21.5 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Σε πολικό κλοιό οι ΗΠΑ-Στους -38 βαθμούς η θερμοκρασία

Ειδήσεις Ελλάδα

Περισσότερα από τα δύο τρίτα του πληθυσμού των ΗΠΑ βρίσκονταν σε κατάσταση συναγερμού για ακραία καιρικά φαινόμενα την Παρασκευή, καθώς ένα βαθύ ψύχος κάλυψε μεγάλο μέρος της χώρας ενόψει του Σαββατοκύριακου των διακοπών, ανατρέποντας τα ταξιδιωτικά σχέδια και αφήνοντας περισσότερα από ένα εκατομμύριο σπίτια και επιχειρήσεις χωρίς ρεύμα.

Το τσουχτερό κρύο εκτεινόταν από το Τέξας έως τη Μοντάνα άρχισε να προελαύνει προς τα ανατολικά, με αποτέλεσμα περισσότεροι από 240 εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες να έχει δεχτεί προειδοποιήσεις για χειμερινό καιρό την Παρασκευή, δήλωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Προειδοποιήσεις για σκληρό ψύχος είχαν αναρτηθεί σε τμήματα των νότιων πολιτειών Λουιζιάνα, Αλαμπάμα, Φλόριντα και Τζόρτζια.

Το αποπνικτικό κρύο που ενισχύθηκε από τους ισχυρούς ανέμους επεκτάθηκε ακόμη και στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, με τις θερμοκρασίες ψύχους από τον άνεμο να φτάνουν τους μονοψήφιους βαθμούς στη συνοριακή πόλη Ελ Πάσο του Τέξας. Οι θερμοκρασίες έπεσαν στους δέκα βαθμούς Φαρενάιτ σε όλη τη νότια-κεντρική Hill Country του Τέξας το πρωί της Παρασκευής,

REUTERS/Matt Marton

Οι μετεωρολόγοι ανέφεραν ότι η χιονοθύελλα πάνω από τις μεσοδυτικές πολιτείες είχε σχηματιστεί σε “κυκλώνα-βόμβα” πάνω από τη λίμνη Έρι την Παρασκευή και κινείται ανατολικά και αναμένεται να ρίξει εκτυφλωτικό χιόνι από τις βόρειες πεδιάδες και την περιοχή των Μεγάλων Λιμνών μέχρι την άνω κοιλάδα του Μισισιπή και τη δυτική πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Ο χάρτης της μετεωρολογικής υπηρεσίας για τους υπάρχοντες ή επικείμενους χειμερινούς κινδύνους “απεικονίζει μία από τις μεγαλύτερες εκτάσεις προειδοποιήσεων και συμβουλών χειμερινού καιρού που έχουν υπάρξει ποτέ”, δήλωσε η υπηρεσία.

Ο “κυκλώνας-βόμβα” των μεσοδυτικών πολιτειών -ένα φαινόμενο που συμβαίνει όταν η πίεση του αέρα πέφτει δραστικά μέσα σε ένα 24ωρο και επιταχύνει την ένταση μιας καταιγίδας- θα μπορούσε να ρίξει πάνω από 35 ίντσες χιόνι στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, 13 ίντσες στο Καλαμαζού του Μίσιγκαν και 17 ίντσες στο Έρι της Πενσυλβάνια, δήλωσε η μετεωρολόγος της μετεωρολογικής υπηρεσίας Άστον Ρόμπινσον Κουκ.

-38 βαθμούς Κελσίου η χαμηλότερη θερμοκρασία

Η χαμηλότερη θερμοκρασία στις Ηνωμένες Πολιτείες το πρωί της Παρασκευής καταγράφηκε στο Χάβρ της Μοντάνα, όπου το θερμόμετρο έδειξε μείον 38 βαθμούς Κελσίου, δήλωσε ο Κουκ. Όμως το ψύχος στον αμερικανικό Νότο θα μπορούσε να αποδειχθεί ακόμη μεγαλύτερη απειλή για τη δημόσια ασφάλεια, καθώς οι περιοχές αυτές είναι λιγότερο συνηθισμένες στο κρύο και το χιόνι.

“Φορέστε τα ρούχα σας και μείνετε σε εσωτερικούς χώρους, αν μπορείτε, και ελέγξτε τους γείτονές σας”, δήλωσε ο Cook.

Η χιονοθύελλα έφερε ακυρώσεις πτήσεων REUTERS/Carlos Osorio

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε ολόκληρη τη χώρα έχουν διαταράξει τα νοικοκυριά και τα σχέδια των διακοπών λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα. Περισσότερα από 1,25 εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις ήταν χωρίς ρεύμα στις νότιες και ανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες το πρωί της Παρασκευής, με πρώτη τη Βόρεια Καρολίνα, όπου περισσότεροι από 150.000 πελάτες ήταν χωρίς ρεύμα, σύμφωνα με τον ιστότοπο παρακολούθησης Poweroutage.us.

Οι σφοδροί άνεμοι, ο πάγος και το χιόνι ανέτρεψαν επίσης την εμπορική αεροπορική κυκλοφορία κατά τη διάρκεια μιας από τις πιο πολυσύχναστες ταξιδιωτικές περιόδους του έτους.

Σχεδόν 3.500 πτήσεις εντός, προς ή από τις Ηνωμένες Πολιτείες ακυρώθηκαν την Παρασκευή, σύμφωνα με την υπηρεσία παρακολούθησης πτήσεων FlightAware. Σε αυτές περιλαμβάνονται περισσότερες από 400 πτήσεις προς ή από το Διεθνές Αεροδρόμιο Σιάτλ-Τακόμα, καθώς ο βορειοδυτικός Ειρηνικός ξύπνησε από πάγο και παγωμένη βροχή που προκλήθηκε από ένα ξεχωριστό σύστημα καταιγίδας το πρωί της Παρασκευής.

Η Αμερικανική Ένωση Αυτοκινήτων (AAA) είχε εκτιμήσει ότι 112,7 εκατομμύρια άνθρωποι σχεδίαζαν να ταξιδέψουν 50 μίλια (80 χλμ.) ή περισσότερο από το σπίτι τους μεταξύ της Παρασκευής και της 2ας Ιανουαρίου, αριθμός αυξημένος κατά 3,6 εκατομμύρια ταξιδιώτες σε σχέση με πέρυσι και πλησιάζοντας τους αριθμούς πριν από την πανδημία.

Όμως ο αριθμός αυτός ήταν πιθανό να μειωθεί από τον ύπουλο καιρό που δυσχέραινε τα αεροπορικά και οδικά ταξίδια ενόψει του Σαββατοκύριακου.

“Αν υπάρχουν καλά νέα, είναι ότι η καταιγίδα κινήθηκε γρήγορα πάνω από ορισμένες περιοχές”, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών των ΗΠΑ Πιτ Μπάτιγκιγκ στο MSNBC την Παρασκευή. Ο Buttigieg δήλωσε ότι πολλά αεροδρόμια, όπως το Ντένβερ, “θα μπορέσουν να ορθοποδήσουν γρήγορα” μετά από ένα κύμα καθυστερήσεων και ακυρώσεων, ενώ άλλοι κόμβοι, όπως το Σικάγο, ενδεχομένως να ανακάμψουν αργότερα την Παρασκευή.

Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν κάποια ανακούφιση κατά την επόμενη ημέρα από το βαθύ ψύχος στα βόρεια Βραχώδη Όρη και τις Υψηλές Πεδιάδες, όπου η αρκτική έκρηξη εκδηλώθηκε για πρώτη φορά την Πέμπτη. Οι θερμοκρασίες στις περιοχές θα μπορούσαν να ανακάμψουν κατά 40 έως 60 βαθμούς κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, καθώς η ψυχρή αέρια μάζα σέρνεται ανατολικά.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό