31.6 C
Athens
Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Σκέφτεσαι να «χτυπήσεις» τατουάζ; Αποκαλυπτική έρευνα ίσως σου αλλάξει γνώμη…

Ειδήσεις Ελλάδα

Διαχρονικά υπάρχει η υποψία πως τα μελάνια των tattoos συνδέονται με την εμφάνιση καρκίνου, χωρίς όμως να έχει αποδειχθεί επιστημονικά αυτός ο ισχυρισμός. Νέα μελέτη όμως που πραγματοποιήθηκε στη Σουηδία έρχεται να ανατρέψει τα μέχρι τώρα δεδομένα, αποκαλύπτοντας πως οι άνθρωποι με τατουάζ έχουν 21% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν λέμφωμα!

«Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το λέμφωμα είναι μια σπάνια ασθένεια και ότι τα αποτελέσματά μας ισχύουν σε ομαδικό επίπεδο», ανέφερε σε ανακοίνωσή της την περασμένη εβδομάδα η ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Lund, Christel Nielsen, επικεφαλής της μελέτης.

«Τα αποτελέσματα πρέπει τώρα να επαληθευτούν και να διερευνηθούν περαιτέρω σε άλλες μελέτες, και η έρευνα αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη» είπε, σύμφωνα με την New York Post.

Για τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο eClinicalMedicine, 11.905 συμμετέχοντες κατευθύνθηκαν να απαντήσουν σε ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με παράγοντες του τρόπου ζωής για να διαπιστωθεί αν είχαν τατουάζ.

Ο κίνδυνος που σχετίζεται με την έκθεση σε τατουάζ φαίνεται να είναι υψηλότερος για το διάχυτο λέμφωμα μεγάλων κυττάρων Β (ένας ταχέως αναπτυσσόμενος θεραπεύσιμος καρκίνος που ξεκινά από τα λευκά αιμοσφαίρια) και το θυλακικό λέμφωμα (ένας αργά αναπτυσσόμενος ανίατος καρκίνος).

«Γνωρίζουμε ήδη ότι όταν το μελάνι του τατουάζ εγχέεται στο δέρμα, το σώμα το ερμηνεύει ως κάτι ξένο που δεν θα έπρεπε να βρίσκεται εκεί και το ανοσοποιητικό σύστημα ενεργοποιείται», εξήγησε η Nielsen. «Ένα μεγάλο μέρος του μελανιού μεταφέρεται μακριά από το δέρμα, στους λεμφαδένες όπου και εναποτίθεται».

Η ομάδα της Nielsen υπέθεσε ότι το μέγεθος του τατουάζ θα επηρέαζε τον κίνδυνο λεμφώματος, αλλά διαπίστωσε ότι αυτό δεν ισχύει.

«Μπορεί κανείς μόνο να υποθέσει ότι ένα τατουάζ, ανεξαρτήτως μεγέθους, προκαλεί μια χαμηλού βαθμού φλεγμονή στο σώμα, η οποία με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει καρκίνο», συλλογίστηκε η Nielsen. «Η εικόνα είναι επομένως πιο σύνθετη από ό,τι αρχικά πιστεύαμε», είπε.

Η Nielsen δήλωσε ότι η μελέτη της υπογραμμίζει τη σημασία της εποπτείας της χημικής σύνθεσης του μελανιού των τατουάζ. Στις ΗΠΑ, σχεδόν το ένα τρίτο των ενηλίκων έχει ένα τατουάζ, συμπεριλαμβανομένου του 22% που έχει περισσότερα από ένα.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων θεωρεί τα μελάνια τατουάζ καλλυντικά και τις χρωστικές ουσίες τους πρόσθετα χρώματος.

Ο FDA λέει ότι παραδοσιακά δεν ρυθμίζει τα πρόσθετα χρώματος στις χρωστικές ουσίες των μελανιών τατουάζ, ενώ οι τοπικές δημοτικές αρχές θεσπίζουν κανόνες για τις επιχειρήσεις body art.

Η ομάδα της Nielsen σχεδιάζει να αναζητήσει συνδέσεις μεταξύ των τατουάζ και άλλων τύπων καρκίνου καθώς και άλλων φλεγμονωδών ασθενειών.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό