35.2 C
Athens
Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024

Σε «κλοιό» ζέστης και σκόνης η χώρα – Σε ποιες περιοχές αναμένονται 44άρια

Ειδήσεις Ελλάδα

Κορυφώνεται σήμερα Πέμπτη (13/6) το πρώτο κύμα καύσωνα που πλήττει εφέτος τη χώρα με τις θερμοκρασίες να αναμένεται να αγγίξουν ακόμα και τους 44 βαθμούς Κελσίου ( στην Κρήτη και τη Ρόδο). Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν επιπλέον τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης.

Λόγω του κύματος καύσωνα, ούτε σήμερα θα πραγματοποιηθούν μαθήματα σε δημοτικά και νηπιαγωγεία, τα οποία θα μείνουν κλειστά σε πολλές περιοχές της χώρας. Σε ισχύ είναι και σήμερα τα έκτακτα μέτρα προστασίας για εργαζόμενους και ευπαθείς ομάδες, ενώ στο Δημόσιο προβλέπεται τηλεργασία.  

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη επικαιροποιήθηκε το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης του Καιρού στο οποίο δεν υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις από το αρχικό δελτίο.

Δείτε το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ:

Ο καιρός την Πέμπτη σύμφωνα με την ΕΜΥ

Ειδικότερα, σύμφωνα με το δελτίο της ΕΜΥ, σήμερα στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές με πιθανότητα τοπικών βροχών ή όμβρων στα βόρεια ορεινά. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος καιρός.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και στα νότια τοπικά έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα, στα βόρεια ηπειρωτικά θα φτάσει τους 36 με 37 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τοπικά τους 38 με 39 , τη Θεσσαλία, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο τους 39 με 41 βαθμούς, στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο τους 41 με 43 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του Ιονίου, τις Σποράδες και τις Κυκλάδες τους 35 με 37 βαθμούς, στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου τους 38 με 40 και στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 39 με 42 βαθμούς Κελσίου. Οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φτάσουν στο εσωτερικό τους 41 με 42 βαθμούς και πιθανόν τους 43 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερες. Σημειώνεται ότι και η ελάχιστη θερμοκρασία θα κυμανθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα και θα κυμανθεί περί τους 26 με 29 βαθμούς Κελσίου.

Δείτε live την πορεία του καιρού από τον δορυφόρο:

Σε ποιες περιοχές θα έχουμε 44άρια

Όπως είπε ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος, σήμερα Πέμπτη, αναμένεται να είναι η πιο δύσκολη μέρα του καύσωνα, με θερμοκρασίες που θα φτάσουν τους 43 βαθμούς Κελσίου.

Οι περιοχές με ρεκόρ ζέστης είναι οι εξής: Αθήνα 41°C – 42°C Ναύπλιο – Άργος 41°C – 42°C Μελιγαλάς 41°C – 42°C Χαλκίδα 41°C – 42°C Λάρισα 42°C – 43°C Λαμία 42°C – 43°C Σπάρτη 42°C – 43°C Θήβα 43°C – 44°C Κρήτη 43°C – 44°C Ρόδος 43°C – 44°C Αναλυτική πρόγνωση από την ΕΜΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πυκνότερες με πιθανότητα τοπικών όμβρων το μεσημέρι-απόγευμα στα ορεινά.Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και από το μεσημέρι νοτιοδυτικοί με την ίδια ένταση.Θερμοκρασία: Από 24 έως 36 με 37 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία έως 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πυκνότερες στην Ήπειρο το μεσημέρι-απόγευμα οπότε και είναι πιθανόν να σημειωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.Άνεμοι:Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.Θερμοκρασία: Από 25 έως 35 με 37 στα νησιά Ιονίου και στα ηπειρωτικά έως 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις.Άνεμοι: Δυτικοί 4 με 5 μποφόρ.Θερμοκρασία: Από 27 έως 41 με 42 και τοπικά 43 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Αίθριος.Άνεμοι: Δυτικοί 4 με 5 μποφόρ.Θερμοκρασία: Από 26 έως 35 με 37 και στην Κρήτη έως 40 με 42 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος.Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ.Θερμοκρασία: Από 27 έως 38 με 40 και στα Δωδεκάνησα τοπικά έως 42 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα.Άνεμοι: Δυτικοί 4 με 5 μποφόρ.Θερμοκρασία: Από 26 έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου.

O καιρός σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις.Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και στα δυτικά έως 5 μποφόρ.Θερμοκρασία: Από 27 έως 41 με 42 βαθμούς Κελσίου και πιθανόν τοπικά 43 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά παραθαλάσσια η μέγιστη 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 και πρόσκαιρα νοτιοανατολικοί έως 4 μποφόρ.Θερμοκρασία: Από 25 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

Δείτε την πρόγνωση του καιρού για την Πέμπτη από τη μετεωρολόγο του Flash.gr Ελίνα Καρέτσου: Υποχωρεί ο καύσωνας από την Παρασκευή 

Στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές ή όμβρους και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά. Βελτίωση του καιρού αναμένεται προς τις βραδινές ώρες και από τα δυτικά-βορειοδυτικά. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες παροδικές νεφώσεις. Οι συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης.

Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν βόρειοι 5 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ ενώ στα ανατολικά θα πνέουν αρχικά δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ και από το απόγευμα βόρειοι με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει αισθητή πτώση στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια. Αναλυτικότερα, στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φτάσει τους 34 με 36 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 36 με 38 βαθμούς ενώ στο εσωτερικό της Στερεάς και της Πελοποννήσου τους 39 βαθμούς Κελσίου. Στην νησιωτική χώρα θα φτάσει τους 34 με 36 βαθμούς και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 37 με 39 και πιθανόν 40 βαθμούς Κελσίου.

Ηλιόλουστος καιρός με πτώση θερμοκρασίας το Σάββατο

Γενικά αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις τις πρωινές ώρες στα νότια και κατά τόπους λίγες νεφώσεις αυξημένες τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες στα βορειοανατολικά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 4 με 6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία αναμένεται να παρουσιάσει περαιτέρω πτώση και θα επανέλθει πρόσκαιρα σε κανονικά για την εποχή επίπεδα. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 31 με 33 βαθμούς, ενώ στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 36 βαθμούς Κελσίου. Στην νησιωτική χώρα θα φτάσει τους 29 με 31 βαθμούς και στα νότια Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 32 με 34 βαθμούς Κελσίου.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό