27.5 C
Athens
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024

Σε 21 προϊόντα, η Ελλάδα μεταξύ των leaders παγκοσμίως

Ειδήσεις Ελλάδα

Μεγάλη προοπτική ανάπτυξης των ήδη βελτιωμένων ελληνικών εξαγωγών φαίνεται από μελέτη, που πραγματοποίησε η εταιρεία Global Greece  – International Business Projects (σ.σ. η οποία εδρεύει στην Επανωμή Θεσσαλονίκης). Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, η Ελλάδα όχι μόνο παράγει και εξάγει, αλλά σε 21 προϊόντα είναι στους leaders παγκοσμίως.

Το υπάρχον μοντέλο, όπως επισημαίνεται επίσης, σαφώς και πρέπει να βελτιωθεί, κυρίως ως προς την παραγωγή και εξαγωγή περισσότερων προϊόντων ελληνικής και υψηλής προστιθέμενης αξίας, καθώς και τυποποιημένων προϊόντων, έναντι των χύμα, σαφώς πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που προκαλούν οι τεχνολογικές εξελίξεις στον κόσμο αλλά δεν είναι προς πλήρη απόρριψη και ριζική αλλαγή, όπως αποδεικνύεται.

Η εξέλιξη των ελληνικών εξαγωγών, πάντως, στα τελευταία οκτώ χρόνια, όπως καταγράφεται από τους μελετητές, είναι σταθερά ανοδική, με ιδιαίτερα έντονο ρυθμό στα τρία τελευταία, ενώ η μικρή πτώση του 2023 εκτιμάται ότι δεν αλλάζει σημαντικά την εικόνα της μεγάλης ανόδου.

Η λίστα με τα προϊόντα

Τα 13 από τα 21 προϊόντα, στα οποία η χώρα μας είναι leader, όπως διαπιστώνει η μελέτη, είναι φυσικά (αγροτικά) προϊόντα, τα έξι είναι προϊόντα προστιθέμενης αξίας και τα δύο είναι βιομηχανικά (μηχανήματα και ηλιακοί θερμοσίφωνες)

Η λίστα των εν λόγω προϊόντων είναι η εξής: Γιαούρτι – Τυριά (φέτα) – Λαβράκι,Τσιπούρα – Βερίκοκα, κεράσια, ροδάκινα, νεκταρίνια, δαμάσκηνα – Ροδάκινα κονσέρβα – Ακτινίδια – Παρθένο Ελαιόλαδο – Εξευγενισμένο Ελαιόλαδο – Ελιές παρασκευασμένες ή διατηρημένες – Τουρσί – Εσπεριδοειδή – Επεξεργασμένα Λαχανικά – Μαρμελάδες και Γλυκά Φρούτων (Κουταλιού) – Βαμβάκι – Καπνός -Αλουμίνιο – Τσιμέντο Πόρτλαντ – Μάρμαρα Ακατέργαστα, Κατεργασμένα και Τεχνουργήματα – Κλωστοϋφαντουργία και Ένδυση, Γούνες – Μηχανήματα – Ηλιακοί Θερμοσίφωνες.Περαιτέρω, τα προϊόντα στα οποία η Ελλάδα δεν είναι απλά ανάμεσα στους Leader αλλά έχει πολύ σημαντική θέση στις παγκόσμιες ΕΞΑΓΩΓΕΣ, είναι δηλαδή στην πρώτη πεντάδα είναι τα εξής: Λαβράκι, Ελιές, Ελαιόλαδο, Κομπόστα ροδάκινο, Ακτινίδια, Μάρμαρα.

Οι τάσεις ανάπτυξης ανά προϊόν δείχνουν το δρόμο

Οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν στην 8ετία 2015-2022 κατά 111% ενώ στην τελευταία μελετούμενη χρονιά 2021-2022 κατά 33%.

Κάποια προϊόντα σημείωσαν πολύ μεγαλύτερη από τη μέση, έως και τεράστια αύξηση. Είναι προϊόντα, που όπως σημειώνεται στη μελέτη, θα οδηγήσουν στο μέλλον τις ελληνικές εξαγωγές σε ακόμη μεγαλύτερα μεγέθη και θα βελτιώσουν το ισοζύγιο και προφανώς αποτελούν προϊόντα τα οποία θα πρέπει να ενισχυθούν από τις πολιτικές.

Η πρώτη κατηγορία ενδιαφέροντος αποτελείται από τα προϊόντα τα οποία συγκεντρώνουν όλα τα πλεονεκτήματα. Δηλαδή μεγάλες ποσότητες, μεταποίηση, μεγάλη-πολύ μεγαλύτερη του μέσου όρου – αύξηση των εξαγωγών τους.

Αυτά όπως φαίνεται είναι: Φάρμακα – Ράβδοι από αλουμίνιο και από σίδηρο – Δίοδοι, τρανζίστορ – Φωτοβολταϊκά – Ηλιακοί θερμοσίφωνες – Αρτοποιήματα – Φυγοκεντρικοί  ξηραντήρες – Μηχανές φιλτραρίσματος – Είδη συσκευασίας από χαρτόνι – Παρασκευάσματα καθαρισμού και εντομοκτόνα – Παρασκευάσματα διατροφής από αλεύρι.

Προϊόντα τα οποία σημείωσαν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη των εξαγωγών τους, άρα καθίστανται πρώτης προτεραιότητας για να ‘εκτινάξουν’ κι άλλο τις εξαγωγές της χώρας, είναι: Βαλίτσες, νεσεσέρ, θήκες, χαρτοφύλακες, σχολικές τσάντες – Συσκευές υγρών κρυστάλλων, λέιζερ, οπτικές συσκευές και όργανα – Μικρόφωνα και βάσεις για αυτά, ηχεία, ακουστικά – Ηλεκτρικές συσκευές για τη μεταγωγή ή την προστασία ηλεκτρικών κυκλωμάτων – Υφαντά υφάσματα από συνθετικά νήματα – Έπιπλα και μέρη αυτών.

Τέλος υπάρχει και μια σειρά από προϊόντα τα οποία η Ελλάδα εξάγει σε μικρές ποσότητες αλλά σημείωσαν τεράστια τάση ανάπτυξης των εξαγωγών τους, στα οκτώ τελευταία χρόνια. Πολύ σημαντικό θα είναι να ενισχυθούν ώστε να συνεχιστεί αυτή η τάση και να δώσουν σύντομα και τα μεγάλα νούμερα.Αξίζει να σημειωθούν επίσης τα εξής: Ανδρικά και γυναικεία ενδύματα και πανωφόρια – Καπέλα – Τεχνουργήματα από υφαντικές ύλες – Είδη για σωματική άσκηση – Στηρίγματα στρώματος και κλινοσκεπάσματα – Ηλεκτρικά ολοκληρωμένα κυκλώματα και Ηλεκτρικοί αγωγοί – Παρασκευάσματα διατροφής.

Τα προϊόντα που μείωσαν τις εξαγωγές τους

Υπάρχουν ωστόσο και προϊόντα τα οποία  στο μελετώμενο χρονικό διάστημα 2015-2022 σημείωσαν την μεγαλύτερη μείωση ή ελάχιστη ανάπτυξη των Εισαγωγών τους. 

Όλα αυτά είναι ελπιδοφόρα προϊόντα, δείχνουν μια τάση βελτίωσης της εγχώριας παραγωγής και είναι τα εξής:Παρασκευάσματα διατροφής από αλεύρι – Παρασκευάσματα για τα μαλλιά – Γυναικείες μπλούζες και πουκάμισα – Εκχυλίσματα καφέ ή τσαγιού – Γάζες, επίδεσμοι, έμπλαστρα – Τηλεοράσεις και ραδιόφωνα – Αρώματα τουαλέτας – Βρεφικά ενδύματα – Μπύρες – Ψάρια κατεψυγμένα – Παρασκευάσματα κρεάτων – Ηλεκτρογεννήτριες.

Στον κλάδο των τροφίμων ξεχωρίζεται η μεγάλη δυναμική  των παρασκευασμάτων από Άλευρα και των προϊόντων αρτοζαχαροπλαστικής.

Είναι ένας κλάδος ο οποίος σημειώνει μεγάλη ανάπτυξη παγκοσμίως και δεν έχει περιορισμούς όσον αφορά σε τοπικές πρώτες ύλες. Πολύ καλή είναι επίσης η προοπτική των Μαρμελάδων και των Γλυκών Κουταλιού. Η δυναμική των εξαγωγικών “ναυαρχίδων” της Ελλάδας Ελαιόλαδο, Ελιές, Ψάρια, Φρούτα, Κομπόστες, Παρασκευάσματα Διατροφής είναι σταθερή.

Στην κατηγορία των καταναλωτικών προϊόντων διαπιστώνεται τεράστια και σταθερή δυναμική να σημειώνουν τα είδη υπόδησης, τα έπιπλα-φωτιστικά, το χαρτί και τα είδη του, το ξύλο, τα κεραμικά, τα παιχνίδια και τα όργανα Γυμναστικής.

Καλά πηγαίνουν επίσης η ένδυση και μάλιστα με πολύ μεγάλα μεγέθη και το ύφασμα.

Στην κατηγορία των εξαγόμενων Α’ υλών και Βιομηχανικών Προϊόντων τέλος διαπιστώνεται μια καλή και σταθερή προοπτική στα μεγαθήριά της χώρας μας Αλουμίνιο, Σίδηρος και Χάλυβας, Χαλκός και τα βιομηχανικά ή τελικά προϊόντα τους, στα Πλαστικά, Χημικά και Χρωστικά, τις Μηχανές και τις Ηλεκτρικές Μηχανές και Συσκευές. Είναι τα προϊόντα με τη μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία και τη μεγαλύτερη στήριξη της ελληνικής οικονομίας.

Να σημειώσουμε τη θετική θέση ανάμεσά τους των Οπτικών και Οργάνων τα οποία είναι προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, ενώ πολύ μεγάλη ανάπτυξη, αν και με μικρά προς το παρόν μεγέθη, καταγράφουν τα Καθαριστικά και τα Εντομοκτόνα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό