13.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Στήριξη ΕΕ στους μικρο-επενδυτές

Ειδήσεις Ελλάδα

H δημοσιονομική χαλάρωση φτάνει στο τέλος της. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι δεν θα «αγνοήσει» τις  περίπου 13 χώρες μέλη που υπερβαίνουν τα όρια του ελλείμματος τα οποία ορίζουν οι ευρωπαϊκοί δημοσιονομικοί κανόνες. Οσο και αν η μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου, βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση.

Στις συστάσεις προς τα κράτη μέλη, η Κομισιόν έστειλε τρία μηνύματα στους «27»:

Πρώτον, να μπει τέλος  από το φθινόπωρο στα μέτρα στήριξης έναντι του υψηλού ενεργειακού κόστους για να μειωθεί ο πληθωρισμός.

Δεύτερον, να ενισχύσουν τα κράτη μέλη τη δημοσιονομική τους θέση, μέσω συνετών επιλογών στα δημόσια οικονομικά.

Τρίτον, να ενισχύσουν τις δημόσιες επενδύσεις. που συνδέονται ιδίως με το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σε απλή μετάφραση, η Κομισιόν, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του Συμφώνου Σταθερότητας, που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2024,  συστήνει να μπει «χαλινάρι σε δαπάνες: Ειδικά για τη χώρα μας τονίζει την ανάγκη να περιοριστεί στο 2,6% η ονομαστική αύξηση των καθαρών πρωτογενών δαπανών του Προϋπολογισμού, το 2024 .

Στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που έχει στείλει όμως το υπουργείο Οικονομικών στις Βρυξέλλες από τα τέλη Απριλίου, προβλέπονται μια σειρά  παροχές, όπως αυξήσεις μισθών, ύψους μισού δισ. ευρώ, στους δημοσίους υπαλλήλους, νέες αυξήσεις συντάξεων ύψους περίπου 4% από τον προσεχή Ιανουάριο και αύξηση κατά 8% στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, μείωση ασφαλιστικών εισφορών κλπ.

Η Κομισιόν προειδοποιεί μάλιστα για κινδύνους που κρύβει το διευρυνόμενο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, αλλά κάνει λόγο και για δυσκολίες στην απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Νέα στρατηγική για τους μικρο-επενδυτές

Προκειμένου μάλιστα να τονωθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις, η Επιτροπή υιοθέτησε μια νέα στρατηγική, τονίζοντας την ανάγκη να προστατευθούν καλύτερα οι μικροί επενδυτές με αυστηρότερους κανονισμούς διαφάνειας και περισσότερους κανόνες για την πώληση χρηματοπιστωτικών προϊόντων με προμήθεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή των μικρών επενδυτών στις κεφαλαιαγορές της  ΕΕ, είναι παραδοσιακά χαμηλότερη από ό,τι αλλού (για παράδειγμα στις Ηνωμένες Πολιτείες) παρά τα υψηλά ποσοστά αποταμίευσης των ευρωπαίων πολιτών.

Το 2021, μάλιστα, μόνο το 17% του πλούτου των νοικοκυριών επενδύθηκε σε χρηματοοικονομικούς τίτλους (μετοχές, ομόλογα, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, παράγωγα), ενώ μεγάλο μέρος αυτού του πλούτου ήταν σταθμευμένο σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

Τώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει βασικά να ενθαρρύνει περισσότερους πολίτες να επενδύουν τα χρήματά τους σε μετοχές ή κεφάλαια παρά να τα σταθμεύουν σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου με χαμηλές αποδόσεις.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν ευκολότερη πρόσβαση σε σημαντικές και εύκολα κατανοητές πληροφορίες για επενδυτικά προϊόντα Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Καμισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, πολλοί  Ευρωπαίοι απλώς δεν έχουν «εμπιστοσύνη» στις κεφαλαιαγορές αυτή τη στιγμή. Επιπλέον, οι μικροεπενδυτές θα πρέπει να προστατεύονται από το «παραπλανητικό μάρκετινγκ». Αυτό ισχύει και για τη διαφήμιση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή με τη βοήθεια διασημοτήτων και επιρροών.

Οι προτάσεις της Επιτροπής θα πρέπει τώρα  να συζητηθούν τόσο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και από τις χώρες μέλη της ΕΕ. Το Ευρωκοινοβούλιο πρέπει να βρει κοινή θέση και οι χώρες της ΕΕ να συμφωνήσουν επίσης, σε έναν συμβιβασμό. Η εμπειρία έχει δείξει ότι αυτό μπορεί να διαρκέσει πάντως αρκετούς μήνες ή και χρόνια…

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό