29.9 C
Athens
Κυριακή, 30 Ιουνίου, 2024

Σε διπλωματικό ράλι η Κύπρος

Ειδήσεις Ελλάδα

Έριξε άγκυρα και ετοιμάζεται να βάλει τρυπάνι εντός της κυπριακής ΑΟΖ το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ, το οποίο από τα ξημερώματα της Δευτέρας βρίσκεται ακινητοποιημένο στο σημείο που η Άγκυρα έχει θέσει ως στόχο για πραγματοποίηση νέας παράνομης γεώτρησης, με την κυπριακή κυβέρνηση να ετοιμάζει τις κινήσεις της σε διπλωματικό επίπεδο. Η Λευκωσία έχει ήδη στο χέρι προηγούμενες αποφάσεις κατά των τουρκικών ενεργειών εντός της Κυπριακής ΑΟΖ και η επιδίωξη της είναι όπως η υλοποίηση των αποφάσεων αυτών προχωρήσει ένα βήμα παρακάτω.

Η κυπριακή κυβέρνηση βρίσκεται τις τελευταίες ώρες σε ένα διαρκή διπλωματικό ράλι, με επικοινωνία τόσο με την Αθήνα και τις Βρυξέλλες όσο και με το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Δένδια, εν όψει και της σημερινής βιντεοδιάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. Κατά τη σημερινή διάσκεψη θα δοθεί και η πρώτη διπλωματική μάχη της Λευκωσίας, προετοιμάζοντας το έδαφος για το αυριανό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατά το οποίο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα θέσει ξανά το θέμα ενώπιων των ηγετών της Ε.Ε., αναφέρει ο «Φιλελεύθερος» Κύπρου.

Η κυπριακή Κυβέρνηση βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας τόσο με το Παρίσι όσο και με τη Ρώμη, καθώς ως γνωστόν τα θαλασσοτεμάχια 6 και 7 της κυπριακής ΑΟΖ έχουν αδειοδοτηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία στην κοινοπραξία Total- Eni, ενώ επαφές έχουν γίνει και με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Μιλώντας στη μεσημβρινή εκπομπή του ΡΙΚ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα αξιοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της. Όπως είπε, θα αναμένουμε το αποτέλεσμα των συζητήσεων σήμερα και αύριο σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ επεσήμανε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες αποφάσεις που έχουν ληφθεί και η υπολοποίηση των οποίων είναι κάτι που θα πρέπει δουν.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης σημείωσε ακόμα ότι οι Βρυξέλλες βρίσκονται σε επαφή με την Άγκυρα για το θέμα, το οποίο έχει συζητηθεί και στην επιτροπή μονίμων αντιπροσώπων.

Μιλώντας επίσης στη μεσημβρινή εκπομπή του Alpha, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Τουρκία φαίνεται να αξιοποιεί την πλήρη ενασχόληση της διεθνούς κοινότητας με την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς πανδημίας του κορωνοϊού για να επιβάλει περαιτέρω τετελεσμένα και να υλοποιήσει τους παράνομους σχεδιασμούς της. Έκανε λόγο για ξεκάθαρη κλιμάκωση της κατάστασης όχι μόνο στο μέτωπο της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά και σε ό,τι αφορά άλλα σημεία της περιοχής όπως η Λιβύη.

Αυτό το οποίο διαπιστώνεται από τις τουρκικές κινήσεις είναι ότι η Κυβέρνηση Ερντογάν, προσπαθεί αφενός να εκμεταλλευθεί αυτή την περίοδο και παράλληλα, αφετέρου ο Τούρκος Προέδρος επιχειρεί με την κίνηση αυτή να στείλει και πολιτικά μηνύματα εντός της Τουρκίας, σε μία χρονική συγκυρία που λόγω της πανδημίας αυξάνεται και η πίεση προς την Κυβέρνησή του.

Όλα αυτά σε μία περίοδο κατά την οποία όλοι οι παγκόσμιοι κολοσσοί που ασχολούνται με τα θέματα της ενέργειας έχουν σταματήσει κάθε ερευνητική τους δραστηριότητα και λόγω των δυσκολιών που έχουν να αντιμετωπίσουν στη διακίνηση λόγω της πανδημίας, αλλά και εξαιτίας της κάθετης πτώσης της τιμής του πετρελαίου.

Οι κινήσεις του Γιαβούζ βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση από τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τις τελευταίες ώρες το τουρκικό γεωτρύπανο βρισκόταν στην περιοχή μεταξύ οικοπέδων 6 και 7 της κυπριακής ΑΟΖ, εντός των ορίων του πρώτου. Η συγκεκριμένη περιοχή έχει δεσμευθεί από την τουρκική Κυβέρνηση από παράνομη Navtex. Μέχρι και χθες το απόγευμα δεν είχε διαπιστωθεί οποιαδήποτε κίνηση από το Γιαβουζ. Εκτιμάται ωστόσο ότι εντός των ημερών θα αρχίσει να τρυπά στη συγκεκριμένη περιοχή. Στην περιοχή έχει πλεύσει και το βοηθητικό πλοίο Orhan Bey, ενώ βάσει της παράτυπης τουρκικής navtex αναμένονται άλλα δύο βοηθητικά πλοία, το Ertugrul Bey και το Osman Bey για γεωτρητικές δραστηριότητες στην περιοχή που έχει δεσμευτεί μέχρι τις 18 Ιουλίου.

Την ίδια ώρα συνεχίζουν τις έρευνές τους τα ερευνητικά σκάφη της Τουρκίας, με το Μπαρμπαρός να βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή στα ανατολικά της Κύπρου και το Ορούτς Ρέις στα δυτικά.

Ελληνικό ΥΠΕΞ: Mια ακόμη πρόκληση

Την απερίφραστη καταδίκη της εκφράζει η Ελλάδα για τη νέα εξαγγελθείσα παράνομη γεώτρηση της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας και μάλιστα σε οικόπεδα που έχουν αδειοδοτηθεί διά μέσου των νομίμων προβλεπόμενων διαδικασιών σε ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες.

Σε ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών σημειώνεται ότι πρόκειται για μια ακόμη πρόκληση που περιφρονεί τις εκκλήσεις της Ε.Ε. και της Διεθνούς Κοινότητας για σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Επιβεβαιώνει δε, για πολλοστή φορά, τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας, καθώς και τον χαρακτηρισμό της ως τον κατεξοχήν παραβάτη του Διεθνούς Δικαίου στην περιοχή», αναφέρει το ελληνικό ΥΠΕΞ και υπενθυμίζει ότι η επανάληψη και η εμμονή σε παραβατικές συμπεριφορές δεν παράγουν δίκαιο, ούτε δημιουργούν τετελεσμένα.

«Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση και απόλυτη αλληλεγγύη μας στην Κυπριακή Δημοκρατία και καλούμε εκ νέου την Τουρκία να σεβασθεί το Διεθνές Δίκαιο και να αποστεί από ενέργειες που υπονομεύουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην κοινή μας γειτονιά», καταλήγει η ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Ζητά αποκλιμάκωση το Ηνωμένο Βασιλείο

«Το Ηνωμένο Βασίλειο υπήρξε ξεκάθαρο εξ αρχής ότι αποδοκιμάζει τις τουρκικές γεωτρήσεις στα ύδατα γύρω από την Κύπρο, ενώ συνεχίζει να ζητά αποκλιμάκωση», δήλωσε στο ΚΥΠΕ, εκπρόσωπος της Βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας στην Κύπρο.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δηλώσει με συνέπεια τη στήριξη στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στη διεθνώς συμφωνημένη αποκλειστική οικονομική ζώνη της» πρόσθεσε, απαντώντας σε ερώτηση για την κάθοδο του τουρκικού πλοίου-γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στην κυπριακή ΑΟΖ και τη νέα εξαγγελθείσα παράνομη γεώτρηση.

«Πιστεύουμε ότι ο πιο διαρκής τρόπος επίλυσης δύσκολων ζητημάτων, όπως αυτό, είναι η επίτευξη μιας λύσης του Κυπριακού» ανέφερε, εκφράζοντας την ενθάρρυνση προς όλα τα μέρη να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για την επίτευξη αυτού του σκοπού.

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Κύπρου πρέπει να αναπτυχθούν προς όφελος όλων των Κυπρίων», κατέληξε ο εκπρόσωπος της Βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας.

Σε στενή επαφή με Λευκωσία βρίσκεται η Ρώμη

H Ιταλία παρακολουθεί με πολλή προσοχή και ανησυχία τις εξελίξεις αναφορικά με την κάθοδο του τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στην κυπριακή ΑΟΖ και βρίσκεται σε στενή επαφή για το θέμα αυτό με τις κυπριακές Αρχές, δήλωσε στο ΚΥΠΕ αρμόδια πηγή.Πρόσθεσε πως η Ρώμη βρίσκεται επίσης σε στενή επικοινωνία με την ιταλική ενεργειακή εταιρεία ΕΝΙ για αξιολόγηση της κατάστασης, αφού με βάση τα όσα εξαγγέλθηκαν από τουρκικής πλευράς η παράνομη γεώτρηση από το «Γιαβούζ» εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πραγματοποιηθεί σε περιοχή που καλύπτει μέρος των ερευνητικών τεμαχίων 6 και 7, τα οποία έχουν αδειοδοτηθεί στην κοινοπραξία των εταιρειών ΕΝΙ και ΤΟΤΑL.

Η ίδια πηγή σημείωσε πως το θέμα που αφορά την κάθοδο του «Γιαβούζ» στην κυπριακή ΑΟΖ αναμένεται να συζητηθεί την Τετάρτη σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. και την Πέμπτη σε επίπεδο ηγετών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οπότε και η ΕΕ αναμένεται να λάβει θέση «σε σχέση με μια άλλη πρόκληση από την Τουρκία»

Η Τουρκία συμπεριφέρεται ως ένας από τους κύριους παράγοντες σε ό,τι αφορά τις ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή και αυτό καθιστά δύσκολη τη σχέση με τις άλλες χώρες, γιατί οι άλλες χώρες γύρω από τη Μεσόγειο δεν έχουν την ίδια θεώρηση με την Άγκυρα όσον αφορά το τι εμπίπτει στην κυριαρχία της, πρόσθεσε.

Η ίδια πηγή επεσήμανε παράλληλα το γεγονός πως η τουρκική αυτή κίνηση γίνεται εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού και ενώ λόγω της κατάστασης της οικονομίας πολλές δραστηριότητες έχουν ανασταλεί.

Η ExxonMobil έχει αναστείλει τις γεωτρητικές της δραστηριότητες για ένα χρόνο ενώ και οι σχεδιασμοί της κοινοπραξίας ΕΝΙ και TOTAL για το οικόπεδο 6 αναθεωρούνται λόγω της κατάστασης, επεσήμανε, σημειώνοντας πως η Τουρκία στέλνει με ένα μεγάλο οικονομικό κόστος για αυτήν το Γιαβούζ στην περιοχή για εργασίες για τις οποίες ουσιαστικά δεν θα υπάρξει ουσιαστική ανταπόδοση αυτή τη στιγμή λόγω της κατάστασης.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό