35 C
Athens
Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024

Στα υψηλά έτους σκαρφαλώνει η Τέρνα Ενεργειακή

Ειδήσεις Ελλάδα

Στα υψηλότερα επίπεδα του 2024 επιστρέφει η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή, καθώς τα σενάρια για επικείμενη ολοκλήρωση του deal πώλησης, τίθενται εκ νέου στο επίκεντρο της επενδυτικής προσοχής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο τίτλος της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών ενισχύεται κατά σχεδόν 2% στη σημερινή συνεδρίαση, με αποτέλεσμα να σκαρφαλώνει στα 18,8 ευρώ.

Πρόκειται για την «κορυφή» της φετινής πορείας της μετοχής, κάτι το οποίο ανεβάζει τη συνολική κεφαλαιοποίηση της εταιρείας άνω των 2,2 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, η ανοδική κίνηση συνοδεύεται από υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς μέχρι στιγμής έχουν διακινηθεί περίπου 150.000 τεμάχια, αξίας 2,8 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο νούμερο αντιστοιχεί στο 97% του μέσου ημερήσιου τζίρου για το 2024.

Τα σενάρια για το deal

Δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού Τύπου αναφέρουν ότι το deal πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου σε fund από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι πιθανό να ανακοινωθεί εντός των επόμενων εβδομάδων.

Χρηματιστήριο: Οι 11+4 πιο ελκυστικές επιλογές στα blue chips

Βέβαια, αντίστοιχες πληροφορίες είχαν διακινηθεί αρκετές φορές κατά το παρελθόν, χωρίς ουδέποτε να επιβεβαιωθούν από τη διοίκηση, η οποία τηρεί σιγήν ιχθύος ως προς την πρόοδο των διαπραγματεύσεων.

Σε κάθε περίπτωση, τυχόν ολοκλήρωση του deal θα προσφέρει σημαντική ρευστότητα στην αγορά, δεδομένου ότι η συναλλαγή εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ για το 100% των μετοχών, λαμβάνοντας υπόψη και τις πληροφορίες για δημόσια πρόταση εκ μέρους των Αράβων.

Ένα μέρος αυτών των χρημάτων εύλογα θα επιστρέψει στο ταμπλό, με τη μορφή επενδύσεων σε άλλες εισηγμένες του Χρηματιστηρίου.

Ας σημειωθεί ότι βασικός μέτοχος της Τέρνα Ενεργειακή -και άρα κύριος ωφελημένος από ενδεχόμενη πώληση- είναι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία ελέγχει το 37,9% του μετοχικού κεφαλαίου. Ο Γιώργος Περιστέρης, από την πλευρά του, κατέχει το 11,0%.

Για το 12μηνο του 2023, η Τέρνα Ενεργειακή παρουσίασε καθαρή κερδοφορία 62,1 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα από συνεχιζόμενες δραστηριότητες έφθασαν τα 327 εκατ. ευρώ. Στο α’ τρίμηνο του 2024, δε, τα έσοδα διαμορφώθηκαν σε 101,7 εκατ. ευρώ, με τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη να βελτιώνονται στα 27 εκατ. ευρώ.

Κακογιάννης: Ο Κορίνθιος CEO που φέρνει την εστίαση στο Χρηματιστήριο – Από την οικογενειακή ταβέρνα στα catering των εκατομμυρίων

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής) 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό