29.7 C
Athens
Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου, 2024

Στασιμότητα στα κόμματα, «μαύρος» Οκτώβριος, η Aegean στην πληροφορική

Ειδήσεις Ελλάδα

Στην Κύπρο πάει σήμερα ο πρωθυπουργός μια και εκεί, στην Πάφο συγκεκριμένα, θα γίνει η Σύνοδος Κορυφής του MED9. Στην συγκεκριμένη σύνοδο, μετέχουν μέλη χώρες της Μεσογείου, συγκεκριμένα, εκτός από την χώρα μας και την Κύπρο, που έχει αυτή την εποχή και την προεδρία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Κροατία, η Μάλτα, η Πορτογαλία και η Σλοβενία. Από χθες έχει φτάσει στην Κύπρο η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και οι πληροφορίες λένε ότι θα είναι εκεί και ο Βασιλιάς της Ιορδανίας.

Η σύνοδος έχει ενδιαφέρον ιδιαίτερο λόγω των εξελίξεων στην Μ. Ανατολή, αλλά είναι σαφές ότι οι μεσογειακές χώρες θα συζητήσουν και το ζήτημα των λαθρομεταναστών, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την άλλη εβδομάδα, μήπως και βρουν κοινή γραμμή. Και το θέμα καίει.

Α, μου λένε πως ο κ. Μητσοτάκης, θα μιλήσει και με τον Κύπριο πρόεδρο για το θέμα με τον αγωγό ενέργειας και θα ζητήσει να τρέξουν λίγο τα πράγματα. Το ίδιο μαθαίνω θα ζητήσει και η πρόεδρος της Κομισιόν, μια και η ΕΕ χρηματοδοτεί με μεγάλο ποσό το έργο….

Αλλαγές μετά τις εκλογές

Σαρανταοκτώ ώρες μένουν μέχρι να μάθουμε ποιος θα ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ, ως τις επόμενες εκλογές και όπως φαίνεται το παρασκήνιο είναι πολύ μεγάλο, όπως και τα κάτω από την μέση χτυπήματα. Ο κ. Δούκας επιμένει να λέει πως φοβάται ο κ. Ανδρουλάκης το ντιμπέϊτ και ο κ Ανδρουλάκης πως δεν έγινε για αντικειμενικούς λόγους. Τώρα, όπως μαθαίνω, η προσπάθεια κυρίως της πλευράς Ανδρουλάκη, είναι να πάνε όσο το δυνατόν περισσότεροι, μια και είναι σαφές ότι οι ψηφοφόροι Γερουλάνου –Δίαμαντοπουλου, ναι μεν είναι με το «μη χείρον βέλτιστο», αλλά δεν τρελαίνονται για να τρέξουν και στις κάλπες. Μαθαίνω δε, πως ο κ. Ανδρουλάκης υπόσχεται αλλαγές στα όργανα, συγκρότηση μικρότερου Πολιτικού Γραφείου (9 με 11 άτομα λένε) ίσως αλλαγές στο καταστατικό και δημιουργία θέσης αντιπροέδρου κλπ.

Βέβαια, όπως αντιλαμβάνεστε, η μείωση του αριθμού των οργάνων, προκαλεί μια αμηχανία και ανησυχία σε όσους σήμερα είναι σε αυτά. Και είναι οποίοι του κλίματος Ανδρουλάκη….

Να μπορούν να μιλούν

Η ερώτηση πάντως στην οποία αποφεύγει να απαντήσει ο έτερος διεκδικητής της ηγεσίας, ο κ. Δούκας, είναι αν προτίθεται να παραιτηθεί( αν εκλεγεί βέβαια) και το κόμμα στις εκλογές του 2027 δεν είναι πρώτο. Αποφεύγει κάθε είδους τέτοια ερώτηση που του θέτουν σε όλες τις συνεντεύξεις και σε κομματικές συγκεντρώσεις. Και ξέρετε τι λένε οι συνεργάτες του. Αυτή την ερώτηση την προωθούν οι του Νίκου Ανδρουλάκη.

Κρατηθείτε παιδιά, 48 ώρες έμειναν, για να μπορείτε την επόμενη να μιλάτε τουλάχιστον….

Η επέλαση των παλιών

Λόγω των ημέρων, έχουν εμφανισθεί στα τηλεοπτικά κανάλια και «παλαιά αστέρια» του κινήματος. Αναμεσά τους ο κ. Ρέππας και ο κ. Καστανίδης. Και όχι μόνον. Ξαφνικά, βρέθηκε στην κρατική ΕΡΤ (….πετυχημένες επιλογές κάνει) ο επί Σημίτη γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού Γ. Πανταγιάς. Αυτός που με τα όσα έκανε κόντεψε να τον πάρει στον λαιμό του τον πρώην πρωθυπουργό, μέχρι που τον κατάλαβε και τον …έβαλε στην θέση του.

Τι είπε λοιπόν ο φοβερός αυτός πολιτικός αναλυτής («γκουρού» της εποχής Σημίτη τον ονόμασε ο συνάδελφος της ΕΡΤ…) « Από τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ φάνηκε λέει πως αλλιώς ψηφίζει η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη και αλλιώς η επαρχία»… Μιλάμε για τρομερή και νέα ανάλυση! Βέβαια δεν είπε με ποιον είναι, γιατί θέλει (ως συνήθως ) να είναι «και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ». Μόνον , που όπως λένε στην Χ. Τρικούπη, τον έχουν καταλάβει «και ο χωροφύλαξ και ο αστυφύλαξ».

Αβέβαιο μέλλον

Στον Σύριζα πάντως είναι αυτό που έλεγε ο τίτλος της ταινίας του μακαρίτη Αγγελόπουλου «Τοπίο στην ομίχλη». Από την μία ξεκινούν φήμες για διαγραφή του Κασσελάκη και από την άλλη, δηλώνουν πως «τα μάζεψε». Ο ίδιος από την μία λέει δεν θα σύρω τον Σύριζα στα δικαστήρια, από την άλλη δεν λέει σαφώς αποσύρω το εξώδικο.

Αλλά το μεγάλο παρασκήνιο έχει κάνει το κλίμα στο κόμμα πολύ άσχημο, ενόψει και της αυριανής Κεντρικής Επιτροπής.

Η κίνηση Πολάκη να συναντηθούν οι υποψήφιοι, δεν περπάτησε μια και κάνεις δεν θέλει να φανεί ότι «δέχεται τον Κασσελάκη», ενώ εκκρεμούν αποφάσεις κομματικών οργάνων.

Η συνάντηση πάντως Κασσελάκη –Πολάκη πήγε καλά, μου λέει άνθρωπος που γνωρίζει τον πρώην πρόεδρο. Όχι, προσθέτει, πως λυθήκαν όλες οι παρεξηγήσεις, αλλά φαίνεται να έχουν κοινές απόψεις απέναντι σε άλλους.

Να σας προβλέψω κάτι; Αν τελικά πάμε σε εκλογές χωρίς αποκλεισμούς και στον δεύτερο γύρο είναι ο κ Κασσελάκης και όχι ο κ Πολάκης, ο τελευταίος, έστω και ανεπισήμως θα στηρίζει τον πρώην πρόεδρο…

Με τον Ουκρανό πρόεδρο

Δεν είναι μόνον ο πρωθυπουργός που συνάντησε τον Ουκρανό πρόεδρο προχθές. Την περασμένη εβδομάδα, τον είχε συναντήσει και ο πρόεδρος των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, ο κ. Νίκος Κωστόπουλος.

Τον συνάντησε στο περιθώριο του δεύτερου Διεθνούς Φόρουμ Αμυντικών Βιομηχανιών (DFNC2), που πραγματοποιήθηκε στο Κίεβο και συζήτησαν κυρίως την επέκταση της συνεργασίας για να ενισχυθούν οι παραγωγικές δυνατότητες του αμυντικού τομέα της Ουκρανίας. Πολύ ωραία όλα αυτά, αλλά αναρωτιέμαι ποτέ θα ενισχυθούν και οι δυνατότητες του ελληνικού αμυντικού τομέα. Τι γίνεται με την εξαγορά ποσοστού της ΕΑΒ, ποτέ θα μεταφερθεί στο Λαύριο για να ξεκινήσει να δουλεύει. Πολύ δεν αργούν τα πράγματα κ Πρόεδρε;

Πολιτικό κουίζ

Ποιος υπουργός ψάχνεται μαθαίνω για να βρει διεθνή θέση «ανάλογη των προσόντων του» και να αναχωρήσει από την… ψωροκώσταινα; Για να σας βοηθήσω θα σας πω ότι ευρωπαϊκά όνειρα έχουν οι κάθε είδους εκσυγχρονιστές, από παλαιά….

Ο «μαύρος» Οκτώβριος…

Γιατί τηρούνται οι παραδόσεις στον… «κόκκινο Οκτώβριο» του Χ.Α.

Δεν θέλω να σας χαλάσω το Σαββατοκύριακο, αλλά όπως σας έλεγα και προχθές, η παράδοση συνήθως τον θέλει να είναι «κόκκινος». Και επιβεβαιώνοντας τις παραδόσεις, τουλάχιστον στο πρώτο δεκαήμερο, ο Οκτώβριος έως τώρα είναι αρνητικός για το ελληνικό χρηματιστήριο, με το Γενικό Δείκτη να υποχωρεί άνω του 2% το μήνα, ο FTSE 25 χάνει κοντά στο 2,50% και ο τραπεζικός δείκτης κοντά στο 4%. Μάλιστα, η ελληνική αγορά εσχάτως αυτονομείται σε σειρά συνεδριάσεων έναντι των διεθνών δεικτών, οι οποίοι έχουν σαφώς καλύτερη εικόνα.

Μάλιστα, το ελληνικό χρηματιστήριο δεν ασχολήθηκε καθόλου με την απόφαση του οίκου FTSE Russell που ενέταξε το Χ.Α. σε λίστα παρακολούθησης (watch list) για αναβάθμιση σε ανεπτυγμένη αγορά εντός του 2025. Πιθανότατα η αγορά βλέπει ότι αυτό το ενδεχόμενο δεν είναι κάτι που την αφορά τουλάχιστον τους επόμενους οκτώ ή δέκα μήνες, ενώ, όπως φαίνεται, έχει μεγαλύτερα προβλήματα και αρρυθμίες να αντιμετωπίσει σε πιο βραχυχρόνιο ορίζοντα.

….χωρίς λεφτά

Η ουσία είναι πως το Χ.Α. παραμένει μια ρηχή, περιφερειακή αγορά, οπότε οι αυξημένες απαιτήσεις ρευστότητας από εισηγμένες το τελευταίο διάστημα φαίνεται πως έχουν απονευρώσει το σύστημα, που δεν έχει το βάθος να σηκώσει το μπαράζ από placements, εκδόσεις ομολόγων και αύξηση κεφαλαίων. Το placement του 10% της Εθνικής σήκωσε πολύ μεγάλη ρευστότητα, ακολουθεί η αύξηση κεφαλαίου κατά 200 εκατ. ευρώ της Cenergy Holdings, η Metlen βγήκε (άκρως επιτυχημένα) στις αγορές την Τετάρτη με «πράσινο» ομόλογο ζητώντας 500 εκατ. ευρώ όμως σήκωσε 750 εκατ. ευρώ τελικώς, ενώ στην Τράπεζα Κύπρου πωλήθηκε το 3% των μετοχών που κατείχε η AB CarVal Investors.

Η Aegean στην πληροφορική

Δεν ήταν λίγοι αυτοί που αιφνιδιάστηκαν από την απόφαση της Αεροπορίας Αιγαίου να εξαγοράσει την εταιρεία πληροφορικής ATCOM (από τη Dionic του Νίκου Βαρδινογιάννη). Στην αγορά μίλησαν για συνέργεια και συνέχεια, μια και το site της AEGEAN το οποίο διαχειρίζεται η ATCOM (που είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο, εφάμιλλο της Emirates) θα έπρεπε να προστατευτεί από τα αρνητικά αποτελέσματα που εμφάνιζε τελευταία η συγκεκριμένη εταιρεία. Επομένως και η εξαγορά του «δημιουργού» είναι μια «λογική κίνηση. Εγώ πάντως θα σας μιλήσω λίγο για το δάσος και όχι για το δένδρο.  

Κατ΄ αρχήν δεν πρόκειται για κάποιο εξωφρενικό ποσό, μια και οι ζημιές της ATCOM πριν την απόφαση του Πτωχευτικού Δικαστηρίου ήταν 1,44 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές δανειακές υποχρεώσεις λίγο από τα 9 εκατ. Όμως αυτές είθισται να διευθετούνται αρκετά (ενδεχομένως και πολύ) χαμηλότερα στην πράξη. Επομένως, στο τέλος της ημέρας η Αεροπορία Αιγαίου αποκτά μία κορυφαία εταιρεία στον κλάδο της, ενώ η ίδια βάζει «πόδι» σε ένα νέο χωράφι.

Το προηγούμενο με Autohellas

Να σας θυμίσω, ότι κάτι αντίστοιχο (αν και όχι τόσο τολμηρό) είχε συμβεί στα «πέτρινα χρόνια της κρίσης» όταν η ομόσταυλη Autohellas, λειτουργώντας ως «λευκός ιππότης» ανέλαβε τις τύχες των επιχειρήσεων του Πάνου Δάβαρη και της Ρίτσας Δάβαρη-Συγγελίδη, αποκτώντας έτσι τις αντιπροσωπείες των Hyundai και Kia. Δύο εταιρειών που σήμερα πρωταγωνιστούν στις πωλήσεις και τα leasing. Το μυστικό γι’ αυτό ήταν βέβαια το ισχυρό ταμείο της Autohellas, που είχε το «βάθος» να εκτελέσει την κίνηση.

Σήμερα, η κίνηση της Aegean, στηρίζεται στην ίδια βάση. Στο ισχυρό cash flow, αλλά και το ταμείο, το οποίο κατάφερε συστηματικά να την προστατεύσει την περίοδο του co. Και προφανώς το οικονομικό της επιτελείο γνωρίζει καλά τι κάνει, κάτι που φαίνεται εκ του αποτελέσματος. Βέβαια δεν είναι η μόνη κίνηση.

Λελογισμένη ανάπτυξη

Πέραν της διάσωσης της εταιρείας, τα δύσκολα χρόνια, η Aegean, προχώρησε αμέσως μετά στην επένδυσης των 130 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία του πρώτου Κέντρου Αεροπορικής Εκπαίδευσης και Υποστήριξης, που παρουσιάστηκε σε χρόνο ρεκόρ και ήδη λειτουργεί. Παράλληλα, άλλαξε τον στόλο των στροβιλοελικοφόρων αεροσκαφών, ενώ επέκτεινε την παραγγελία των νέων Airbus 320/321 ώστε να περιλαμβάνει και την έκδοση LR, που θα της δώσει την ευκαιρία να πετά μακρύτερα σε προορισμούς που μέχρι τώρα δεν μπορούσε να καλύψει, όπως η Ινδία και η Νότια Αφρική. Και μετά ακολούθησε η απόκτηση μεριδίου στην ισπανική εταιρεία χαμηλού κόστους Volotea, κατά τρόπο που θα φέρει περαιτέρω συνέργειες, αλλά και κέρδη. Όλα αυτά, καταγράφουν έναν συντονισμένο σχεδιασμό, διαμορφωμένο με προσεκτικά βήματα. Οπότε και εφόσον το αντιλαμβανόμαστε έτσι, η απόκτηση της ATCOM, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο, το οποίο προφανώς και το management του Ευτύχη Βασιλάκη, έχει μελετήσει προσεκτικά.

Όλα όσα αξίζουν

Παρασκευή σήμερα και δεν θα σας αφήναμε χωρίς ωραίες προτάσεις. Για άγνωστο λόγο σήμερα είμαι σε διάθεση τζαζ και βρέθηκα να ασχολούμαι πολύ με ανάλογο ύφος. Δεν πειράζει, θα περάσει κι αυτό.. Καλή απόλαυση που λένε και σε κάποια καφέ, λες και σερβίρουν νέκταρ!

Ο Brad Mehladau και οι εξαιρετικοί Felix Moseholm και Jorge Rossy, έρχονται την Κυριακή 13 και την Δευτέρα 14 Οκτωβρίου στη σκηνή του Gazarte Main Stage!

Μια από τις πιο λυρικές και οικείες φωνές της σύγχρονης τζαζ μουσικής σκηνής, ο Brad Mehldau συνδιάζει την ουσία της τζαζ εξερεύνησης, του κλασικού ρομαντισμού και της ποπ γοητείας, δίνοντάς μας ολοκληρωμένες απολαύσεις. Δύο μαγικές μουσικές παραστάσεις από τον άνθρωπο, που άνοιξε νέους ορίζοντες στον τζαζ αυτοσχεδιασμό!

Hey Joe – Brad Mehldau Trio (Live):

O καταπληκτικός Κουβανός πιανίστας και νέο αστέρι στην ιστορική Blue Note Records, Harold López-Nussa μας πρωτοσυστήνονται στην jazz σκηνή της πόλης, Half Note Jazz Club. Από Παρασκευή 11 έως και τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου.

Ο πολυσχιδής Harold López-Nussa γεννημένος στην Αβάνα, πήγε σε διάφορες σχολές και Ακαδημίες μουσικής στην Κούβα, καταλήγοντας να παίζει, πολύ νέος, με ιερά τέρατα της μουσικής όπως η Omara Portuondo, o Kelvis Ochoa, o Chucho Valdes, η Yusa ακόμη και με μπάντες όπως οι Klimax και οι Buena Vista Social Club.

Harold López-Nussa «Timba a la Americana» Live at North Sea Jazz Festival 2024:

Γνωστός για τον τρόπο που ξεπερνά τα όρια του σαξοφώνου και επαναπροσδιορίζει την σόλο ερμηνεία, ο Colin Stetson θα εμφανιστεί πρώτη φορά στην Αθήνα, στο Gazarte – Ground Stage, το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024. Με στοιχεία από την πειραματική τζαζ μέχρι τη μινιμαλιστική σύνθεση καθώς και έντονες post – rock επιρροές, ο παγκοσμίου φήμης σαξοφωνίστας και συνθέτης έχει δημιουργήσει το δικό του χαρακτηριστικό ηχόχρωμα.

Colin Stetson – The Six:

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό