27.4 C
Athens
Κυριακή, 30 Ιουνίου, 2024

Σε θέση μάχης στο ΠαΣοΚ: Τι κρύβει η κόντρα Δούκα – Ανδρουλάκη

Ειδήσεις Ελλάδα

Μετά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, οι πρωταγωνιστές των εξελίξεων στο ΠαΣοΚ επέστρεψαν στη βάση τους και τότε… ξεκίνησε ο πόλεμος των ανακοινώσεων, μεταξύ Χαριλάου Τρικούπη και πλατείας Κοτζιά.

Βουλευτές, αλλά και στελέχη του ΠαΣοΚ παρακολουθούν με αμηχανία, σε ιστοσελίδες και δελτία ειδήσεων, την εξέλιξη στο σίριαλ των υπαινιγμών. Ένα σίριαλ που γίνεται με τη μορφή «άτυπης ενημέρωσης» από τα επιτελεία των κυρίων Ανδρουλάκη και Δούκα προς τα δημοσιογραφικά γραφεία. Αμφότεροι, δηλώνουν παρών στην κούρσα για την ηγεσία του ΠαΣοΚ και έτοιμοι να παλέψουν για αυτήν.

Η διαφαινόμενη εδώ και μήνες αψιμαχία, είναι γεγονός. Κανείς όμως δεν περίμενε πως θα εξελιχθεί τόσο γρήγορα, σε έναν διαξιφισμό, που πιστοποιεί πως, οι Νίκος Ανδρουλάκης και Χάρης Δούκας, είναι πλέον δύο ξένοι στην ίδια πόλη. Πως θα μονομαχήσουν για την καρέκλα στον 6ο όροφο της Χαριλάου Τρικούπη και πως για να τα ξαναβρούν και να γυρίσει ο «ήλιος» θέλει δουλειά πολλή…

Αιφνιδιασμός Δούκα

Ο Χάρης Δούκας με την χθεσινή του παρέμβαση βάζει στο τραπέζι της συζήτησης τη δική του πρόταση. Έναν οδικό χάρτη εσωκομματικών διαδικασιών και ζητά ταυτόγχρονα εκλογές τον Νοέμβριο. Η παρέμβαση αυτή, με βάση άνθρωπο από το περιβάλλον του, ήρθε πιο νωρίς απ΄ ότι περίμεναν ακόμη και οι δικοί του άνθρωποι. «Αιφνιδίασε τους συνεργάτες του»λένε στην πλατεία Κοτζιά. Έκανε την πρόταση του σε ανύποπτο χρόνο και μάλιστα στην αρχή της εβδομάδας. Με αυτό τον τρόπο, άτομα του περιβάλλοντος του επισημαίνουν πως όλα τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που θα βρεθούν την Κυριακή στην αίθουσα της συνεδρίασης, θα έχουν χρόνο να την διαβάσουν, να συμφωνήσουν ή να διαφωνήσουν με αυτή και να γίνει παράλληλα ένας γόνιμος διάλογος.

Η απάντηση της Χ.Τρικούπη

Η Χαριλάου Τρικούπη, στο άκουσμα της πρότασης Δούκα, απάντησε άμεσα. Σχεδόν ακαριαία. Ζήτησε από τον Δήμαρχο Αθηναίων να μην βιάζεται και τον κάλεσε να βρεθεί στην Κεντρική Επιτροπή. Στην συνεδρίαση αυτή, τόσο ο Χάρης Δούκας, όσο όμως κι όλα τα μέλη του κόμματος, θα ακούσουν την ενωτική πρόταση του προέδρου του ΠαΣοΚ. Μία πρόταση που υποσχέθηκε ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης στη δευτερολογία του στο διευρυμένο Πολιτικό Συμβούλιο που έγινε την προηγούμενη Τετάρτη.

Παράλληλα, θύμισε σε όλους πως ο κ. Δούκας μπορεί να βρεθεί στη συνεδρίαση της Κ.Ε. ως μέλος του συγκεκριμένου οργάνου. Κορυφαίο στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη τόνισε στο ΒΗΜΑ πως «ο κ. Δούκας ουσιαστικά εκλέχθηκε στο ανώτατο αυτό κομματικό όργανο, γιατί το όνομα του μπήκε στις γραμμές της ηγετικής ομάδας με εντολή του Νίκου Ανδρουλάκη» χωρίς να το σχολιάσει παραπάνω, ούτε να αναφερθεί στην επιλογή του κ Δούκα για τη θέση του Δημάρχου της Αθήνας.

Κλείνοντας την άτυπη ενημέρωση της η Χαριλάου Τρικούπη, θύμισε στον κύριο Δούκα πως την ημερομηνία των εκλογών της δεύτερης Κυριακής, που ο ίδιος επέλεξε, θα πραγματοποιηθεί Μαραθώνιος. Μία εκδήλωση με χιλιάδες δρομείς, αλλά και δρόμους κλειστούς. Ένα κορυφαίο δρομικό γεγονός, που θα δυσκολέψει την εκλογική διαδικασία.

Το άτυπο πινγκ πονγκ με τις ανακοινώσεις συνεχίστηκε. Με το επιτελείο του Χάρη Δούκα να απαντά και να αναφέρει μετά από λίγα λεπτά πως «ο πρώτος γύρος των εκλογών για την ανάδειξη της ηγεσίας στην κεντροαριστερά διεξήχθη στις 12 Νοεμβρίου του 2017, την ημέρα δηλαδή του Μαραθωνίου. Στις εκλογές αυτές συμμετείχε και ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης ως υποψήφιος» και να καταλήγει με την φράση «όντως, λοιπόν, η βιασύνη είναι κακός σύμβουλος».

Παρών και ο «Αθηναίος» Γερουλάνος

Όλα αυτά συμβαίνουν σε διάρκεια λίγων λεπτών. Γεγονός που αποτελεί δηλωτικό στοιχείο της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί στο εσωτερικό της παράταξης. Το φιτίλι των μετεκλογικών αναταράξεων συνεχίζει να καίει, την ίδια στιγμή που ακόμη δύο στελέχη ενδέχεται να είναι υποψήφιοί.

Ο Παύλος Γερουλάνος σύμφωνα με στενό του συνεργάτη, αν και εφόσον ανοίξουν οι διαδικασίες, θα είναι ανάμεσα στους υποψήφιους αρχηγούς. Η υποψηφιότητα αυτή έχει τη σημασία της γιατί τόσο ο Παύλος Γερουλάνος, όσο όμως και ο Χάρης Δούκας αναμένεται να αντλήσουν δύναμη από την ίδια περιοχή, την Ά Αθήνας. Ο ένας, είναι βουλευτής Ά Αθηνών και στις δημοτικές εκλογές του 2019 ήταν υποψήφιος Δήμαρχος συγκεντρώνοντας την πρώτη Κυριακή ποσοστό 13,19%. Ο άλλος, είναι εκλεγμένος Δήμαρχος που συγκέντρωσε στον πρώτο γύρο 14,19% πέρασε στον δεύτερο γύρο και κέρδισε. Οι δυο τους αναμένεται να απευθυνθούν σε πρώτη φάση στο ίδιο κοινό.

Τα ζυγίζει ο Μανώλης

Παράλληλα, ένα ακόμη πρόσωπο απασχολεί το ψηφοδέλτιο της αρχηγεία του ΠαΣοΚ και είναι ο νεαρός βουλευτής και πρώην γραμματέας της παράταξης Μανώλης Χριστοδουλάκης. Ο κ. Χριστουδουλάκης κρατά κλειστά τα χαρτιά του. Μιλάει στο τηλέφωνο και συναντά βουλευτές και στελέχη. Τα ζυγίζει. Πληροφορίες αναφέρουν πως μέχρι το τέλος της εβδομάδας ίσως προβεί σε κάποια δήλωση που θα δείξει τις προθέσεις του ή θα τοποθετηθεί στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Σημασία έχει πως ακόμη δεν έχει υπάρχει επίσημα δική του υποψηφιότητα. Υπάρχει μόνο η τοποθέτηση του στο διευρυμένο Πολιτικό Συμβούλιο που τόνισε μεταξύ άλλων πως πρέπει να γίνουν εκλογές στο ΠαΣοΚ και μάλιστα το Φθινόπωρο.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό