19.7 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Σε δίνη τα κρυπτονομίσματα: Καμπανάκια για χρεοκοπίες

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι τριγμοί στον χώρο των κρυπτονομισμάτων εντείνονται, με την Genesis να διαψεύδει μεν ότι έχει άμεσα σχέδια για υπαγωγή σε καθεστώς χρεοκοπίας, να προειδοποιεί δε ότι κάτι τέτοιο δεν αποκλείεται. Και ενώ οι τιμές των κρυπτονομισμάτων έχουν διολισθήσει σε χαμηλά δύο ετών, συνεχίζονται οι έρευνες των αρχών για την κατάρρευση του ανταλλακτηρίου ψηφιακών νομισμάτων FTX και τον ρόλο που διαδραμάτισαν σελέμπριτις και αστέρες του NBA και της NFL στην προώθησή του. Στο μικροσκόπιο της ρυθμιστικής αρχής του Τέξας βρίσκονται μεταξύ άλλων ο Στεφ Κάρι των Golden State Warriors και ο Tομ Μπρέιντι των Tampa Bay Buccaneers. Ερευνάται κατά πόσο παραβίασαν τη νομοθεσία για τις χρηματιστηριακές συναλλαγές, προωθώντας την FTX.

Όσον αφορά στην Genesis, το Βloomberg μετέδωσε ότι είναι στο χείλος του γκρεμού. Εκπρόσωπος της εταιρείας με δηλώσεις της στο Al Jazeera δεν έκρυψε ότι αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες, εξαιτίας της διάχυσης των προβλημάτων της FTX στην αγορά, αλλά επεσήμανε: «Δεν έχουμε σχέδια να κηρύξουμε χρεοκοπία άμεσα». Όπως είπε «στόχος μας είναι να επιλύσουμε τη σημερινή κατάσταση συναινετικά χωρίς την ανάγκη για υπαγωγή σε καθεστώς χρεοκοπίας. Η Genesis συνεχίζει να έχει εποικοδομητικές συνομιλίες με τους πιστωτές της».

Το δεδομένο παραμένει πως η Genesis έχει ανάγκη από έξτρα χρηματοδότηση και δεν την έχει εξασφαλίσει ακόμη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Bloomberg η crypto τράπεζα προσπαθεί να αντλήσει τουλάχιστον 1 δισ. δολάρια σε νέα κεφάλαια. Ρεπορτάζ της Wall Street Journal αναφέρει ότι η Genesis προσέγγισε για πιθανή επένδυση τη Binance , αλλά η τελευταία αρνήθηκε επικαλούμενη σύγκρουση συμφερόντων. Η αμερικανική οικονομική εφημερίδα μεταδίδει επίσης ότι η Genesis έχει προσεγγίσει και την Apollo Global Management για χρηματοδότηση. Η Binance αρνήθηκε να σχολιάσει. Eκπρόσωπος της Apollo δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για σχόλιο.

Να θυμίσουμε ότι η Genesis, ένας από τους κορυφαίους πιστωτές στον χώρο των κρυπτονομισμάτων, την περασμένη εβδομάδα πάγωσε τις εκροές χρημάτων πελατών, επικαλούμενη έλλειψη ρευστότητας. Μετά την κατάρρευση της «αυτοκρατορίας» FTX του Sam Bankman-Fried χιλιάδες πελάτες άλλων ανταλλακτηρίων και ευρύτερα εταιρειών του χώρου θέλησαν να αποσύρουν τα χρήματά τους, φοβούμενοι μην τα χάσουν. Η πλατφόρμα FalconX είχε επίσης παγώσει τις μεταφορές χρημάτων των πελάτων της την περασμένη εβδομάδα, αλλά ανακοίνωσε ότι θα τις επιτρέψει εκ νέου μέσω του συστήματος πληρωμών της Silvergate Capital. Χθες εν τω μεταξύ και η Coinbase είδε τη μετοχή της να βυθίζεται. 19 μήνες μετά την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο και ενώ κάποια στιγμή είχε δει την κεφαλαιοποίησή της να ξεπερνά τα 85 δισ. δολάρια, σήμερα η Coinbase βλέπει την αξία της να έχει υποχωρήσει κάτω από το όριο των 10 δισ. δολαρίων. Μόνο στις τελευταίες 4 συνεδριάσεις έχει απωλέσει σχεδόν το 1/4 της χρηματιστηριακής αξίας της.

Οι αστέρες στο στόχαστρο

Ο Τζο Ροτούνταν, διευθυντής του Texas State Securities Board αποκάλυψε στο Bloomberg ότι έχει ανοίξει έρευνα για τις πληρωμές που δέχθηκαν αστέρες του αθλητισμού, όπως ο Τομ Μπρέιντι και ο Στεφ Κάρι, προκειμένου να προωθήσουν την FTX US. Όπως εξήγησε εξετάζονται οι όροι των σχετικών συμφωνιών και σε ποιον βαθμό υπήρξε παραπληροφόρηση μικροεπενδυτών. Για τους σελέμπριτιες η FTX ίσως να είναι το πιο μεγάλο μάθημα για το τι μπορεί να κάνει η εμπλοκή σε επενδύσεις ρίσκου στη φήμη, αλλά και την τσέπη τους (κινδυνεύουν με τσουχτερά πρόστιμα, αν κριθεί ότι υπήρξαν παρατυπίες).

Η έρευνα της ρυθμιστικής αρχής του Τέξας δεν έχει βεβαίως την ίδια βαρύτητα που θα είχε μία έρευνα από τη SEC, αλλά μπορεί να είναι το πρώτο βήμα προκειμένου και άλλοι εποπτικοί μηχανισμοί να κινητοποιηθούν.

Τον Φεβρουάριο η BlockFi σε εξωδικαστικό διακανονισμό είχε συμφωνήσει να πληρώσει πρόστιμο 50 εκατ. δολαρίων στη SEC και επιπλέον πρόστιμο 50 εκατ. δολαρίων σε πολιτείες, ύστερα από καταγγελίες ότι πρόσφερε παρανόμως ένα προϊόν που υποσχόταν υψηλό επιτόκιο στους πελάτες προκειμένου να δανείσουν τα κρυπτονομίσματά τους.

Πιο πρόσφατα, τον Οκτώβριο η SEC είχε επιβάλει πρόστιμο 1,26 εκατ. δολαρίων στην Κιμ Καρντάσιαν για την προώθηση ενός κρυπτονομίσματος στον λογαριασμό της στο Instagram. Και τούτο γιατί «ξέχασε» να ενημερώσει τα εκατομμύρια των followers ότι έλαβε 250.000 δολάρια προκειμένου να πει καλά λόγια για το συγκεκριμένο ψηφιακό νόμισμα.

Οι τιμές των κρυπτονομισμάτων

Περισσότερα από 260 δισ. δολάρια έχουν «καεί» από την αξία των κρυπτονομισμάτων τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με φόντο τις περιπέτειες της FTX. Σήμερα η τιμή του Bitcoin καταγράφει ελαφρά μόνο πτώση (0,25%), έχοντας ωστόσο δεχθεί σφυροκόπημα τις προηγούμενες ημέρες που έχει προσγειώσει την τιμή του κοντά στα 15.320 δολάρια. Να θυμίσουμε ότι περίπου πριν από έναν χρόνο, στις 10 Νοεμβρίου 2021, η τιμή του είχε εκτιναχθεί σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, πάνω από τα 68.000 δολάρια, εν μέσω προσδοκιών ότι τα κρυπτονομίσματα μπαίνουν δυναμικά στον χώρο των mainstream επενδύσεων. Η τιμή του Ether υποχωρεί σήμερα περίπου 1,8% στα 1.060 δολάρια. Tον περσινό Νοέμβριο είχε εκτιναχθεί πάνω από τα 4.800 δολάρια.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό