18.7 C
Athens
Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου, 2024

Σε κρίσιμα επίπεδα η αγορά, στο επίκεντρο οι τράπεζες

Ειδήσεις Ελλάδα

Να… συνέλθει από τη χειρότερη συνεδρίαση των τελευταίων 2,5 μηνών, θα προσπαθήσει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο πλέον βρίσκεται πολύ κοντά στις βασικές στηρίξεις των 1.400 μονάδων, αλλά και στον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών (1.396 μονάδες).

Το κλίμα στην ελληνική αγορά, αναμφίβολα, δεν είναι και το καλύτερο δυνατό, με τις τράπεζες να δέχονται ένα σημαντικό κύμα πιέσεων κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, ενώ οι πωλητές δεν δίστασαν να ξεφορτωθούν κι άλλα μη χρηματοπιστωτικά blue chips.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Η βουτιά στις Τράπεζες και τα υψηλά 5μήνου στην Quest

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η έκθεση της ΤτΕ για την πρόσκαιρη αύξηση των «κόκκινων δανείων» στο α’ εξάμηνο, αλλά και οι μειωμένες τιμές – στόχοι από την Goldman Sachs αποτελούν τους βασικούς λόγους αυτής της βραχυπρόθεσμης υστέρησης.

Ωστόσο, το σημαντικότερο απ’ όλα φαίνεται ότι είναι η σαφής έλλειψη ρευστότητας στην Αθήνα, η οποία εξακολουθεί να ταλαιπωρεί τις ελληνκές μετοχές, εν μέσω των συνεχόμενων αντλήσεων κεφαλαίων από τις εισηγμένες.

Γι’ αυτό τον λόγο, εξάλλου, βλέπουμε τις τελευταίες εβδομάδες τον Γενικό Δείκτη να «παίζει» σ’ ένα εξαιρετικά μικρό εύρος διακυμάνσεων, φοβούμενος να υπερβεί ή ακόμα και να προσεγγίσει τα πολυετή υψηλά του Μαΐου (1.502 μονάδες).

Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι όλες αυτές τις ημέρες τα διεθνή χρηματιστήρια, αγνοώντας τις γεωπολιτικές προκλήσεις, σκαρφάλωναν σε διαδοχικά ιστορικά υψηλά, βελτιώνοντας ακόμη περισσότερο τις ήδη «φουσκωμένες» αποτιμήσεις.

Χρηματιστήριο: Το timeline των εταιρικών αποτελεσμάτων για το γ’ τρίμηνο

Όσον αφορά τη σημερινή συνεδρίαση, το επενδυτικό ενδιαφέρον παραμένει στραμμένο στις μετοχές των τραπεζών, οι οποίες απέχουν τουλάχιστον 11,5% από τις φετινές «κορυφές», ενόσω οι αναλυτές δεν αποκλείουν να υπάρξει ανοδική αντίδραση.

Η προσοχή εστιάζει, εύλογα, και στη μετοχή της Attica Bank, η οποία -παρά τη χθεσινή πτώση- εξακολουθεί να αποτιμάται σχεδόν στα 11 δισ. ευρώ, σε μια χρηματιστηριακή στρέβλωση που χρήζει άμεσης διόρθωσης.

Τέλος, εντός της ημέρας η διοίκηση της Sarantis θα δώσει στη δημοσιότητα τα οικονομικά στοιχεία του γ’ τριμήνου και του 9μήνου, ενώ αύριο είναι η σειρά της Metlen να ενημερώσει το επενδυτικό κοινό.

Καζίνος: Η επόμενη ημέρα στην Trastor – Η απόφαση για ΑΜΚ, το discount 30% και η μετοχική διασπορά

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό