20.7 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Σε μπελάδες ο Μπόρις Τζόνσον

Ειδήσεις Ελλάδα

Ελίζα Καραγιώργη[email protected]

Ο Μπόρις Τζόνσον έχει πρόβλημα. Ο Βρετανός πρωθυπουργός αντιμετωπίζει μια νέα παραλλαγή του ιού, ένα εξεγερμένο Συντηρητικό Κόμμα, καταρρέει στις δημοσκοπήσεις και αντιμετωπίζει ερωτήματα σχετικά με το εάν αυτός ή το επιτελείο του αψήφησαν τους κανόνες του lockdown.

Ο Μπόρις Τζόνσον την Τρίτη υπέστη μια συντριπτική ήττα από τότε που ανέλαβε πρωθυπουργός της Βρετανίας. Αναγκάστηκε να βασιστεί στις ψήφους της αντιπολίτευσης για να εφαρμόσει ένα βασικό μέτρο για να σταματήσει την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον του Co-19.

Σχεδόν 100 Τόρις αντιτάχθηκαν στο σχέδιό του να επιβάλει τη χρήση των λεγόμενων καρτών Co σε νυχτερινά κέντρα και άλλους χώρους στην Αγγλία για να προσπαθήσουν να βοηθήσουν στην πρόληψη της εξάπλωσης του νέου στελέχους.

Μόλις δύο χρόνια μετά την εξασφάλιση της μεγαλύτερης πλειοψηφίας των Τόρις από το 1987, η ιδέα μιας πρόκλησης ηγεσίας στον Τζόνσον ξαφνικά δεν είναι τόσο απίθανο σενάριο.

«Πρέπει τώρα να βρίσκεται σε κάποιον κίνδυνο», είπε ο αντάρτης των Τόρις Τζέφρι Κλίφτον-Μπράουν στο Sky News. «Ο πρωθυπουργός πρέπει πραγματικά να σκεφτεί πολύ προσεκτικά πώς θα επαναφέρει την απόδοσή του για να κυβερνήσει πραγματικά με ένα ενωμένο κόμμα, γιατί όλοι ξέρουμε τι συμβαίνει με το διασπασμένο κόμμα», είπε, προσθέτοντας ότι μια πρόκληση για την ηγεσία «πρέπει να είναι στα χαρτιά» του χρόνου.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, πρόκειται για ένα σημαντικό πλήγμα για την εξουσία του και έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή ενόψει των ειδικών κοινοβουλευτικών εκλογών αυτή την εβδομάδα που θα μπορούσε να βλάψει ακόμη περισσότερο τη θέση του. Κινδυνεύει επίσης να περιορίσει τις επιλογές του για να ανταποκριθεί στην πανδημία εάν η κρίση της Όμικρον επιδεινωθεί , με τις λοιμώξεις να ανέρχονται σε περίπου 200.000 την ημέρα.

Το μέγεθος της εξέγερσης δείχνει το βάθος της οργής μεταξύ των βουλευτών του, όχι μόνο για τη διάβρωση των πολιτικών ελευθεριών που λένε ότι αντιπροσωπεύουν οι κανόνες του για τον κορωνοϊό. Είναι επίσης απογοητευμένοι με ορισμένα από τα λάθη που έκανε ο Τζόνσον από τον εαυτό του, τα οποία έχουν βλάψει το κόμμα τις τελευταίες εβδομάδες.

Από την άλλη μεριά υπάρχει απογοήτευση στο Whitehall που οι βουλευτές των Τόρις δεν κατάλαβαν τα επιχειρήματα που τους προέβαλαν ο Τζόνσο και ο υπουργός Υγείας Σατζίντ Τζαβίντ. Πολλαπλές προσωπικότητες από όλη την κυβέρνηση κατηγόρησαν ιδιωτικά τους οπαδούς των Τόρις ως «άσχετοιυς με το τι συμβαίνει με την Όμικρον».

«Όσοι καταψήφισαν είναι άσχετοι»

Ένας Τόρις πρότεινε ότι οι βουλευτές τους υποφέρουν από τη δική τους «υστέρηση» για τον COVID – συνειδητοποιώντας μόνο πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα μετά από όλους τους άλλους. Μια άλλη σκέψη ότι ορισμένοι βουλευτές είχαν στηρίξει τους εαυτούς τους σε μια γωνία δεσμευόμενοι δημοσίως να αντιταχθούν στα μέτρα πριν γίνει σαφής η έκταση του κινδύνου του νέου στελέχους.

Υπάρχει επίσης ενόχληση, σύμφωνα με το Politico, που οι βουλευτές δεν φάνηκαν να αποδέχονται ότι ακόμα κι αν η συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού είναι εμβολιασμένη, και ακόμη κι αν η μετάλλαξη Όμικρον είναι πιο ήπια, οι τεράστιοι αριθμοί σημαίνουν ότι οι νοσηλείες θα μπορούσαν να πλήξουν τη χωρητικότητα των νοσοκομείων. Ένας άλλος υπουργός είπε ότι η εξέγερση για τα διαβατήρια εμβολιασμού έγινε ασήμαντη σε σύγκριση με την προοπτική να κατακλυστεί το NHS: «Για να είμαι ειλικρινής, τα επιχειρήματα σχετικά με τις μάσκες και την πιστοποίηση είναι ξεπερασμένα. Η εστίαση είναι στις ενισχυτικές δόσεις και στη διάσωση ζωών».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό