23.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σε ιστορικό υψηλό το 2022 οι εξαγωγές ρολογιών

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι ελβετικές εξαγωγές ρολογιών σημείωσαν νέο ρεκόρ το 2022, καταγράφοντας άνοδο 11,4% σε ετήσια βάση στα 24,8 δισ. ελβετικά φράγκα (24,7 δισ. ευρώ), παρά την απότομη επιβράδυνση τον Δεκέμβριο, ανακοίνωσε την Τρίτη η ελβετική ομοσπονδία ωρολογοποιίας.

Έτσι ξεπέρασαν το προηγούμενο ρεκόρ του 2021, όταν ο κλάδος είχε βιώσει μια πολύ ισχυρή ανάκαμψη μετά το σοκ της πανδημίας σε ένα φόντο πολύ ισχυρής ανάκαμψης της ζήτησης για προϊόντα πολυτελείας. Τον Δεκέμβριο, ωστόσο, γνώρισαν μια απότομη επιβράδυνση, που επιβαρύνθηκε από την κατάσταση στην Κίνα.

Τον τελευταίο μήνα του έτους, η ανάπτυξή τους περιορίστηκε στο 5,8%, δηλαδή σε έναν «ρυθμό κάτω από τον ετήσιο μέσο όρο», διευκρινίζει η ομοσπονδία ωρολογοποιίας σε δελτίο τύπου, τονίζοντας ότι ωστόσο έχουν ξεπεράσει τον πήχη των 2 δισ. φράγκων τον Δεκέμβριο. «που δεν είχε ξαναγίνει».

Η πτώση των εξαγωγών προς την Κίνα εντάθηκε περαιτέρω, σημειώνοντας πτώση 22,5% τον Δεκέμβριο μετά από πτώση 11,5% τον Νοέμβριο και 18,1% τον Οκτώβριο. Ωστόσο, αυξήθηκαν στις άλλες μεγάλες αγορές με εξαίρεση το Χονγκ Κονγκ, κάνοντας άλμα 11,5% στις Ηνωμένες Πολιτείες, 26,2% στη Σιγκαπούρη, 20,4% στην Ιαπωνία και 14,8% κατά μέσο όρο στις ευρωπαϊκές αγορές, αναφέρει λεπτομερώς η ομοσπονδία ωρολογοποιίας.

Μετά από πτώση 21,8% το 2020 υπό το σοκ της πανδημίας, οι ελβετικές εξαγωγές ρολογιών είχαν ανακάμψει κατά 31,2% το 2021 χάρη στη ζήτηση για είδη πολυτελείας στις Ηνωμένες Πολιτείες και τις χώρες του Κόλπου, πριν η ανάκαμψη εξαπλωθεί και στην Ευρώπη το 2022 με επιστροφή των τουριστών που έρχονται να ψωνίσουν στο Λονδίνο, το Παρίσι ή το Μιλάνο.

Την περασμένη εβδομάδα, ο γίγαντας πολυτελείας Richemont ανέφερε ωστόσο πτώση στις πωλήσεις του τμήματος ρολογιών του το τελευταίο τρίμηνο του 2022 λόγω της έκρηξης των κρουσμάτων Co στην Κίνα, που έφερε κλείσιμο καταστημάτων και μειωμένο ωράριο.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό