27.9 C
Athens
Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου, 2024

Σε κατάσταση αδράνειας

Ειδήσεις Ελλάδα

Χαμένη χρονιά χαρακτηρίζει το Politico το 2024 για την Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτιμώντας πως οι ευρωεκλογές και η εκλογική αναμέτρηση στη Γερμανία το φθινόπωρο του 2025 σταμάτησαν ουσιαστικά οποιαδήποτε σοβαρή εργασία στους κόλπους της Ε.Ε.

Γράφαμε προ ημερών για το παράδοξο φαινόμενο των Ευρωπαίων επιτρόπων (απερχόμενων) να εμφανίζονται καθησυχαστικοί ή ακόμη και ικανοποιημένοι με τις οικονομικές επιδόσεις τόσο στη Ζώνη του Ευρώ όσο και στο σύνολο της Ε.Ε. Και τονίζαμε πως η συνήθης αδράνεια πριν η νέα Κομισιόν αναλάβει καθήκοντα, αλλά και η έλλειψη συναίνεσης σε βασικά θέματα πολιτικής ευθύνονται για αυτή την κατάσταση. Προειδοποιούσαμε, μάλιστα, για τον κίνδυνο αυτή η κατάσταση να γίνει μόνιμη.

Το άρθρο του περιοδικού επισημαίνει τον πραγματικό κίνδυνο, δίνοντας χρονική διάσταση στο πρόβλημα. Σε μια εποχή τεράστιων γεωπολιτικών αναταράξεων και οικονομικών προκλήσεων, ένας χρόνος (και περισσότερο) αδράνειας μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικός για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, που πιέζεται πολλαπλώς σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο από τους δύο μεγαλύτερους ανταγωνιστές του: τις ΗΠΑ και την Κίνα. Όπως είναι σήμερα τα πράγματα, η απόσταση που χωρίζει τη γηραιά ήπειρο από τους άλλους δύο θα μεγαλώσει κι άλλο, αφήνοντας την Ευρώπη ακόμη πιο μακριά από τους στόχους της. Βασική προτεραιότητα της Ε.Ε. είναι η κατάρτιση του επταετούς προϋπολογισμού της από το 2028 που περιλαμβάνει όλα τα καυτά ζητήματα, όπως γεωργία και στήριξη στην Ουκρανία. Εκτιμάται πως η νέα Κομισιόν θα περιμένει μέχρι τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών το 2025 πριν αρχίσει να συζητά αυτά τα θέματα πιο ουσιαστικά. Και όπως διαμορφώνονται τα πράγματα αυτή τη στιγμή στη Γερμανία, το πιθανό εκλογικό αποτέλεσμα δεν δείχνει καθόλου ευοίωνο, με την Ακροδεξιά να εμφανίζει πολύ υψηλά ποσοστά. Ας ελπίσουμε να μη χρειαστεί μια νέα κρίση για να ξαναβάλει την Ευρώπη σε κατάσταση λειτουργίας ξανά.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό