15.6 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σε κλίμα αβεβαιότητας οι αποφάσεις για τα σχολεία

Ειδήσεις Ελλάδα

 

 

Με την υποχρεωτική χρήση των self tests από μαθητές και εκπαιδευτικούς, στοχεύει το υπουργείο Παιδείας να ανοίξει και πάλι τα σχολεία από τη Δευτέρα 12 Απριλίου. Σήμερα το απόγευμα (7 Απριλίου) αναμένεται να ανοίξει και η πλατφόρμα καταχώρησης και ενημέρωσης για τη χορήγηση των self tests ανίχνευσης αντιγόνου Co-19, ενώ ξεκινάει η διάθεσή τους αποκλειστικά για μαθητές Λυκείου 16-18 ετών και εκπαιδευτικούς της μέσης εκπαίδευσης από την Πέμπτη στα μεγάλα αστικά κέντρα και από την Παρασκευή στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Με αυτό τον σχεδιασμό η κυβέρνηση οδεύει προς τη λειτουργία των σχολείων, πιθανότατα μόνο των Λυκείων σε πρώτη φάση, όπως έχουν αναφέρει μέχρι στιγμής, δημοσίως, κυβερνητικά στελέχη. Σήμερα αναμένεται και η συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών προκειμένου να αποφασίσουν εάν δίνουν ή όχι το «πράσινο» φως για τη λειτουργία τους. Πάντως αυτό που έχει ειπωθεί έως τώρα είναι ότι τα Λύκεια παραμένουν κλειστά μεγαλύτερο διάστημα από τις άλλες βαθμίδες και ως εκ τούτου η Γ’ Λυκείου, η οποία προετοιμάζεται και για τις πανελλαδικές εξετάσεις, πρέπει να επιστρέψει στις σχολικές αίθουσες και να πραγματοποιήσει μαθήματα διά ζώσης.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι, παρά τον αυξημένο αριθμό των κρουσμάτων και την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, μπορούν να ανοίξουν και τα σχολεία με κανόνες και τήρηση όλων των μέτρων προστασίας. Άλλωστε η χρήση των τεστ αυτοδιάγνωσης από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς θα βοηθήσει στη μη διάδοση του ιού στο σχολικό περιβάλλον.

Μετά τα Λύκεια ακολουθούν τα Γυμνάσια

Τα τεστ θα λειτουργήσουν θετικά στην επαναλειτουργία των σχολείων, υποστηρίζει και το Υπουργείο Παιδείας, με την υπουργό, Νίκη Κεραμέως, να έχει στα χέρια της ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προκειμένου να το παρουσιάσει στην επιτροπή για να λάβει θετική εισήγηση για τη λειτουργία των Λυκείων. Σύμφωνα με το υπουργείο, οι μαθητές έχουν μείνει πολύ χρονικό διάστημα μακριά από τις φυσικές τους τάξεις και τη διά ζώσης διδασκαλία των μαθημάτων και έχουν ανάγκη να επιστρέψουν στο φυσικό τους περιβάλλον για να τονωθεί και η ψυχολογία τους.

Εν τω μεταξύ, για άνοιγμα των Λυκείων από την ερχόμενη Δευτέρα 12 Απριλίου μίλησε και ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης στον ΣΚΑΪ. «Η Επιτροπή έχει ήδη συζητήσει ότι θα πάμε σε ένα άνοιγμα σχολείων εφόσον υπάρχει η δυνατότητα για υποχρεωτικά self tests. Τα αυτοδιαγνωστικά τεστ έχουν ήδη φτάσει στη χώρα μας κι εκτιμούμε ότι έως το τέλος της εβδομάδας θα έχουν εφοδιαστεί όλα τα φαρμακεία της χώρας. Νομίζω ότι υπάρχει η δυνατότητα να ανοίξουμε τη Δευτέρα τα σχολεία, καθώς έχουν μείνει επί μακρόν κλειστά και αυτό έχει μια σοβαρότατη επιβάρυνση όχι μόνο για την ψυχική υγεία των μαθητών, αλλά και με ζητήματα μαθησιακά» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τα Γυμνάσια, πιθανότερο σενάριο είναι να λειτουργήσουν μία εβδομάδα μετά τα λύκεια της χώρας, δηλαδή στις 19 Απριλίου και για μία μόλις εβδομάδα, μέχρι τη διακοπή των μαθημάτων για τις αργίες του Πάσχα. Αλλιώς το άνοιγμά τους θα οριστεί μετά από τις πασχαλινές διακοπές, δηλαδή τη Δευτέρα 10 Μαΐου.

Το σχολικό έτος θα επιμηκυνθεί φέτος για τα δημοτικά σχολεία μέχρι το τέλος Ιουνίου, όπως συνέβη και πέρυσι άλλωστε, ενώ τα γυμνάσια θα λειτουργήσουν έως τα μέσα Ιουνίου. Οι πανελλαδικές εξετάσεις θα γίνουν κανονικά περί τα μέσα Ιουνίου.

Κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων των διακοπών του Πάσχα φέτος δεν θα γίνουν μαθήματα ούτε εξ αποστάσεως, όπως έγινε πέρυσι, σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας.

Τσιόδρας: 1.000 διασωληνωμένοι το Πάσχα με δείκτη Rt 1,1

Τους 1.000 αναμένεται να φτάσουν οι διασωληνωμένοι εξαιτίας του κορωνοϊού την περίοδο του Πάσχα αν ο δείκτης Rt φτάσει στο 1,1, σύμφωνα με την επιδημιολογική μελέτη του καθηγητή Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Λάρισας Χρ. Χατζηχριστοδούλου, που επικαλέστηκε ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Ακαδημία Αθηνών. Άλλωστε οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 6-10 φορές μεγαλύτερος.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, όλο και περισσότεροι νέοι έχουν κορωνοϊό, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η πανδημία να μην εξαφανιστεί, υπογράμμισε ωστόσο πως με επιδημιολογική επιτήρηση και βελτιστοποίηση των μέτρων θα επιτύχουμε σταθερά χαμηλό αριθμό λοιμώξεων. Κατά την ομιλία του υποστήριξε τον εμβολιασμό των πολιτών και το εμβόλιο της AstraZeneca, εξηγώντας πως με αυτό στο χειρότερο σενάριο η πιθανότητα θρόμβωσης είναι 1 στις 100.000.

Σε νοσοκομείο Co μετατρέπεται το Θριάσιο

Σε νοσοκομείο αποκλειστικά για κορωνοϊό μετατρέπεται το Θριάσιο, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια. Στόχος του υπουργείου ήταν μέχρι σήμερα, 7 Απριλίου, να διαθέτει 130 απλές κλίνες και 33 κλίνες ΜΕΘ, ενώ σταδιακά θα μπορεί να αναπτύξει 180 κλίνες Co.

Τα περιστατικά του Θριασίου που δεν νοσούν από κορωνοϊό θα διακομιστούν σε ιδιωτικές κλινικές οι οποίες συνεργάζονται με τον δημόσιο τομέα.

 

: zougla.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό