19.7 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Σκούπα τεχνητής νοημοσύνης με εφαρμογή… χριστουγεννιάτικου καθαρισμού

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι ρομποτικές σκούπες έχουν αρχίσει να γίνονται δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια αφού οι δυνατότητες τους βοηθούν τους κατοίκους των σπιτιών να τα διατηρούν καθαρά χωρίς εκείνοι να καταναλώνουν πολύ χρόνο και κόπο. Πρόσφατα η αμερικανική εταιρεία iRobot είχε παρουσιάσει μια ρομποτική σκούπα που ενσωματώνει τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης και διαθέτει μια σειρά από εντυπωσιακές ικανότητες καθαρισμού. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι δημιούργησε μια νέα εφαρμογή που αναβαθμίζει τις δυνατότητες της σκούπας. Η εφαρμογή είναι σχεδιασμένη με το μυαλό στην περίοδο των Χριστουγέννων αλλά θα μπορεί φυσικά να χρησιμοποιηθεί και στη συνέχεια για παρόμοιες περιστάσεις από τους κατοίκους ενός σπιτιού.

Η Roomba j7 Robot Vacuum (που διαθέτει και ένα επιπλέον μοντέλο το Roomba j7+) μπορεί να χαρτογραφεί το κάθε δωμάτιο και να μαθαίνει κυριολεκτικά κάθε του «γωνία» και λεπτομέρεια (π.χ θέση επίπλων κλπ.) ώστε να το καθαρίζει πιο αποτελεσματικά. Η σκούπα μπορεί να αντιλαμβάνεται που χρειάζεται περισσότερο καθάρισμα και να δίνει εκεί περισσότερη προσοχή όπως για παράδειγμα γύρω από το τραπέζι της κουζίνας ή της τραπεζαρίας.

Ο κάτοχος της σκούπας μπορεί επίσης να την τροφοδοτεί με δεδομένα ώστε αυτή να δίνει προσοχή στο καθάρισμα όπου αλλού επιθυμεί εκείνος. Η σκούπα μπορεί επίσης να αποφεύγει καλώδια στα οποία άλλες ρομποτικές σκούπες εμποδίζονται και σταματούν. Επίσης μπορεί να αποφεύγει τις ακαθαρσίες που το κατοικίδιο ζώο ενός σπιτιού έχει αφήσει σε κάποιο σημείο ώστε και να μην λερωθεί και να μην τις μεταφέρει στο υπόλοιπο σπίτι.

Η εφαρμογή που ανέπτυξε η κατασκευάστρια εταιρεία έχει την επιλογή της «καθαρής ζώνη» όπως ονομάζεται. Η επιλογή αυτή επιτρέπει στον κάτοχο της σκούπας να της υποδεικνύει κάποιους χώρους τους οποίους θα αποφεύγει να πλησιάζει όχι μόνο για να τους καθαρίζει αλλά και να κινείται εκεί. Με αυτό τον τρόπο θα προστατεύεται ο χώρος γύρω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο όπου συνήθως τοποθετούνται διάφορα αντικείμενα όπως στολίδια, δώρα κ.α.

Ο κάτοχος της σκούπας θα καθορίζει την περιοχή που θέλει να μην πλησιάζει η σκούπα όχι μόνο για καθάρισμα αλλά και για να μην μετακινήσει τα πράγματα κατά το πέρασμα της από εκεί. Φυσικά η δυνατότητα αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες περιστάσεις και σε όποια σημεία του σπιιτού θέλει για κάποιο λόγο ο κάτοικος να μην περνάει η σκούπα.

Επίσης η νέα εφαρμογή επιτρέπει στην σκούπα να αναγνωρίζει και (μετά από εντολή του κατοίκου) να αποφεύγει διάφορα αντικείμενα όπως κάλτσες, παπούτσια τα οποία μπορεί κατά το πέρασμα της να «εξαφανίσει» και μετά ο κάτοικος του σπιτιού να ψάχνει να τα βρει.

Η σκούπα έχει ρύθμιση αθόρυβης λειτουργίας ενώ επίσης μπορεί να συνδέεται με την εφαρμογή εντοπισμού στίγματος του κινητού τηλεφώνου του κατόχου της ώστε να γνωρίζει που βρίσκεται και να καθαρίζει το σπίτι όταν αυτός είναι εκτός του σπιτιού και να σταματά όταν αυτός επιστρέφει. Ο κάτοχος της σκούπας μπορεί επίσης να την προγραμματίζει ώστε αυτή να ξεκινά αυτόματα να καθαρίζει σε μεγαλύτερη συχνότητα σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους όπως εποχή εμφάνισης αλλεργιών (π.χ γύρης) ή εποχή που τα κατοικίδια αλλάζουν τρίχωμα.

 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό