25.3 C
Athens
Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, 2024

Στα κάγκελα οι φαρμακευτικές: Νέα αύξηση του clawback απειλεί βιωσιμότητα και πρόσβαση σε φάρμακα

Ειδήσεις Ελλάδα

Σε σοκ βρίσκεται η φαρμακευτική αγορά, που σχεδιάζει την άμεση αντίδραση της, μετά την παραλαβή των σημειωμάτων των υποχρεωτικών επιστροφών της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης για το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Τους φόβους για νέα εκτίναξη του ποσοστού του clawback για τα φάρμακα που διατίθενται στα νοσοκομεία επιβεβαίωσαν τα σημειώματα με τα ποσά clawback, που θα κληθούν να καταβάλλουν οι φαρμακευτικές εταιρείες για την υπέρβαση της νοσοκομειακής δαπάνης του πρώτου 6μήνου του 2023, που άρχισαν να καταφθάνουν χθες από την Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ).

Σύμφωνα με πληροφορίες του flash.gr, η μεσοσταθμική υπέρβαση για όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα εκτός κλειστών προϋπολογισμών είναι 72% επί της τιμής προμήθειας (νοσοκομειακή -5%), έναντι 61% το αντίστοιχο διάστημα του 2022.

Για τα φάρμακα με τιμή άνω των 30 ευρώ, η υπέρβαση υπολογίζεται σε 83% σε τιμή προμήθειας από 69%, αντίστοιχα το 2022.

Έντονες αντιδράσεις από τις φαρμακευτικές εταιρείες

Μετά την άφιξη των σημειωμάτων, το Pharma Innovation Forum συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, ενώ στην ατζέντα της σημερινής τακτικής συνεδρίασης του ΔΣ του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας πλέον κυριαρχεί η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη.

Η αντίδραση των φορέων εκπροσώπησης των φαρμακευτικών επιχειρήσεων αναμένεται να είναι ιδιαιτέρως σκληρή. Πληροφορίες αναφέρουν πως θα διαμορφωθεί τουλάχιστον μια επιστολή που θα αποσταλεί σε όλους τους εμπλεκόμενους κυβερνητικούς φορείς, ζητώντας τη λήψη άμεσων μέτρων.

Επί της ουσίας, βέβαια, η μόνη προσέγγιση που θα είχε άμεσο αποτέλεσμα θα ήταν η ενίσχυση του προϋπολογισμού, την οποία φέρεται να μην εξετάζει το υπουργείο Υγείας για το 2023. Μια αύξηση του προϋπολογισμού για το 2024, λόγω της ρήτρας του RRF για το clawback, δεν αποκλείεται μέχρι στιγμής αλλά έως τότε οι επιπτώσεις ίσως να είναι ήδη σοβαρές.

Όπως προειδοποιούν στελέχη της αγοράς, περισσότερες και μεγαλύτερες καθυστερήσεις στην κυκλοφορία νέων σημαντικών φαρμάκων στην ελληνική αγορά είναι αναπόφευκτες, ενώ δεν αποκλείεται να αποσυρθούν και νοσοκομειακά φάρμακα, καθώς η παραμονή τους θα κριθεί μη βιώσιμη.

Δυσοίωνες οι προβλέψεις για το μέλλον

Σύμφωνα με μελέτη της IQVIA για λογαριασμό της EFPIA, μια στις δύο νέες θεραπείες, που εγκρίθηκαν από τον ΕΜΑ την περίοδο 2019-2022 δεν είχαν φθάσει στην Ελλάδα το 2023. Αυτή η αναλογία αναμένεται να επιδεινωθεί.

Ειδικά, αν ο ρυθμός αύξησης του νοσοκομειακού clawback διατηρηθεί και το επόμενο έτος, που σημαίνει πρακτικά ότι οι εταιρείες θα πρέπει να παρέχουν τα φάρμακα δωρεάν, όπως εξηγούν.

Ορατός είναι και ο κίνδυνος νέων αναδιαρθρώσεων στις εταιρείες καινοτόμων φαρμάκων, με περαιτέρω περιορισμό των θέσεων εργασίας.

Η αποστολή των σημειωμάτων δεν ολοκληρώθηκε χθες αλλά θα συνεχιστεί σήμερα, οπότε και αναμένεται να υπάρξει σαφέστερη εικόνα για τα ποσοστά της υπέρβασης. Επιπλέον, αναμένεται να αποσταλεί και σχετική ενημέρωση στις φαρμακευτικές εταιρίες με διευκρινίσεις επί των υπολογισμών.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό