβαινε στις τάξεις της PIL, ιδιαίτερα όσον αφορά στη διαχείριση της ψυχραιμίας του σε καταστάσεις υψηλής πίεσης. «Όταν ήμουν νεότερος, ήμουν πιο κακόθυμος, άρα ήμουν πιο σκληρός ηγέτης», δηλώνει στο CNBC. «Αλλά ο πατέρας μου με δίδαξε ένα πράγμα, στα κινέζικα, είναι «yi de fu ren» — αυτό σημαίνει ότι θέλεις οι άνθρωποι να σε υπακούουν, όχι λόγω της εξουσίας σου, όχι λόγω της δύναμής σου, ή επειδή είσαι άγριος, αλλά περισσότερο χάρη στην ακεραιότητά σου, την ποιότητά σου, ότι οι άνθρωποι σε σέβονται και σε ακούν». «Λοιπόν, το ‘yi de fu ren’ είναι πολύ δύσκολο πράγμα, αλλά νομίζω ότι το μαθαίνω σιγά σιγά». Το να παραμένω ήρεμος είναι κάτι που έμαθα από αυτόν και εξακολουθώ να μαθαίνω από αυτόν.

Αυτό αποδείχθηκε ιδιαίτερα σημαντικό το 2009, όταν, ως διευθύνων σύμβουλος, ο Teo έπρεπε να διαχειριστεί την πειρατεία ενός από τα πλοία της εταιρείας στα ανοικτά των ακτών της Ανατολικής Αφρικής. Χρειάστηκαν 75 ημέρες και ένα άγνωστο ποσό για να εξασφαλιστεί τελικά η απελευθέρωση του πληρώματος.

«Σε κάθε επιχείρηση, ειδικά στη ναυτιλία, υπάρχουν πολλά άγνωστα», σημειώνει ο Teo. «Μπορεί να υπάρχουν πολιτικά (θέματα), μπορεί να υπάρχουν τεχνικά ζητήματα, μπορεί να υπάρξουν ατυχήματα. Δεν σας βοηθάει να χάσετε την ψυχραιμία σας και να δουλέψετε όλα. Επομένως, το να παραμένω ήρεμος είναι κάτι που έμαθα από αυτόν και εξακολουθώ να μαθαίνω από αυτόν». Από την πλευρά του Chang, είναι αυτή η νοοτροπία που ίσως τον κράτησε χαρούμενο στον ρόλο του για τόσο καιρό.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό