23.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Σε αριθμούς ρεκόρ η μετανάστευση παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης

Ειδήσεις Ελλάδα

Η καθαρή μετανάστευση στο Ηνωμένο Βασίλειο έφτασε στο υψηλό επίπεδο των 606.000 ανθρώπων το 2022, παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης – και τις σκληροπηρυνικές δηλώσεις της Σουέλα Μπρέιβερμαν- να μειώσει τον αριθμό.

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη από την εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας έδειξαν ότι υπήκοοι τρίτων χωρών αντιπροσώπευαν 925.000 μακροπρόθεσμες αφίξεις, ενώ 151.000 προέρχονταν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η μείωση της καθαρής μετανάστευσης ήταν μια υπόσχεση στο προεκλογικό μανιφέστο του κυβερνώντος Συντηρητικού κόμματος το 2019, όταν ο αριθμός ήταν 226.000. Τα προηγούμενα στοιχεία, τον Νοέμβριο, έδειξαν ότι η καθαρή μετανάστευση ήταν 504.000 το έτος έως τον Ιούνιο.

Η κυβέρνηση τόνισε ότι πολλοί πρόσφατες αφίξεις είναι πρόσφυγες από την Ουκρανία, το Αφγανιστάν και το Χονγκ Κονγκ. Το ποσοστό των ανθρώπων που φτάνουν μέσω ανθρωπιστικών διαδρομών αυξήθηκε από 9% σε 19% το 2022, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Η νόμιμη μετανάστευση είναι ένα επίμαχο ζήτημα εντός του Συντηρητικού κόμματος. Έρχεται καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να τονώσει την ήπια οικονομική ανάπτυξη και να μειώσει τη στενότητα στην αγορά εργασίας, η οποία προκαλεί προκλήσεις για τις επιχειρήσεις και αυξάνει τους μισθούς σε μια εποχή υψηλού πληθωρισμού.

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ έχει δηλώσει ότι θέλει καθαρή μετανάστευση κάτω από 500.000, περίπου στο επίπεδο που ήταν όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του το περασμένο φθινόπωρο.

Ωστόσο, συγκρούστηκε μμε την πιο σκληροπυρηνική υπουργό Εσωτερικών του, Σουέλα Μπράβερμαν, σχετικά με ορισμένα προτεινόμενα μέτρα για τη μείωση στα νούμερα. Ο Σουνάκ τόνισε επίσης ότι οι μετανάστες εργαζόμενοι είναι απαραίτητοι για τομείς όπως η Εθνική Υπηρεσία Υγείας.

Σε μια ομιλία νωρίτερα αυτό το μήνα, η Μπρέιβερμαν είπε: «Δεν είναι ξενοφοβικό να λέμε ότι η μαζική και ταχεία μετανάστευση δεν είναι βιώσιμη όσον αφορά την προσφορά στέγης, τις υπηρεσίες και τις σχέσεις με την κοινότητα». Είπε επίσης ότι οι Βρετανοί θα πρέπει να καλύψουν θέσεις εργασίας που αντιμετωπίζουν ελλείψεις, όπως οδηγοί φορτηγών, κρεοπώλες και φρουτοσυλλέκτες.

Νέοι περιορισμοί

Την Τρίτη, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε περιορισμούς στις φοιτητικές βίζες, τη μεγαλύτερη πηγή μετανάστευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μόνο μεταπτυχιακοί φοιτητές θα μπορούν να φέρουν μέλη της οικογένειάς τους στη χώρα σύμφωνα με τους νέους κανόνες.

Το Υπουργείο είπε επίσης ότι θα απαγορεύσει στους ανθρώπους «να χρησιμοποιούν μια φοιτητική βίζα ως μια κερκόπορτα για να εργαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο», εμποδίζοντάς τους να αλλάξουν τύπους βίζας έως ότου τελειώσουν οι σπουδές τους και επανεξετάζοντας τους ελέγχους σχετικά με την απόδειξη των κεφαλαίων τους.

Η κυβέρνηση λέει ότι στο πλαίσιο του συστήματος μετανάστευσης που βασίζεται στα σημεία μετά το Brexit, έχει τον έλεγχο των συνόρων της και καλύπτει τα κενά της αγοράς εργασίας.

Από το 2025, ακόμη και τουρίστες στο Ηνωμένο Βασίλειο από την ΕΕ και ξένες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, θα χρειάζονται ηλεκτρονική βίζα για να εισέλθουν, με την κυβέρνηση να παραδέχεται ότι επί του παρόντος δεν έχει ακριβή στοιχεία για τις αφίξεις και τις αναχωρήσεις.

: CNBC

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό