26.9 C
Athens
Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024

Σκόνη και ζέστη σε δύο «κύματα»

Ειδήσεις Ελλάδα

Η αφρικανική σκόνη κάνει ξανά αισθητή την παρουσία της, με τον καιρό να ευνοεί τη μεταφορά της σε ένα μεγάλο κομμάτι της χώρας και τους μετεωρολόγους να προβλέπουν ότι η κορύφωσή της θα είναι μέσα στο Σαββατοκύριακο. Στο «στόχαστρο» αναμένεται να βρεθούν κυρίως τα δυτικά και τα νότια.

Παράλληλα, η θερμοκρασία παίρνει την «ανηφόρα», με τη ζέστη να μας επισκέπτεται σε δύο «κύματα». Το πρώτο μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται να ανεβάσει τον υδράργυρο κυρίως στα δυτικά και νότια, με τη βόρεια Ελλάδα να μην επηρεάζεται ιδιαίτερα και το δεύτερο να έρχεται την Τρίτη και την Τετάρτη με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει λίγο περισσότερο και να επηρεάζεται πιθανώς και η βόρεια χώρα.

Την ίδια στιγμή, το Σαββατοκύριακο δεν θα λείψουν οι τοπικές βροχές, το Σάββατο σε δυτικά και νότια και την Κυριακή στα ηπειρωτικά τμήματα.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ για το Σάββατο 18 Μαΐου, αραιές νεφώσεις θα υπάρχουν στη χώρα, που από τις μεσημβρινές ώρες θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι κυρίως στην Πελοπόννησο, τη Στερεά και πρόσκαιρα στη Μακεδονία.

Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Οι συγκεντρώσεις της αφρικανικής σκόνης θα διατηρηθούν αυξημένες κυρίως στη δυτική και τη νότια χώρα.

Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς, στο Ιόνιο θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις και στο Αιγαίο από βόρειες 3 με 5 και τις βραδινές ώρες στα νότια πελάγη τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα βόρεια. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 27 με 31 βαθμούς, στη νησιωτική χώρα τους 24 με 27 και τοπικά στην Κρήτη τους 31 με 32 βαθμούς Κελσίου.

Η πρόγνωση της Ελίνας Καρέτσου για το Σαββατοκύριακο

Το Σάββατο, σε όλη τη χώρα αναμένεται αρχικά γενικά αίθριος καιρός με αρκετή ηλιοφάνεια, ωστόσο βαθμιαία θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις που από το μεσημέρι θα πυκνώσουν ιδιαίτερα στα νότια και θα σημειωθούν λίγες βροχές κατά τόπους στο Ιόνιο, τη δυτική Στερεά και την Πελοπόννησο.

Οι συγκεντρώσεις της αφρικανικής σκόνης θα παραμείνουν αυξημένες και ιδιαίτερα στη δυτική και τη νότια χώρα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο κυρίως από νοτιοανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 και πρόσκαιρα τοπικά 5 μποφόρ και στο Αιγαίο από βόρειες γενικά διευθύνσεις 2 με 4 μποφόρ και στα νοτιοανατολικά πρόσκαιρα τοπικά 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο σε όλη τη χώρα και θα φτάσει στα βόρεια τους 26 με 27 βαθμούς, στα δυτικά και τα νότια τους 31 με 32 βαθμούς και στα υπόλοιπα τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική αναμένεται αρχικά ηλιοφάνεια με λίγες αραιές νεφώσεις που σταδιακά και από το μεσημέρι θα πυκνώσουν, με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών προς το βράδυ κυρίως στα βόρεια του νομού. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις 2 με 4 μποφόρ.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται αρχικά ηλιοφάνεια με λίγες αραιές νεφώσεις που σταδιακά και κατά τόπους θα πυκνώσουν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στον Θερμαϊκό θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις 2 με 3 μποφόρ.

Την Κυριακή, στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, και συγκεκριμένα στα ηπειρωτικά, αναμένεται άστατος καιρός με λίγες νεφώσεις κατά τόπους πιο αυξημένες, ιδιαίτερα στα βορειοδυτικά, και τοπικές βροχές ή μπόρες το μεσημέρι και το απόγευμα, κυρίως στα ορεινά τμήματα.

Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται λίγες αραιές νεφώσεις κατά τόπους και κατά διαστήματα θα είναι πιο πυκνές αλλά και αρκετά διαστήματα ηλιοφάνειας.

Οι συγκεντρώσεις της αφρικανικής σκόνης θα παραμείνουν αυξημένες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο από μεταβλητές διευθύνσεις 2 με 4 μποφόρ και στο Αιγαίο από βόρειες γενικά διευθύνσεις 2 με 4 και πρόσκαιρα τοπικά 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα φτάσει στα βόρεια τους 27 με 28 βαθμούς, και στα υπόλοιπα τους 30 με 33 βαθμούς και τοπικά θα φτάσει στα δυτικά και τα νότια τους 34 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική αναμένονται λίγες αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές και μερικά διαστήματα ηλιοφάνειας, με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών κυρίως στα βόρεια τμήματα του νομού το μεσημέρι και το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 29 και τοπικά 30 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις 2 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά κυρίως βόρειοι-βορειοανατολικοί.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται κατά τόπους αυξημένες νεφώσεις και μερική ηλιοφάνεια, με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών κυρίως στα ορεινά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στον Θερμαϊκό θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις 2 με 4 μποφόρ.

Η ανάρτηση του Θοδωρή Κολυδά

Στα δύο πρόσωπα που θα παρουσιάσει ο καιρός τις προσεχείς ημέρες, αναφέρθηκε σε ανάρτησή του, ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς:

«Τα δύο πρόσωπα του «αναβλητικού» και ζεστού καιρού

Αρχικά σημειώνουμε ότι είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις που παρουσιάζουμε υετό μαζί με τη θερμή μεταφορά στην στάθμη των 850 hPa. Ο καιρός θα είναι διαφορετικός και θα χωρίζει τη χώρα στα δύο μέχρι τη Δευτέρα, καθώς η Βόρεια Ελλάδα δεν θα καταλάβει σχεδόν τίποτε από ζέστη, όπου θα έχουμε παροδικά φαινόμενα και αυξημένη συννεφιά . Στα δυτικά και τα νότια (κυρίως Πελ/σο-Κρήτη) η ζέστη όμως θα είναι αισθητή.

Θα υπάρχουν δύο θερμικές εξάρσεις η πρώτη Παρασκευή και Σάββατο και η δεύτερη -λίγο αργότερα την Τρίτη και Τετάρτη – (εξ’ ου και το “αναβλητικό” του τίτλου). H δεύτερη έξαρση ίσως φανεί για λίγο σε ορισμένες περιοχές και στα βόρεια την Τρίτη.

Οι θαλάσσιες αύρες θα δράσουν ευεργετικά, αλλά ας μη μας παραξενεύει αν μια περιοχή τη μια μέρα έχει 30 βαθμούς ( με αύρα) και την επομένη (π.χ. με δυτικό καταβατικό άνεμο) 34 με 35 .

Η σχετική υγρασία θα είναι κάπως αυξημένη, αλλά δεν θα είναι ιδιαιτέρως επιβαρυντική. Άλλωστε με τις θερμοκρασίες που αναφέρουμε στις προγνώσεις 32 με 34 και τοπικά (κυρίως στη Κρήτη) 34 με 36 βαθμούς , δεν μπορούμε να τις χαρακτηρίσουμε ως τιμές “καύσωνα”.

Σχετικά με τη σκόνη, οι μέγιστες τιμές Παρασκευή και Σαββατοκύριακο, με μειούμενες τις συγκεντρώσεις Δευτέρα και Τρίτη. Επιχειρησιακά παρακολουθούμε τα όρια στο τριήμερο , λαμβάνοντας όμως υπόψιν μας και την περαιτέρω τάση του καιρού την οποία σας μεταφέρουμε. Βέβαια τα μοντέλα της σκόνης παρουσιάζουν διαφορές σε σχέση με τα αντίστοιχα ατμοσφαιρικά μοντέλα και εδώ να διευκρινίσουμε ότι άλλες είναι οι μετρήσεις της σκόνης και άλλες οι μετρήσεις των μικροσωματιδίων PM10 (παρότι και οι δύο εκφράζονται σε mg/m3).

Κλείνουμε υπενθυμίζοντάς ότι σε καθημερινή βάση επανεξετάζουμε όλα τα δεδομένα με τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας, με σκοπό την έγκυρη ενημέρωσή σας».

🌡️🌡️ ΤΑ ΔΥΟ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ “ΑΝΑΒΛΗΤΙΚΟΥ” & ΖΕΣΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ .✅ Αρχικά σημειώνουμε ότι είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις που παρουσιάζουμε υετό μαζί με τη θερμή μεταφορά στην στάθμη των 850 hPa. Ο καιρός θα είναι διαφορετικός και θα χωρίζει τη χώρα στα δύο μέχρι τη Δευτέρα, καθώς η… pic.twitter.com/9vUur1XW1T

— Theodoros Kolydas (@KolydasT) May 16, 2024 Αναλυτικά η πρόγνωση της ΕΜΥ από το Σάββατο 18 Μαΐου μέχρι και την Τετάρτη 22 Μαΐου

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΜΑΪΟΥΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και πρόσκαιρα θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όβροι κυρίως στη Μακεδονία.

Ανεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και στα ανατολικά ανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 13 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές με τοπικές βροχές ή όμβρους από τις μεσημβρινές ώρες.

Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 και τις βραδινές ώρες στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 18 έως 30 με 31 βαθμούς Κελσίου. Στα εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις που από τις μεσημβρινές ώρες θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι.

Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 19 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις που από τις μεσημβρινές ώρες θα πυκνώσουν.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ οι οποίοι το βράδυ θα στραφούν σε ανατολικούς με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 19 έως 27 και στην Κρήτη τοπικά έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις που από το απόγευμα θα πυκνώσουν και τις βραδινές ώρες πιθανώς να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές στα βόρεια.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 17 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις που από νωρίς το απόγευμα θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και βαθμιαία στα ανατολικά νοτιοανατολικοί τοπικά 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 16 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις που από το μεσημέρι θα πυκνώσουν με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και βαθμιαία στα ανατολικά νοτιοανατολικοί τοπικά 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 18 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις οι οποίες βαθμιαία θα πυκνώσουν.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και το μεσημέρι πρόσκαιρα νοτιοανατολικοί τοπικά 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 15 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΚΥΡΙΑΚΗ 19-05-2024

Στα βόρεια νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά και βαθμιαία βελτίωση.

Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις, οι οποίες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα πυκνώσουν και θα εκδηλωθούν σποραδικοί όμβροι κυρίως στα ορεινά.

Οι συγκεντρώσεις της αφρικανικής σκόνης θα διατηρηθούν αυξημένες στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα ηπειρωτικά μεταβλητοί 3 με 4, στο Ιόνιο από ανατολικές διευθύνσεις τοπικά 5 και στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 28 με 30 και κατά τόπους, κυρίως στα δυτικά τους 31 με 33 βαθμούς, στις Κυκλάδες και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τους 24 με 27, στην Κρήτη, τα νησιά του Ιονίου και τα Δωδεκάνησα τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 20-05-2024

Σχεδόν αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις οι οποίες από το μεσημέρι και από τα δυτικά θα είναι παροδικά πυκνότερες. Στα βόρεια ηπειρωτικά τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά.

Οι συγκεντρώσεις της αφρικανικής σκόνης θα διατηρηθούν αυξημένες στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 5 και στο Ιόνιο βαθμιαία τοπικά 6 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο, κυρίως στα κεντρικά και νότια. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 28 με 32 και κατά τόπους στα δυτικά και τα νότια τους 33 με 34 βαθμούς. Στην νησιωτική χώρα θα φτάσει τους 27 με 29 και στη Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 32 με 33 και τοπικά τους 34 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 21-05-2024

Στα βόρεια προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με πιθανότητα να σημειωθούν τοπικοί όμβροι κυρίως στα ορεινά.

Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις.

Η μεταφορά της αφρικανικής σκόνης θα διατηρηθεί.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 στρεφόμενοι βαθμιαία σε δυτικών διευθύνσεων έως 5 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 στρεφόμενοι βαθμιαία σε νοτίων διευθύνσεων τοπικά στο Αιγαίο έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο και θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 22-05-2024

Γενικά αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις στα κεντρικά και νότια οι οποίες από το απόγευμα θα είναι πυκνότερες.

Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές ώρες στα δυτικά κυρίως ηπειρωτικά.

Η μεταφορά της αφρικανικής σκόνης θα διατηρηθεί.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά, τα κεντρικά και τα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και τοπικά στα νότια πελάγη 6 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα δυτικά και βόρεια, σε ορισμένες περιοχές όμως της ανατολικής χώρας, θα διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.



Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό