24.5 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σε “χαμηλή πτήση” οι πωλήσεις των αυτοκινήτων στην Ευρώπη

Ειδήσεις Ελλάδα

Αν και η χρονιά ξεκίνησε ενθαρρυντικά, οι πωλήσεις των νέων αυτοκινήτων έχουν φρενάρει το τελευταίο διάστημα. Η αύξηση είναι πλέον στο 13%, λιγότερο από το μισό που είχε φθάσει στα μέσα της χρονιάς.
Οι ελλείψεις σε ημιαγωγούς είναι η κύρια αιτία πίσω από αυτή την κατάσταση. Οι ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων μειώθηκαν κατά 18 % τον Αύγουστο και 24 % τον Ιούλιο σε σύγκριση με τα επίπεδα του προηγούμενου έτους, ανέφερε την Πέμπτη η ένωση των κατασκευαστών ACEA.
Η παραγωγή αυτοκινήτων έχει περιοριστεί σημαντικά από την παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών. Μία έλλειψη που όπως έχουν προειδοποιήσει τα διευθυντικά στελέχη του Ομίλου Volkswagen, της Daimler και της BMW θα περάσει και στην επόμενη χρονιά.
Τα στοιχεία Ιουλίου και Αυγούστου είναι τα χειρότερα για τους δύο μήνες από το τέλος της οικονομικής κρίσης στην Ευρωζώνη το 2013.
Οι πτώσεις ήταν σημαντικές, με τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές αυτοκινήτων-Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία και Ισπανία-να σημειώνουν διψήφια πτώση κάθε μήνα.
Το παράδοξο είναι πάντως ότι τα κέρδη των αυτοκινητοβιομηχανιών είναι ανεβασμένα, καθώς οι εταιρίες πωλούν περισσότερα αυτοκίνητα που έχουν μεγάλο κέρδος παρά τα μικρότερα που δεν αποδίδουν τόσο.
Από τις πέντε μεγάλες αγορές της Ευρώπης, η Ισπανία είχε τις χειρότερες επιδόσεις τον Αύγουστο με τις πωλήσεις να πέφτουν στο 29 % και ακολουθεί η Ιταλία με πτώση 27 %. Η αβεβαιότητα που σχετίζεται με τη συνεχιζόμενη πανδημία πιθανόν να προστεθεί στα προβλήματα που προκαλούνται από την έλλειψη τσιπ αναφέρουν ειδικοί αναλυτές..
Μεταξύ των μεγαλύτερων αυτοκινητοβιομηχανιών, οι ευρωπαϊκές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 14 % για τον όμιλο VW, 29 % για τη Stellantis και 23 % για τη Renault τον περασμένο μήνα. Οι ταξινομήσεις μειώθηκαν κατά 38 % για τη Daimler και 18 % για το BMW Group.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό