16.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Σπάει τα…ταμπού και στέλνει μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Πολωνία γίνεται η πρώτη χώρα που θα παραδώσει μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία, κάτι που επανειλημμένα έχει ζητήσει ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αποκαλώντας τα χαρακτηριστικά, «φτερά για την ελευθερία», αυξάνοντας την πίεση σε άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ να αναλάβουν παρόμοιες δεσμεύσεις.

Όπως δήλωσε σήμερα ο  Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα, η χώρα του θα προμηθεύσει τους Ουκρανούς με μια πρώτη παρτίδα τεσσάρων μαχητικών  MiG-29 σοβιετικής κατασκευής.

Τα αεροσκάφη είναι σε «πλήρη λειτουργική κατάσταση» και θα παραδοθούν «τις επόμενες ημέρες», δήλωσε ο Ντούντα σε συνέντευξη Τύπου στη Βαρσοβία μαζί με τον Τσέχο ομόλογό του Πετρ Πάβελ.

Η Πολωνία βρίσκεται στη διαδικασία αναβάθμισης της πολεμικής της αεροπορίας με μαχητικά FA-50 νοτιοκορεατικής κατασκευής και με τα αμερικανικά   F-35, καθώς ενισχύει ταχέως τον στρατό της εν μέσω του πολέμου στη γειτονική Ουκρανία.

Έχει στη διάθεσή της περίπου δώδεκα από τα MiG-29 που είναι «ως επί το πλείστον» λειτουργικά, όπως δήλωσε ο Ντούντα, προσθέτοντας ότι τα υπόλοιπα θα «συντηρηθούν και θα προετοιμαστούν» για να διατεθούν επίσης στους Ουκρανούς.

Η στρατηγική της πίεσης

Η Πολωνία διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην αποστολή όπλων που ήταν «ταμπού», όπως άρματα μάχης, την ώρα που η Γερμανία χρονοτριβούσε. Σύμφωνα με Πολωνούς αξιωματούχους, η κίνηση αυτή αποτελούσε μέρος στρατηγικής για την αύξηση της δημόσιας πίεσης προς το Βερολίνο.

Πολωνία και Σλοβακία (η οποία έχει επίσης δηλώσει ότι είναι έτοιμη να στείλει αεροσκάφη σοβιετικής κατασκευής στην Ουκρανία) έχουν καλέσει και άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο ως μέλη ενός διεθνούς συνασπισμού.

Η Ουκρανία έχει ήδη τα δικά της MiG-29, πράγμα που σημαίνει ότι οι Ουκρανοί πιλότοι θα μπορούν να τα πετάξουν χωρίς πρόσθετη εκπαίδευση, δήλωσε ο Ντούντα.

Τον Φεβρουάριο, η Βρετανία ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να εκπαιδεύει Ουκρανούς πιλότους σε μαχητικά αεροσκάφη που χρησιμοποιεί το ΝΑΤΟ. Τόσο ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ όσο και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσαν ότι δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να συνεισφέρουν μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία, αλλά άφησαν να εννοηθεί ότι τίποτα δεν θα είναι άμεσο.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό