17 C
Athens
Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου, 2024

Σοφία Ζαχαράκη: Δεν θα φτάσουμε ποτέ ξανά σαν κράτος να χτίσουμε εργατικές κατοικίες

Ειδήσεις Ελλάδα

«Σε καθαρούς όρους αγοράς το ζήτημα της κοινωνικής στέγης είναι και λίγο περιθωριακό», ανέφερε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, σε συζήτηση με τον CEO της Dimand, Δημήτρη Ανδριόπουλο, στο πλαίσιο της 25ης Prodexpo, του μακροβιότερου συνεδρίου στον τομέα του real estate στην Ελλάδα που διεξάγεται στις 21 και 22 Οκτωβρίου 2024, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

«Το προφίλ των ανθρώπων που ψάχνει σπίτι αλλάζει», πρόσθεσε, φέρνοντας σαν παράδειγμα την φοιτητική στέγη. «Παρόλο που έχει δοθεί αυξημένη επιχορήγηση, δεν θέλουν να συγκατοικήσουν πάρα πολύ τα παιδιά. Στα Ιωάννινα, τα Τρίκαλα, την Κομοτηνή, υπάρχει η τάση να βρουν σπίτια μόνα τους», είπε.

Σε ό,τι αφορά την πολιτική της κυβέρνησης για την κοινωνική στέγη, ανέφερε πως «δεν ήταν μόνο το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Έχει ξεκινήσει η εφαρμογή στεγαστικής πολιτικής με κοινωνικό πρόσημο, για να δουλευτεί και το κομμάτι της προσφοράς, το οποίο στοχεύει με την φοροαπαλλαγή στο άνοιγμα κενών διαμερισμάτων. Αυτή ήταν η στόχευση. Αλλά και σε προγράμματα ανακαίνισης είτε ενεργειακής αναβάθμισης, άρα αξιοποίηση του αποθέματος».

Η υπουργός ξεκαθάρισε ακόμα ότι η κυβέρνηση δεν έχει την παραμικρή διάθεση να επιστρέψει σε συνταγές του παρελθόντος, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως: «Δεν θα φτάσουμε ποτέ ξανά σαν κράτος να χτίσουμε εργατικές κατοικίες. Δεν κρίνεται ως επιτυχημένο στην ολότητά του αυτό το εγχείρημα. Αξιοποίηση του υπάρχοντος αποθέματος από τις ιδιωτικές κατοικίες. Πολύ καλή και γρήγορη εκπόνηση των σχεδίων και βέβαια απόλυτο σεβασμό στις νέες καταστάσεις».

Παράλληλα, η Σοφία Ζαχαράκη αναφέρθηκε και σε ένα «νέο είδος διαμερίσματος». Συγκεκριμένα, τόνισε πως «έχουμε μια πρόσκληση για διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης για να βγαίνουν τα παιδιά που είναι στα ιδρύματα. Δεν θα καλύψει το ενδιαφέρον της αγοράς. Το να ανακαινίσεις ένα διαμέρισμα που θα επιτρέψει σε τέσσερα παιδιά να μείνουν με ψυχολόγο, λειτουργό, βοηθά σε μια πιο ανθρώπινη κοινωνία».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό