16.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Σκρέκας σε ΣΚΑΪ: Αν χρειαστεί νέα αύξηση επιδοτήσεων – Προς αυτόματο μηχανισμό επιδότησης

Ειδήσεις Ελλάδα

Για ενδεχόμενο νέων αυξήσεων στις επιδοτήσεις στην ενέργεια και μηχανισμό αυτόματης επιδότησης των λογαριασμών από το νέο έτος έκανε λόγο στον ΣΚΑΪ ο Κώστας Σκρέκας. 

«Η κυβέρνηση αξιολογεί σε μηνιαία βάση τις συνέπειες της κρίσης στους καταναλωτές, είμαστε η μόνη χώρα που το κάνουμε αυτό, έχει ανακοινώσει σειρά από μέτρα μέχρι τέλος του χρόνου, τα αξιολογούμε κάθε μήνα, και θα προχωρήσουμε σε νέα αύξηση επιδότησης αν χρειάζεται» τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

«Από τη νέα χρονιά θα δούμε πως θα κυμανθούν οι διεθνείς τιμές ενέργειας, εφόσον χρειαστεί θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε» πρόσθεσε. 

Ο κ. Σκρέκας ανέφερε πως εξετάζεται μόνιμος μηχανισμός, ένας αλγόριθμος, ο οποίος ανάλογα με την τιμή της ενέργειας θα επιδοτεί αυτόματα τους λογαριασμούς των νοικοκυριών. 

«Έχει τετραπλασιαστεί, σχεδόν πενταπλασιαστεί, η τιμή του φυσικού αερίου στις αγορές σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Είχαμε ανακοινώσει με τον υπουργό Οικονομικών και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης από τα 80 εκατ. ευρώ στα 170 εκατ. ευρώ και από πέρυσι είναι δικαιούχοι και οι καταναλωτές φυσικού αερίου. Περά από αυτό, έχουμε ανακοινώσει ότι θα έχουμε οριζόντια έκπτωση τουλάχιστον 15% σε όλους τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αεριού» τόνισε ο κ. Σκρέκας.  

Για το ενεργειακό κόστος ο υπουργός εξήγησε πως έχουν αυξηθεί δραματικά οι τιμές του φυσικού αερίου και ο λιγνίτης δεν επαρκούσε ούτε τα προηγούμενα χρόνια για την κάλυψη των αναγκών στην ηλεκτρική ενέργεια, ενώ υπάρχει και ο φόρος του άνθρακα για τα αέρια του θερμοκηπίου που έχει επιβάλλει η ΕΕ. «Άρα είναι 4 και 5 φορές πιο ακριβό να παράγεις ενέργεια από φυσικό αέριο και λιγνίτη συγκριτικά με την παραγωγή από ήλιο και άνεμο» επισήμανε. 

Ο υπουργός Ενέργειας νωρίτερα ανακοίνωσε τον, στα 39 ευρώ το μήνα για όλα τα νοικοκυριά, της επιδότησης για τις 300 πρώτες κιλοβατώρες για Νοέμβριο και Δεκέμβριο, από 18 ευρώ τον Οκτώβριο. Η επιδότηση στις 300 πρώτες κιλοβατώρες ανέρχεται σε 45 ευρώ το μήνα για το κοινωνικό τιμολόγιο.

Για το φυσικό αέριο, εκτός από τα 80 έως 170 εκατ. ευρώ που δόθηκε έκπτωση, μαζί με το 15% της οριζόντιας έκπτωσης για όλους, αναστέλλεται η χρέωση των τελών δικτύου για κάθε νοικοκυριό, που σημαίνει μείωση στους λογαριασμούς από 20 έως 40 ευρώ. Παράλληλα, ενισχύεται το ταμείο για την ενέργεια από τα 150 στα 600 εκατ. ευρώ, ενώ αναστέλλεται η πληρωμή χρεώσεων για υπηρεσίες κοινής ωφέλειας από τον Νοέμβριο έως τον Μάρτιο.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό