31.7 C
Athens
Σάββατο, 29 Ιουνίου, 2024

Σημαντική ανακάλυψη για την συμπεριφορά του ανοσοποιητικού συστήματος

Ειδήσεις Ελλάδα

Μια νέα μελέτη έρχεται να ανατρέψει τις παραδοσιακές αντιλήψεις σχετικά με τα ρυθμιστικά κύτταρα Τ, τα οποία καταστέλλουν τη φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού, και έχει σημαντικές επιπτώσεις στη θεραπεία ενός ευρέος φάσματος παθήσεων, από την αποκατάσταση τραυματισμένων μυών έως την αναγέννηση των μαλλιών.

Όπως υποδηλώνει το όνομά τους, τα ρυθμιστικά Τ κύτταρα ή Tregs, είναι ένας τύπος λευκών αιμοσφαιρίων που ρυθμίζουν ενεργά ή καταστέλλουν την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού. Εμποδίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα να αντιδρά υπερβολικά, διατηρώντας το υπό έλεγχο ρυθμίζοντας τη φλεγμονή και προστατεύοντας από αυτοάνοσα νοσήματα στα οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται λανθασμένα σε υγιείς ιστούς.

Παραδοσιακά, τα Tregs θεωρούνταν εξειδικευμένοι κυτταρικοί πληθυσμοί που απαντώνται μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος. Ωστόσο, μια νέα μελέτη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέτρεψε την παραδοσιακή σκέψη, με σημαντικές επιπτώσεις για τη θεραπεία ενός ευρέος φάσματος ασθενειών και τραυματισμών που προκαλούν ανοσολογική απόκριση.

“Είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς μια ασθένεια, έναν τραυματισμό ή μια ένεση που να μην περιλαμβάνει κάποιο είδος ανοσολογικής απόκρισης και το εύρημά μας αλλάζει πραγματικά τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαμε να ελέγξουμε αυτή την απόκριση”, δήλωσε ο καθηγητής Adrian Liston από το Τμήμα Παθολογίας του Πανεπιστημίου και συγγραφέας της μελέτης. “Αποκαλύψαμε νέους κανόνες του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτός ο «ενιαίος στρατός θεραπευτών» μπορεί να κάνει τα πάντα – να επιδιορθώσει τραυματισμένους μυς, να κάνει τα λιποκύτταρα σας να ανταποκρίνονται καλύτερα στην ινσουλίνη, να αναγεννήσει θύλακες τριχών. Η σκέψη ότι θα μπορούσαμε να το χρησιμοποιήσουμε σε ένα τόσο τεράστιο φάσμα ασθενειών είναι φανταστική: έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί σχεδόν για τα πάντα”.

Τα λεμφοειδή όργανα είναι αναπόσπαστα μέρη του ανοσοποιητικού συστήματος, υπεύθυνα για την παραγωγή λεμφοκυττάρων, ενός τύπου λευκών αιμοσφαιρίων που περιλαμβάνει τα Τ κύτταρα. Τα Τ κύτταρα ξεκινούν τη ζωή τους στο μυελό των οστών και στη συνέχεια μετακινούνται στο θύμο, ένα όργανο στο ανώτερο μέσο του στήθους, όπου ωριμάζουν σε εξειδικευμένα υποσύνολα, συμπεριλαμβανομένων των Tregs. Μόλις ωριμάσουν πλήρως, τα Τ κύτταρα εξάγονται σε περιφερικούς λεμφικούς ιστούς και όργανα όπως ο σπλήνας, οι αμυγδαλές και οι λεμφαδένες (ορισμένα μετακινούνται στην κυκλοφορία του αίματος). Θεωρούνταν ότι εκεί παρέμεναν τα Tregs, σε “αναμονή” μέχρι να τα καλέσει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Για να το ελέγξουν αυτό, οι ερευνητές ανέλυσαν τα Tregs που υπάρχουν σε 48 διαφορετικούς ιστούς σε ποντίκια, συμπεριλαμβανομένων λεμφοειδών και μη λεμφοειδών ιστών και ιστών που σχετίζονται με το έντερο. Τα βρήκαν σε όλους τους τύπους ιστών, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα Tregs δεν είναι εξειδικευμένοι κυτταρικοί πληθυσμοί που περιορίζονται στους λεμφικούς ιστούς, αλλά κινούνται σε όλο το σώμα, εκτελώντας λειτουργίες επιδιόρθωσης σε περιοχές που το χρειάζονται.

“Τώρα που γνωρίζουμε ότι αυτά τα ρυθμιστικά Τ-κύτταρα υπάρχουν παντού στο σώμα, μπορούμε κατ’ αρχήν να αρχίσουμε να κάνουμε θεραπείες ανοσοκαταστολής και ιστικής αναγέννησης που στοχεύουν σε ένα μόνο όργανο, μια τεράστια βελτίωση σε σχέση με τις τρέχουσες θεραπείες που είναι σαν να χτυπάς το σώμα με βαριοπούλα”, δήλωσε ο Liston.

Τα σημερινά αντιφλεγμονώδη φάρμακα θεραπεύουν ολόκληρο το σώμα και όχι μόνο τους φλεγμονώδεις ιστούς και αναστέλλουν ολόκληρο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, καθιστώντας τους ανθρώπους ευάλωτους σε λοιμώξεις. Οι ερευνητές δοκίμασαν ένα φάρμακο που είχαν αναπτύξει προηγουμένως και το οποίο, σε ποντίκια, προσέλκυσε τα Tregs σε ένα συγκεκριμένο όργανο ή ιστό, αύξησε τον αριθμό τους και τα ενεργοποίησε για να καταστείλει την ανοσολογική απόκριση και να προωθήσει την επούλωση. Με βάση τα ευρήματά τους, οι ερευνητές λένε ότι υπάρχει η δυνατότητα επιδιόρθωσης βλαβών συγκεκριμένης θέσης με τον τερματισμό της ανοσολογικής απόκρισης μόνο σε αυτή την περιοχή.

“Αυξάνοντας τον αριθμό των ρυθμιστικών Τ κυττάρων σε στοχευμένες περιοχές του σώματος, μπορούμε να βοηθήσουμε το σώμα να κάνει καλύτερη δουλειά στην αυτοεπισκευή ή στη διαχείριση των ανοσολογικών αποκρίσεων”, δήλωσε ο Liston. “Υπάρχουν τόσες πολλές ασθένειες όπου θα θέλαμε να κλείσουμε μια ανοσολογική απόκριση και να ξεκινήσουμε μια απόκριση επιδιόρθωσης, για παράδειγμα, αυτοάνοσες ασθένειες όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, ακόμη και πολλές μολυσματικές ασθένειες”.

Οι ερευνητές συγκεντρώνουν κεφάλαια για τη δημιουργία μιας spin-off εταιρείας. Στα επόμενα χρόνια, σκοπεύουν να δοκιμάσουν τα ευρήματά τους με τη διενέργεια κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους.

*Η κεντρική εικόνα προέρχεται από το National Institute of Allergy and Infectious Diseases on Unsplash

[via]

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό