15.6 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στα κρατικά ταμεία 3 δισ. ευρώ

Ειδήσεις Ελλάδα

Τους επόμενους μήνες η σταδιακή επιστροφή της οικονομίας σε συνθήκες κανονικότητας

Με τα 3 δισ. ευρώ του πενταετούς ομολόγου που άντλησε χθες η Ελλάδα από τις διεθνείς αγορές με μηδενικό κουπόνι, τα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου ξεπερνούν και πάλι τα 33 δισ. ευρώ. Στο οικονομικό επιτελείο πήραν βαθιά ανάσα καθώς τα δημόσια ταμεία έχουν δεχθεί ισχυρές πιέσεις.

Τους επόμενους μήνες, η σταδιακή επιστροφή της οικονομίας σε συνθήκες κανονικότητας- εφόσον δεν υπάρξουν δραματικές ανατροπές στο μέτωπο της πανδημίας- δημιουργεί τις προϋποθέσεις σταδιακής ανάκαμψης των εσόδων του δημοσίου. Το πρώτο εξάμηνο κάθε έτους, τα έσοδα στον προϋπολογισμό είναι λιγότερα σε σχέση με τις δαπάνες εικόνα που στις «κανονικές» χρονιές αντιστρέφεται στο δεύτερο εξάμηνο. Πολύ περισσότερο φέτος καθώς τα μέτρα στήριξης σταδιακά θα αποσύρονται, τα έσοδα θα αυξάνονται και πρόσθετα κεφάλαια θα εισρέουν στην Αθήνα.

Χθες το υπουργείο Οικονομικών απέστειλε στην Κομισιόν το αίτημα πρόσθετης καταβολής 2,4 δισ. ευρώ από τα αδιάθετα ευρωπαϊκά κεφάλαια του προγράμματος SURE ενώ ακόμα και εάν υπάρξουν ευρωπαϊκές καθυστερήσεις στην εκταμίευση των προκαταβολών του Ταμείου Ανάκαμψης, κάποια χρονική στιγμή στο δεύτερο εξάμηνο του έτους θα εισρεύσουν 4 δισ. ευρώ. Παράλληλα, με πρώτο σταθμό τον Ιούνιο, έως το τέλος του έτους αναμένονται 1,3 δισ. ευρώ από κέρδη ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες χωρών της ευρωζώνης και η ΕΚΤ στη βάση των μεταμνημονιακών αξιολογήσεων.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους άλλωστε, έχει το περιθώριο χωρίς να παραβιάσει στο ελάχιστο όσα είχε επικοινωνήσει στη διεθνή επενδυτική κοινότητα στα τέλη του 2020 για δανεισμό ύψους 8-12 δισ. ευρώ να βγει ξανά στις αγορές για επιπλέον 3 δισ. ευρώ, τώρα που το κόστος δανεισμού  για την Ελλάδα είναι ασύλληπτα χαμηλό. Παράγοντες της αγοράς δεν αποκλείουν μια ακόμα έξοδο μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού. Μέχρι σήμερα , από τις αρχές του έτους έχουν αντληθεί 9 δισ. ευρώ με τρεις εκδόσεις ομολόγων (30, 10 και 5 ετών αντίστοιχα).

Στη βάση των παραπάνω προσδοκιών εισροών κεφαλαίων, τα ταμειακά διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου εκτιμάται από πηγές του υπουργείου Οικονομικών πως θα παραμείνουν – εκτός απροόπτου- πάνω από τα 30 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό