14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Σκρέκας στον ΣΚΑΪ 100,3: Τέλη Μαρτίου οι πλατφόρμες για ηλιακούς θερμοσίφωνες και επιδότηση μικρών φωτοβολταϊκών

Ειδήσεις Ελλάδα

Θα δίνεται η δυνατότητα να κατασκευής στη στέγη ενός μικρού φωτοβολταικού έως 10 kw μαζί με μία μπαταρία

«Τέλος Μαρτίου εκτιμούμε ότι θα είναι έτοιμη η πλατφόρμα για να υποδεχτεί τις αιτήσεις, όσων επιθυμούν να αντικαταστήσουν τον ηλεκτρικό με ηλιακό θερμοσίφωνα», ανέφερε στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Ο κ. Σκρέκας πρόσθεσε ότι ο οδηγός για το πρόγραμμα θα δημοσιευτεί το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα για την επιδότηση μικρών φωτοβολταϊκών, ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι η πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων θα είναι έτοιμη μέχρι την τρίτη εβδομάδα του Μαρτίου. 

Εξήγησε ότι το πρόγραμμα αφορά 300.000 νοικοκυριά, μικρούς επιχειρηματίες και αγρότες και τους δίνει τη δυνατότητα να κατασκευάσουν στη στέγη ένα μικρό φωτοβολταικό έως 10 kw μαζί με μία μπαταρία και με αυτό, θα μπορούν να συμψηφίζουν την ενέργεια που παράγουν, με αυτήν που καταναλώνουν.

Αναλυτικά ο υπουργός ενέργειας και περιβάλλοντος μίλησε στην εκπομπή «Μια του Νότη, δυο του Χιώτη» του ΣΚΑΪ 100,3 με τον Νότη Παπαδόπουλο και τον Βασίλη Χιώτη για:

Τη μείωση στις τιμές της ενέργειας

Οι καταναλωτές θα δουν τον Φεβρουάριο λογαριασμούς που θα είναι ίδιοι ή ελαφρώς μειωμένοι σε σχέση με τον Ιανουάριο, αν συνυπολογίσουμε και τις επιδοτήσεις.Τον Ιανουάριο δαπανήσαμε περίπου 800 εκατ. ευρώ και λίγο παραπάνω, τον Φεβρουάριο κάτι λιγότερο από 100 εκατ. ευρώ γιατί οι προμηθευτές έχουν προχωρήσει σε σημαντικές μειώσεις λόγω και της πτώσης των τιμών φυσικού αερίου.

Η δέσμευσή μας να στηρίζουμε όμοια και ισόρροπα τους καταναλωτές για όσο διαρκεί αυτή η κρίση, παραμένει αταλάντευτη. 

Για το ύψος της επιδότησης στο φυσικό αέριο

Η πραγματικότητα είναι ότι τιμή του φυσικού αερίου από τον Ιανουάριο έως και τις αρχές Φεβρουαρίου έχει μειωθεί σε σχέση με τον προηγούμενο Αύγουστο πχ. Πλησιάζει τα 50 ευρώ τώρα.

Είχαμε ανακοινώσει ότι θα επιδοτούμε το φυσικό αέριο μέσω της ΔΕΠΑ Εμπορίου όταν η τιμή είναι πάνω από 100 ευρώ. Το κάναμε όταν η τιμή ήταν στα 120, 140, 200 ευρώ και με έναν τρόπο που να φαίνεται η επιδότηση κατευθείαν στον λογαριασμό. Πλέον η τιμή έχει πέσει πολύ κάτω από τα 100 ευρώ. 

Μπορεί να βλέπουμε αποκλιμάκωση αλλά πρέπει να δούμε τι θα γίνει και στους επόμενους μήνες. Οι αναλυτές αναφέρουν ότι αν ο πόλεμος συνεχιστεί, τον επόμενο χρόνο ίσως έχουμε πάλι προβλήματα. 

Εμείς εξαντλούμε την δυνατότητα του κρατικού προϋπολογισμού, φορολογούμε τα υπερέσοδα, τα υπερκέρδη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας και επιστρέφουμε αυτά τα χρήματα στους λογαριασμούς του ρεύματος ή του φυσικού αερίου.

Έχουμε όμως διπλασιάσει και το επίδομα θέρμανσης από τα 180 εκατ. ευρώ σε 300 εκατ. ευρώ.

Για πρώτη φορά η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ ξεπέρασε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας προ φυσικού αερίου. Δηλαδή το 2022 έφτασε σχεδόν το 42% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας να προέλθει από ΑΠΕ και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που στηριζόταν στο φυσικό αέριο να είναι 2η κοντά στο 38% του ηλεκτρικού μας μείγματος. 

Δηλαδή έχουμε καταναλώσει σημαντικά λιγότερο φυσικό αέριο από τα προηγούμενα χρόνια, γιατί αυξήσαμε ταχύτατα την είσοδο των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό μας μείγμα. 

Επίσης η Ελλάδα είναι πρώτη σε μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 13% το 4ο τρίμηνο του 2022. Αυτό σημαίνει λιγότερη κατανάλωση και λιγότερη εισαγωγή φυσικού αερίου λόγω εξοικονόμησης από τους έλληνες πολίτες. 

Για το πρόγραμμα επιδότησης των ηλιακών θερμοσίφωνων

Τέλος Μαρτίου εκτιμούμε ότι θα είναι έτοιμη η πλατφόρμα για να υποδεχτεί τις αιτήσεις, όσων επιθυμούν να αντικαταστήσουν τον ηλεκτρικό με ηλιακό θερμοσίφωνα και έτσι να μειώσουν σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας. 

Θα υπάρχουν κριτήρια που θα προκύπτουν οι δικαιούχοι ανάλογα με το εισόδημα, ανάλογα με κοινωνικά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει μια οικογένεια και ανάλογα με την εξοικονομούμενη ενέργεια.

Για τα φωτοβολταϊκά στη στέγη

Έχουμε ανακοινώσει ένα πρόγραμμα από την ΔΕΘ, το οποίο πρόκειται να εκκινήσει εντός του Μαρτίου, όπου δίνουμε τη δυνατότητα σε 300.000 νοικοκυριά, μικρούς επιχειρηματίες και αγρότες και τους δίνει τη δυνατότητα να κατασκευάσουν στη στέγη ένα μικρό φωτοβολταικό έως 10 kw μαζί με μία μπαταρία και με αυτό, θα μπορούν να συμψηφίζουν την ενέργεια που παράγουν, με αυτήν που καταναλώνουν.

Αυτό θα περιλαμβάνει μια επιδότηση για το σύστημα των φωτοβολταϊκών και την μπαταρία, επί της ουσίας επιδοτούμε σχεδόν στο σύνολο την μπαταρία στο 100% γιατί θέλουμε τέτοια συστήματα που τα σπίτια να καταναλώνουν με μπαταρίες το ρεύμα που έχουν παράξει το πρωί και αποθηκεύεται.

Για τα ηλεκτρικά ποδήλατα

Το πρόγραμμα για τα ηλεκτρικά ποδήλατα έχει ξεκινήσει και πάει καλά. Είναι το 2ο πρόγραμμα. Κάποια προβλήματα που είχαν να κάνουν με τα δικαιολογητικά στο πρώτο πρόγραμμα που δεν έχουν ακόμη επιδοτηθεί όσοι έσπευσαν στην αρχή, επιλύονται και νομίζω πολύ γρήγορα θα λυθούν και αυτά.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό