18.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Σβήνουν οι ελπίδες ύπαρξης υπόγειας λίμνης στον Άρη

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο στόλος των δορυφόρων που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον Άρη καταγράφει συνεχώς εικόνες και δεδομένα του πλανήτη. Το ραντάρ του δορυφόρου Mars Express υπέδειξε το 2018 την ύπαρξη μιας υπόγειας λίμνης σε βάθος 1,5 χλμ. κάτω από το έδαφος μίας περιοχής του Νότιου Πόλου του Άρη. Επόμενες μελέτες ενίσχυσαν τα αρχικά ευρήματα πολλαπλασιάζοντας τις πιθανότητες ύπαρξης αυτής της λίμνης.

Έχει διαπιστωθεί ή ύπαρξη νερού σε παγωμένη μορφή στο υπέδαφος του Κόκκινου Πλανήτη το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί ποικιλοτρόπως για να διευκολύνει την παρουσία του ανθρώπου εκεί. Όμως η ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή και μάλιστα σε περιβάλλον προστατευμένο από τις αφιλόξενες συνθήκες της επιφάνειας του Άρη προκάλεσε ελπίδες για την παρουσία κάποιων μορφών ζωής έστω και σε μικροβιακό επίπεδο στον πλανήτη.

Το περασμένο καλοκαίρι ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Αριζόνα με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Geophysical Research Letters» ανέφεραν ότι η λίμνη αυτή δεν υπάρχει και είναι απλά μια… οφθαλμάτη.

Οι ερευνητές στην μελέτη τους υποστήριξαν ότι τα δεδομένα του συγκεκριμένου ραντάρ επέτρεψαν την τρισδιάστατη χαρτογράφηση ολόκληρου του Νότιου Πόλου και στους χάρτες αυτούς κάνουν την εμφάνιση τους εκατοντάδες ίσως και μερικές χιλιάδες γεωλογικές δομές παρόμοιες με αυτή που εκτιμήθηκε ότι είναι η υπόγεια λίμνη. Σύμφωνα με τους ερευνητές δεν μπορεί το υπέδαφος του Άρη να είναι γεμάτο από υπόγειες λίμνες. Πιθανολογούν ότι οι δομές αυτές αποτελούνται είτε από κάποιες μάζες αργιλώδους υλικού είτε από θαλασσινό νερό σε παγωμένη μορφή. Στο υπέδαφος του Άρη υπάρχει διαπιστωμένα νερό σε παγωμένη μορφή.

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Τέξας με δημοσίευση της επίσης στην επιθεώρηση «Geophysical Research Letters» έρχεται να στηρίξει τη μελέτη του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Αριζόνα. Σύμφωνα με τη νέα μελέτη αυτό που φαίνεται στις εικόνες του ραντάρ είναι κάποια ηφαιστειακά πετρώματα τα οποία εξαιτίας αντικατοπτρισμού πήραν την όψη νερού. Οι ερευνητές συνέκριναν τις εικόνες του ραντάρ με εικόνες από σημεία που επιβεβαιωμένα αποτελούνται από ηφαιστειακά υλικά. Διαπίστωσαν ότι οι εικόνες ταιριάζουν απόλυτα κάτι που τους οδήγησε στο τελικό τους συμπέρασμα.

Πάντως οι ερευνητές που απορρίπτουν την ύπαρξη της συγκεκριμένης λίμνης στον Νότιο Πόλο του Άρη αφήνουν παράθυρο αισιοδοξίας αναφέροντας ότι μπορεί να υπάρχουν υπόγειες λίμνες στον Κόκκινο Πλανήτη αλλά σε άλλες περιοχές κυρίως τις πιο κεντρικές όπου οι συνθήκες εκεί επιτρέπουν θεωρητικώς τουλάχιστον κάτι τέτοιο.

 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό