31.9 C
Athens
Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024

Σε τροχιά ολικής επαναφοράς ο Σκαραμαγκάς

Ειδήσεις Ελλάδα

Πρωταγωνιστικό ρόλο στη Μεσόγειο θέλουν να αποκτήσουν εκ νέου τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, που υπό τη νέα ιδιοκτησία του εφοπλιστή Γιώργου Προκοπίου προχωρούν βήμα βήμα, προκειμένου να καταστούν κέντρο βιώσιμης, πράσινης ανάπτυξης και τεχνολογικής καινοτομίας. Η εξαγορά τους έγινε ύστερα από διεθνή διαγωνισμό, ο οποίος ανέδειξε ως ανάδοχο εταιρεία τη Milina Enterprises Company Limited του κ. Προκοπίου, με προσφορά ύψους 37.316.041,88 ευρώ, αυξημένη κατά 22% από την τιμή εκκίνησης. Ακολούθησε επιτυχής προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο και το ναυπηγείο παραδόθηκε ελεύθερο στον νέο επενδυτή με τη μεταβίβαση του ακινήτου από την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ).

Παράλληλα, μέσω πλειοδοτικού διαγωνισμού, ο κ. Προκοπίου απέκτησε τον έλεγχο των οικοπέδων, των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού που ανήκαν στην Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε., η οποία βρίσκεται σε καθεστώς εκκαθάρισης, έναντι 25.200.000 ευρώ. Η είσοδος του εφοπλιστή στα Ναυπηγεία Σκαραμγκά σηματοδοτήθηκε αμέσως με την πλήρη αποζημίωση του προσωπικού, αλλά και την ψήφιση τροπολογίας στη Βουλή που διευθετούσε ζητήματα συντήρησης των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού.

Τα σχέδια ανάπτυξης Ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου έχει χαρακτηρίσει την ανάπτυξη των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά υπό την ιδιοκτησία του ως προσωπικό στοίχημα, επισημαίνοντας ότι «το γήπεδο των Ελλήνων είναι η θάλασσα». (Φωτ.ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ)

Ο κ. Προκοπίου έχει χαρακτηρίσει την ανάπτυξη των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά ως προσωπικό του στοίχημα, επισημαίνοντας ότι «το γήπεδο των Ελλήνων είναι η θάλασσα». Ο Έλληνας πλοιοκτήτης, που διαθέτει τον δεύτερο μεγαλύτερο στόλο στη χώρα σε όρους χωρητικότητας -συνολικά 16,1 εκατ. DWT- και έχει υπό ναυπήγηση 63 εμπορικά πλοία (tankers, bulk carriers και LNG carriers), δεν βιάζεται να υλοποιήσει τον σχεδιασμό του, αφού πρώτα θέλει να «βάλει σε τάξη» ένα ναυπηγείο που ήταν ουσιαστικά παρατημένο για μία δεκαετία.

Ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας στο φετινό Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής ναυπηγικής βιομηχανίας, επισημαίνοντας ότι περίπου το 95% των Ευρωπαίων πλοιοκτητών τοποθετούν παραγγελίες εκτός Ευρώπης, την ώρα που στην Κίνα το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις 1% και στη Νότια Κορέα 9%.

Όπως είπε, «στην Ευρώπη έχουμε πάνω από 150 μεγάλα ναυπηγεία και 150.000 εργαζόμενους, απόδειξη ότι υπάρχουν επαρκείς δυνατότητες για ανάπτυξη». Σύμφωνα με τον κ. Βαρβιτσιώτη, «με τις στενές συμμαχίες που έχουμε με τις ΗΠΑ και την υποστήριξη της ναυτιλιακής κοινότητας, που είναι πρόθυμη να αναπτύξει τον ναυπηγικό και τον ναυπηγοεπισκευαστικό κλάδο, η Ελλάδα μπορεί να γίνει και πάλι σημαντικός παίκτης στην παγκόσμια αγορά».

Αναβάθμιση εξοπλισμού

Εν όψει της ολικής επαναφοράς των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος έχει δηλώσει τη φιλοδοξία του να μετατρέψει την εγκατάσταση σε μια επιχείρηση που θα κατακτήσει σημαντικό μερίδιο του κλάδου. Σημειώνεται ότι το ναυπηγείο επενδύει σε τομείς που αποσκοπούν στο να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά του και να το καταστήσουν ως την πιο ελκυστική επιλογή, κυρίως για τους Έλληνες πλοιοκτήτες, που σήμερα συνεισφέρουν το 80% της ελληνικής δραστηριότητας επισκευής και ναυπήγησης νέων πλοίων.

Τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά θα αναβαθμιστούν σταδιακά με παγκόσμιας κλάσης υποδομές και υπερσύγχρονο εξοπλισμό για βαριές και εξειδικευμένες επισκευές, δηλώνει στη «Ν» ο Διευθύνων Σύμβουλος Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

«Μετά την ανάληψη της ιδιοκτησίας από τον εφοπλιστή Γιώργου Προκοπίου, για περίπου έναν χρόνο, μέχρι τα τέλη του 2023, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά εξυπηρετούσαν αποκλειστικά το Πολεμικό Ναυτικό, ενώ από τις πρώτες ημέρες του 2024, όπου πλέον ξεκίνησε η διαδικασία της νέας εποχής, έχουμε δώσει έμφαση σε δύο πράγματα: στην αναβάθμιση του εξοπλισμού, καθώς δεν είχαν γίνει βαριές συντηρήσεις τα 15 τελευταία χρόνια, αλλά και στο άνοιγμα της εμπορικής τους δραστηριότητας», τονίζει στη «Ν» ο κ. Βαρβιτσιώτης. Επισημαίνει, δε, ότι η ομάδα σχεδιασμού και αναβάθμισης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά έχει επικεντρωθεί στο να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της νέας εποχής, όπως η εξυπηρέτηση πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου αερίου, τα γνωστά LNG carriers, όπου η ελληνική εφοπλιστική κοινότητα κατέχει ένα μεγάλο ποσοστό. Τονίζει, εξάλλου, ότι επιπλέον τομείς στους οποίους επικεντρώνονται τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά αυτή τη στιγμή είναι οι επισκευές πλοίων και ιδιαίτερα των μεγάλων suezmaxes, αλλά και οι συντηρήσεις, οι μετασκευές -και στο μέλλον και οι κατασκευές- mega yachts.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρει ότι ακόμα ένας τομέας είναι αυτός που αφορά υπηρεσίες προς το Πολεμικό Ναυτικό, καθώς είναι το μοναδικό ναυπηγείο που είναι ικανό να συντηρήσει, να αναβαθμίσει και να εκσυγχρονίσει τα υποβρύχια, που αυτή τη στιγμή αποτελούν την αιχμή του δόρατος της άμυνας στη θάλασσα. Επισημαίνει ακόμη ότι οι εργαζόμενοι αυτή τη στιγμή, μαζί με αυτούς που απασχολούνται σε διαφορετικούς υπεργολάβους, ξεπερνούν κατά πολύ τα 200 άτομα. Τονίζει, μάλιστα, ότι ήδη ο κ. Προκοπίου έχει αρχίσει να επενδύει στο κομμάτι της αναβάθμισης των υποδομών του ναυπηγείου, η οποία, όπως αναφέρει, δεν θα μπορέσει να έχει ολοκληρωθεί νωρίτερα από μία διετία. Πρόκειται για τη σταδιακή αναβάθμιση των εγκαταστάσεων, που περιλαμβάνει επισκευές στις αντλες και στους υποσταθμούς, ενίσχυση των συστημάτων πυρασφάλειας και πυρόσβεσης, αλλά και την επαναλειτουργία της μεγάλης δεξαμενής, η οποία μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και αεροπλανοφόρα και είναι ανενεργή εδώ και 20 χρόνια.

Υποδομές παγκόσμιας κλάσης

Ο Διευθύνων Σύμβουλος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά αναφέρει ότι από το 2010 το ναυπηγείο ασχολήθηκε αποκλειστικά με την επισκευή, τη συντήρηση και την αναβάθμιση του στόλου του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ τώρα, με τη νέα ιδιοκτησία και διαχείριση, θα είναι έτοιμο σε λίγο χρονικό διάστημα να παρουσιάσει την παγκόσμιας κλάσης υποδομή με υπερσύγχρονο εξοπλισμό για βαριές και εξειδικευμένες επισκευές. «Θα προωθήσουμε τα σχέδιά μας και θα διερευνήσουμε τις δυνατότητες ανάληψης σημαντικών και εξελιγμένων ναυπηγικών έργων. Η εταιρεία σκοπεύει προς το παρόν να αξιοποιεί πλήρως την υπάρχουσα υποδομή της, που περιλαμβάνει μερικές από τις μεγαλύτερες δεξαμενές επισκευής στη Μεσόγειο, ικανές για τον δεξαμενισμό πλοίων τύπου VLCC, καθώς και LNG carriers», επισημαίνει ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Οι πρώτες επισκευές

Μέχρι τώρα στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά έχουν γίνει επισκευές σε τουλάχιστον δέκα πλοία. Η αρχή έγινε φέτος με το ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο μεταφοράς χημικών «Alfa Sea» της εταιρείας ΕΝΕΑ Management, συμφερόντων των οικογενειών Πετράκη, Πλούσιου και Κεγγίτση. Επίσης, η Thanamaris πραγματοποίησε εργασίες σε δύο σύγχρονα δεξαμενόπλοια, τα «Seagrace» και «Seasprite». Βάσει διαθέσιμων πληροφοριών στην ιστοσελίδα της Thenamaris, το «Seagrace» είναι suezmax δεξαμενόπλοιο, χωρητικότητας 157.700 DWT, μήκους 274 μέτρων και ναυπηγημένο το 2022. Tο «Seasprite» είναι aframax δεξαμενόπλοιο, χωρητικότητας 113.998 DWT, μήκους 250 μέτρων και ναυπηγημένο το 2015. Σημειώνεται, επίσης, ότι ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου είναι λάτρης της ιστιοπλοΐας, ενώ έχει και τη μαρίνα του Λαυρίου (Olympic Marine). Στη μαρίνα, μάλιστα, με ιδιόκτητο μικρό ναυπηγείο, κατασκευάζονται ήδη σκάφη αναψυχής μήκους έως 60 ποδών. Τη δουλειά, λοιπόν, που γίνεται σε μικρή παραγωγή στο Λαύριο σχεδιάζει να τη μεταφέρει σε μεγάλη κλίμακα στον Σκαραμαγκά. Τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά ιδρύθηκαν το 1958 από τον εφοπλιστή Σταύρο Νιάρχο, ενώ το 1985 πέρασαν στον έλεγχο του Ελληνικού Δημοσίου. Τη δεκαετία ’60 με ’70, μάλιστα, είχαν τη δυνατότητα επισκευής 18 πλοίων ταυτόχρονα, ενώ μπορούσαν να απασχολούν 6.000 άτομα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό