18.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σε ενεργειακά project και ακίνητα οι μεγάλες επενδύσεις

Ειδήσεις Ελλάδα

Σε υψηλούς τόνους διεξάγεται αυτές τις ημέρες στη Βουλή η τριήμερη συζήτηση του εργασιακού νομοσχεδίου. Εντωμεταξύ, η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. αποφάσισε να μετατρέψει τη στάση εργασίας της 16ης Ιουνίου σε 24ωρη απεργία την ίδια ημέρα, με αίτημα να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο. Ταυτόχρονα, η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. αποφάσισε τη διοργάνωση συλλαλητηρίου στις 11.00 της 16ης Ιουνίου στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Δυσάρεστες εκπλήξεις επιφυλάσσει σε μεγαλοϊδιοκτήτες που υποφορολογούνταν τα προηγούμενα χρόνια η ένταξη των περιοχών στις οποίες διατηρούν περιουσία στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων. Έτσι, ορισμένοι ιδιοκτησίες, με περιουσία άνω του 1 εκατ. ευρώ σε αυτές τις περιοχές, είναι πιθανό να κληθούν να πληρώσουν του χρόνου έως και υπερδιπλάσιο ΕΝΦΙΑ.

Οριακές διακυμάνσεις στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο ενώ την τελευταία εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο κλείνοντας την Παρασκευή με εβδομαδιαία κέρδη 2,7% και με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να ενισχύεται συνολικά κατά 3%. Περιορισμένη ήταν η εταιρική ειδησεογραφία με σημαντικότερη εξέλιξη την σύμπραξη Motor Oil και ΓΕΚ Τέρνα για την παραγωγή ενέργειας από φυσικό αέριο. Η μέση αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 70 εκατ. ευρώ από τα 63 εκατ. ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα. 

Σημειώνεται ότι η Motor Oil έχει προγραμματίσει να δημοσιεύσει αποτελέσματα α’ τριμήνου αύριο, μετά το κλείσιμο της χρηματιστηριακής συνεδρίασης.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο σημειώνεται η επιτυχημένη αξιοποίηση της συγκυρίας για επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου και η άντληση ποσού 2,5 δισ. ευρώ από την Ελλάδα. Οι προσφορές ξεπέρασαν τα 29 δισ. ευρώ και το επιτόκιο υποχώρησε κοντά στο 0,9%. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελλ.Στατ. για την συνολική οικοδομική δραστηριότητα, ιδιωτική και δημόσια, όπως μετράται από τον αριθμό των οικοδομικών αδειών, αυξήθηκε κατά 43% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο του 2021. Όσον αφορά την επιφάνεια και τον όγκο, η οικοδομική δραστηριότητα αυξήθηκε κατά 50% και 48% αντίστοιχα. Το α’ τρίμηνο του 2021 η οικοδομική δραστηριότητα αυξήθηκε κατά 15% με όρους αδειών, κατά 25% με όρους επιφάνειας και κατά 28,5% με όρους όγκου.

Η Ελλ.Στατ. δημοσίευσε επίσης στοιχεία για την ανεργία, που διαμορφώθηκε σε 16,3% τον Μάρτιο του 2021 έναντι 16,1% τον ίδιο μήνα του 2020.

Το πρώτο Progress Meeting του προγράμματος μετασχηματισμού της Τράπεζας Πειραιώς με την επωνυμία ΑCT, βρέθηκε στο επίκεντρο ομιλίας του διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, σε μεγάλο αριθμό υψηλόβαθμων στελεχών. Σε διαδικτυακή εκδήλωση την περασμένη Παρασκευή, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι ο μετασχηματισμός της τράπεζας εντάσσεται στο στρατηγικό σχέδιο Sunrise, το οποίο σε τρεις μήνες από την παρουσίασή του, έχει προχωρήσει σημαντικά, καθώς ολοκληρώνονται οι ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ.

Για σήμερα 14 Ιουνίου είχε πάρει δικάσιμο η αίτηση της Μαλαματίνα για επικύρωση του σχεδίου εξυγίανσης στο πλαίσιο των άρθρων 106 β&δ του ΠτΚ. Είναι η τρίτη φορά που προσέρχεται στο δικαστήριο η εταιρεία, καθώς η συζήτηση στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης είχε αναβληθεί τον περασμένο Μάρτιο, για δεύτερη φορά, λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η Aegean Airlines ανακοίνωσε ότι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 60 εκατ. ευρώ με άσκηση δικαιωμάτων προτίμησης ολοκληρώθηκε με επιτυχία και καλύφθηκε πλήρως. Η ζήτηση από την πλευρά των επενδυτών μέσω της άσκησης δικαιωμάτων προτίμησης και δικαιωμάτων προεγγραφής ανήλθε σε 68,7 εκατ. ευρώ ή 21.473.234 μετοχές συνολικά. Μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου, το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας θα αυξηθεί σε 58,6 εκατ. ευρώ, διαιρούμενο σε 90.167.100 νέες μετοχές. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι νέες μετοχές (δηλαδή 18,75 εκατομμύρια μετοχές) θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στις 16 Ιουνίου.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό