24.5 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σομαλία: Αμερικανική επίθεση κατά τζιχαντιστών

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο στρατός των ΗΠΑ κατέστρεψε όπλα και εξοπλισμό που έκλεψαν τζιχαντιστές της οργάνωσης Σεμπάμπ στη Σομαλία κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής κοντά σε στρατιωτική βάση της δύναμης της Αφρικανικής Ένωσης, ανακοίνωσαν οι αρχές και ο ίδιος χθες Σάββατο.

Στη βάση Μπούλο Μαρέρ, 120 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας της Σομαλίας, της Μογκαντίσου, εδρεύουν δυνάμεις της Ουγκάντας. Η προκεχωρημένη βάση υπέστη επίθεση από μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης Σεμπάμπ, που ορκίζεται πίστη στην Αλ Κάιντα, την Παρασκευή.

Σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε, το αμερικανικό μεικτό διοικητήριο που είναι αρμόδιο για την Αφρική (AFRICOM, «Διοίκηση Αφρικής») ανέφερε πως «κατέστρεψε όπλα και εξοπλισμό που είχαν πάρει παράνομα» οι τζιχαντιστές, χωρίς να διευκρινίσει πότε ή από πού.

«Η Διοίκηση Αφρικής διεξήγαγε αεροπορική επιδρομή στην περιοχή» της Μπούλο Μαρέρ την Παρασκευή για να «υποστηρίξει» τη δύναμη της Αφρικανικής Ένωσης (ATMIS), κατά το κείμενο.

Οι μαχητές της Αλ Σεμπάμπ εισέβαλαν στη βάση μετά την πυροδότηση αυτοκινήτου παγιδευμένου με εκρηκτικά και την ανατίναξη μαχητών-καμικάζι και ακολούθησαν σφοδρές ανταλλαγές πυρών προχθές, ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο κάτοικοι και αξιωματικός του σομαλικού στρατού.

Δεν έχει δοθεί απολογισμός των θυμάτων ούτε από τις σομαλικές αρχές, ούτε από τον αμερικανικό στρατό, ούτε από την ATMIS, ούτε από την Ουγκάντα.

Σύμφωνα με τη Διοίκηση Αφρικής του αμερικανικού στρατού, «η αρχική εκτίμηση είναι πως κανένας άμαχος δεν σκοτώθηκε ούτε τραυματίστηκε» στον βομβαρδισμό.

Κυβερνητικές και φιλοκυβερνητικές δυνάμεις, με την υποστήριξη της ATMIS, εξαπέλυσαν ευρείας κλίμακας επιχείρηση εναντίον της Σεμπάμπ τον περασμένο Αύγουστο. Διαθέτουν επίσης αεροπορική υποστήριξη από τις ΗΠΑ.

Η Σεμπάμπ («Νεολαία») πολεμά για πάνω από δεκαπέντε χρόνια την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Σομαλίας, που υποστηρίζεται από τη διεθνή κυβέρνηση, με σκοπό να την ανατρέψει και να επιβάλλει στη χώρα τη δική της ακραία εκδοχή του ισλαμικού νόμου.

Αν και οι μαχητές της εκδιώχθηκαν από τα κυριότερα αστικά κέντρα, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, την περίοδο 2011-2012, η Σεμπάμπ συνεχίζει να κατέχει τμήματα αχανών ζωνών στις επαρχίες, από όπου εξαπολύει φονικές επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας και αμάχων.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό