23.1 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σε λειτουργία η εφαρμογή δήλωσης ατυχήματος ασφαλισμένων και χορήγησης επιδόματος ασθενείας για ειδικές κατηγορίες

Ειδήσεις Ελλάδα

Με το Γενικό Έγγραφο 549811/2022 του e-ΕΦΚΑ γίνεται γνωστό ότι ολοκληρώθηκε και τέθηκε σε παραγωγική λειτουργία η ηλεκτρονική υποβολή α) χορήγησης επιδόματος ασθενείας των ασφαλισμένων ειδικών κατηγοριών του τ.ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και των ασφαλισμένων του τ.ΤΑΥΤΕΚΩ που υπάγονται στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ και β) δήλωσης ατυχήματος των ασφαλισμένων του τ. ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, τ. ΤΑΞΥ και τ. ΟΑΕΕ του e-ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 32 του ν. 4387/2016 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, έως την έναρξη του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών του e-ΕΦΚΑ ισχύουν οι Κανονισμοί Παροχών των ενταχθέντων φορέων στον e-ΕΦΚΑ.

Οι ασφαλισμένοι, μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας https://www.efka.gov.gr/el, θα υποβάλλουν αίτηση για τη χορήγηση του επιδόματος ασθενείας/ατυχήματος εφόσον έχει προηγηθεί η ηλεκτρονική χορήγηση γνωμάτευσης ανικανότητας για εργασία που οφείλεται σε ασθένεια ή ατύχημα από τα αρμόδια υγειονομικά όργανα, όπως αυτά προβλέπονται από το άρθρο 77 του ν.4826/2021.

Για την ηλεκτρονική υποβολή των προαναφερομένων αιτημάτων πρέπει προηγουμένως ο/η ασφαλισμένος/η να αυθεντικοποιηθεί με τη χρήση των κωδικών διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ.) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet).

Με την υποβολή της αίτησης δηλώνεται ο ΑΜΚΑ του/της ασφαλισμένου/ης, καταχωρείται η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καθώς και ο ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού πιστωτικού ιδρύματος που λειτουργεί στην Ελλάδα. Στη συνέχεια επιλέγεται κατά περίπτωση ο ασφαλιστικός φορέας στον οποίο υπάγεται ο/η ασφαλισμένος/η και η ειδική κατηγορία στην οποία ανήκει ο/η ασφαλισμένος/η του τ.ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (επιδοτούμενος άνεργος του ΔΥΠΑ (π.ΟΑΕΔ), στρατεύσιμος, οικοδομοτεχνίτης, αυτοτελώς απασχολούμενος).

Εν συνεχεία, καταχωρείται ο κωδικός γνωμάτευσης και γίνεται ηλεκτρονική άντληση των στοιχείων της γνωμάτευσης ή καταχωρείται χειρόγραφα και επισυνάπτεται η γνωμάτευση (στις περιπτώσεις κρατικών νοσοκομείων). Εάν έχει πραγματοποιηθεί νοσηλεία, επιλέγεται η σχετική ένδειξη, ενεργοποιούνται τα πεδία που αφορούν στη νοσηλεία, γίνεται η διασύνδεση με το WS του ΕΟΠΥΥ και επισυνάπτεται το δικαιολογητικό που αφορά στη νοσηλεία.

Ειδικότερα, οι ασφαλισμένοι/ες υπαγόμενοι/ες στην ασφάλιση του τ. ΤΑΥΤΕΚΩ καλούνται να επιλέξουν τον φορέα απασχόλησής τους. Κατά τα λοιπά, η αίτηση χορήγησης επιδόματος ασθενείας υποβάλλεται αποκλειστικά μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας σύμφωνα με τα προαναφερόμενα.

Για τους ασφαλισμένους του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και τ. ΤΑΞΥ προβλέπεται η χορήγηση επιδόματος λόγω ατυχήματος (εργατικό και εκτός εργασίας). Σε περίπτωση που ο/η ασφαλισμένος/η έχει επιλέξει είδος Παροχής Ασθένεια, αλλά στην ηλεκτρονική γνωμάτευση που έχει καταχωρήσει σύμφωνα με την διαδικασία που περιγράφεται ανωτέρω υπάρχει η ένδειξη Ατύχημα, τότε εμφανίζεται μήνυμα ότι «η παρούσα γνωμάτευση αφορά σε Ατύχημα και το είδος παροχής της αίτησης δεν είναι Ατύχημα» και καλείται να επιλέξει το σωστό είδος Παροχής -> Ατύχημα. Στη συνέχεια γίνεται αναζήτηση και άντληση της ηλεκτρονικής γνωμάτευσης, στην οποία το αρμόδιο υγειονομικό όργανο έχει τσεκάρει το πεδίο Ατύχημα ή γίνεται καταχώρηση χειρόγραφης γνωμάτευσης Κρατικών Νοσοκομείων και συμπλήρωση των ζητούμενων πεδίων από τον/την ίδιο/α ασφαλισμένο/η.

Ακολούθως, συμπληρώνονται τα στοιχεία του Ατυχήματος (Δήλωση Ατυχήματος) και επισυνάπτονται τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Τέλος, γίνεται επιβεβαίωση των καταχωρούμενων στοιχείων της αίτησης και υποβάλλεται η αίτηση.

Στους ασφαλισμένους του τ. ΟΑΕΕ χορηγείται μόνο επίδομα λόγω εργατικού ατυχήματος, επιλέγοντας υποχρεωτικά στο είδος παροχής την ένδειξη Ατύχημα και στη συνέχεια ο ασφαλισμένος καλείται να συμπληρώσει τα απαιτούμενα πεδία επισυνάπτοντας τα δικαιολογητικά.

Η ηλεκτρονική αίτηση υποβάλλεται εντός προθεσμίας οκτώ (8) μηνών από την αναγγελία ασθένειας/ατυχήματος.

Για τους υπαλλήλους e-ΕΦΚΑ το επικαιροποιημένο Εγχειρίδιο Χρήσης της ηλεκτρονικής εφαρμογής χορήγησης επιδόματος ασθένειας/ατυχήματος καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας για ζητήματα που την αφορούν, βρίσκονται στο intranet του e- ΕΦΚΑ, επιλογή Σύνδεσμοι -> Διαχείριση Ηλεκτρονικών Αιτήσεων Επιδόματος Ασθενείας

Για τους/τις ασφαλισμένους/ες και για τον εργοδότη έχουν αναρτηθεί εγχειρίδια χρήσης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Χορήγησης Επιδόματος Ασθενείας/Ατυχήματος στον διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ (https://www.efka.gov.gr/el/elektronikes-yperesies) επιλογή Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες -> Μισθωτοί, Ελεύθεροι Επαγγελματίες.

Δείτε το Γενικό Έγγραφο στο αρχείο του κόμβουΟι σχετικές οδηγίες χρήσης για ασφαλισμένους και εργοδότες:

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό