15.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σταμάτα να κατηγορείς για όλα τον εαυτό σου! Δοκίμασε αυτές τις 3 ασκήσεις αυτοφροντίδας

Ειδήσεις Ελλάδα

Ακολούθα 3 ασκήσεις που προτείνονται από θεραπευτές για να σε βοηθήσουν να δώσεις στον εαυτό σου τη συμπόνια και κατανόηση που σου αξίζει.

Εάν το παιδί, ο σύντροφός ή η κολλητή σου έλεγε ότι δυσκολεύονται με κάτι, πώς θα αντιδρούσες; Πιθανότατα θα αφιέρωνες άπλετο χρόνο για να ακούσεις και να βρεις έναν τρόπο να δείξεις ότι ενδιαφέρεσαι. Η συμπόνια ή η ανησυχία για τα πρόβληματα των άλλων, είναι ένα σημαντικό μέρος οποιασδήποτε σχέσης – και αν είσαι κοντά με έναν άνθρωπο, είναι αρκετά εύκολο να το κάνεις-. Γιατί, λοιπόν, σου είναι τόσο δύσκολο να δείξεις την ίδια συμπόνια και στον εαυτό σου όταν τη χρειάζεται;

«Η αυτοσυμπόνια είναι η ικανότητα να αποδέχεσαι ότι είσαι άνθρωπος – και να αποδέχεσαι όλα τα συναισθήματα που συνοδεύουν την εν λόγω ανθρωπιά-», λέει ο Billy Roberts, ένας θεραπευτής από το Οχάιο.

Θες να είσαι πιο υγιής και χαρούμενη; Δες τότε τον μελλοντικό εαυτό σου με τον σωστό τρόπο

«Συχνά υπάρχουν προσδοκίες από όλους ότι πρέπει να είμαστε σκληροί (ειδικότερα οι άντρες), και πως απλώς πρέπει να δουλέψουμε σκληρότερα όταν τα πράγματα είναι δύσκολα», λέει η Kailey Hockridgeο, ψυχική θεραπέτρεια από την Καλιφόρνια.

Η έλλειψη συμπόνιας για τον εαυτό μας μπορεί επίσης να μας κάνει να εμπλακούμε σε ανθυγιεινές συμπεριφορές για να κατευνάσουν τα άσχημα συναισθήματά μας. Εάν δεν μάθεις πώς να κοντρολάρεις και να ηρεμείς τα συναισθήματά σου, τότε θα ξοδέψεις πολύ χρόνο πολεμώντας εναντίον τους, κάτι που όπως λέει ο Roberts, μπορεί να είναι τόσο αναποτελεσματικό όσο και αυτοκαταστροφικό. Αυτή η έλλειψη αυτογνωσίας και ευαλωτότητας μπορεί επίσης να επηρεάσει την ψυχική μας υγεία, τις σχέσεις μας ακόμη και την επιτυχία μας στην εργασία. 

Το να μάθεις πώς να είσαι ευγενική με τον εαυτό σου δεν θα συμβεί από τη μια μέρα στην άλλη. Αν αναρωτιέσαι από πού να αρχίσεις ακολούθα 3 ασκήσεις που προτείνονται από θεραπευτές για να σε βοηθήσουν να δώσεις στον εαυτό σου τη συμπόνια και κατανόηση που σου αξίζει.

1. Προκάλεσε τον εαυτό σου να αντιδράσει… με ένα μάντρα

Οι αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό μας μπορούν εύκολα να μας κάνουν να νιώθουμε ηττημένοι – κάτι που με τη σειρά του, μας δυσκολεύει να νιώθουμε ότι μας αξίζει η συμπόνια για τον εαυτό μας-. Η Ashera DeRosa, θεραπεύτρια στην Νέα Υόρκη, λέει ότι είναι χρήσιμο να προσδιορίσουμε τις αρνητικές πεποιθήσεις που μπορεί να έχουμε για τον εαυτό μας και μετά να αρχίσουμε να τις αποσυναρμολογουμε.. Για να διαλύσεις άσχημες σκέψεις και συναισθήματα, δοκίμασε να υιοθετήσεις ένα μάντρα που λέει την αλήθεια για το ποια είσαι. Θα μπορούσες να πεις στον εαυτό σου: «Το να είμαι εδώ με την οικογένειά μου είναι αυτό που με κάνει καλή μαμά/γυναικα/σύντροφο/φίλη» κάθε φορά που νιώθεις ότι δεν είσαι αρκετά καλή σε κάτι. 

2. Διώξε μακριά τις αρνητικές σου σκέψεις

Αν νιώθεις απογοητευμένη με τον εαυτό σου, το άλμα από τις σκέψεις που υποτιμούν τον εαυτό σου σε αυτές που του δίνουν συγχαρητήρια μπορεί να είναι πολύ μεγάλο (και μη ρεαλιστικό). Γι’ αυτό η αγαπημένη άσκηση αυτοσυμπόνιας του Hockridge επικεντρώνεται στην ουδετερότητα. Εάν περάσει μια αρνητική ή αυτοκριτική σκέψη στο κεφάλι σου, προσπάθησε να τη διώξεις μακριά. Για παράδειγμα, αντί να πεις «Είμαι μια απαίσια μητέρα», δοκίμασε να πεις «Είμαι απλά μια μαμά». Μπορεί να μη νιώθεις πως αυτό θα κάνει τη διαφορά αλλά με την εξάσκηση, μπορεί να νιώσεις και να αποδεχτείς πως ναι, είσαι άνθρωπος με λάθη και ευαισθησίες! (όπως όλοι μας).

3. Φαντάσου πως είσαι μια άλλη 

Η θεραπεύτρια Teresa Thompson από τη Νέα Υόρκη προτείνει να σκεφτείς αν θα αντιδρούσες σε κάποιον που αγαπάς με τον ίδιο τρόπο που αντιδράς στον εαυτό σου. «Αν τους ενθαρρύνεις να εστιάσουν περισσότερο στις επιτυχίες τους, γιατί επιλέγεις να εστιάζεις μόνο σε όλα εκείνα που νιώθεις πως έχεις αποτύχει; Η ανάμνηση της συμπόνιας που νιώθουμε για τους άλλους μπορεί να μας δώσει έναν τρόπο για να νιώσουμε την ίδια κατανόηση και φροντίδα για τον εαυτό μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό