26.7 C
Athens
Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024

Σαν Σήμερα: Όταν ο 2Pac άφησε την τελευταία του πνοή, δύο χρονιά μετά την μπασκετική ταινία []

Ειδήσεις Ελλάδα

Μέχρι και σήμερα, 28 χρόνια μετά τον θάνατό του, ο 2Pac θεωρείται ένας από τους κορυφαίους Αμερικανούς ράπερς. Έφερε το δικό του στιλ. «Πάντρεψε» τον ρομαντισμό με τα… λόγια του δρόμου. Έθιξε την πολιτική, τα κοινωνικά ζητήματα, τα απλά αλλά αφόρητα πολλά προβλήματα του κόσμου και την φτώχεια. Χάραξε την δική του πορεία. Αγαπήθηκε και μισήθηκε, αλλά το καλλιτεχνικό του αποτύπωμα καλά κρατεί μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες.

Ο Τούπακ Αμάρου Σακούρ, όπως ήταν ολογράφως το όνομα του, άφησε την τελευταία του πνοή στις 13 Σεπτεμβρίου του 1996, στο Λας Βέγκας, στη Νεβάδα. Μέχρι και σήμερα η υπόθεση του παραμένει ανεξιχνίαστη. Πρόκειται για επίθεση στον δρόμο, η οποία τον καθήλωσε για έξι μέρες σε κώμα πριν «φύγει» από αυτόν τον κόσμο.

Ωστόσο, δύο χρόνια νωρίτερα, το 1994, ξεκίνησε να γράφει ιστορία και στον χώρο της ηθοποίας, καθώς ανέλαβε ένα εκ των πρωταγωνιστικών ρόλων στην μπασκετική ταινία ονόματι «Above the Rim». Η αγάπη του «Μακαβέλι» -όπως τον αποκαλούσαν μερικοί πολύ κοντινοί του άνθρωποι- για τον αθλητισμό ήταν μεγάλη. Ειδικά για το μπάσκετ και το μποξ. Άλλωστε, αυτό το τίμημα πλήρωσε όταν έχασε την ζωή του, καθώς έφυγε από την Νέα Υόρκη για το Λας Βέγκας, τιμής ένεκεν στον αγώνα του Μάικ Τάισον.

Above the Rim

Μία από τις πιο «must» ταινίες που πρέπει να έχει δει ή να… προγραμματίσει άμεσα να δει ένας φίλος του μπάσκετ. Η ταινία «Above the Rim» (σ.σ. Πέρα από την Στεφάνη) είναι εκείνη που έβαλε για τα καλά τον «Tupac» στον χώρο της μεγάλης οθόνης, με τον ρόλο που είχε λάβει να ήταν πρωταγωνιστικός, αλλά… κακός. Ο διάσημος ράπερ ήθελε να περάσει το δικό του μήνυμα για το που και πως μπορεί να καταλήξει κανείς αν πάρει πολύ λάθος αποφάσεις και στο βωμό του να το πετύχει, ανέλαβε έναν μισητό χαρακτήρα στην ταινία.

Tupac, Nate Dogg, Snoop Dogg, Daz Dillinger, Kurupt & Treach at the “Above The Rim” release party, ‘94. pic.twitter.com/UUYLIGoYAM

— Long Live Da Don ⭐️ (@thetupacarchive) July 10, 2024

Ο Σακούρ ενσάρκωσε τον ρόλο του Μπέρντι Σέπαρντ, φίλος του πρωταγωνιστή, Κάιλ, έμπορος ναρκωτικός και νεαρός μπασκετμπολίστας. Ο μεγάλος του αδερφός, Σεπ, ήταν ο νυν προπονητής του λυκείου, με τα δύο παιδιά να μην έχουν επικοινωνία. Ο coach ανέλαβε την σχολική ομάδα του Κάιλ, ο οποίος ήθελε να λάβει μία υποτροφία στο Georgetown University. Ο πρωταγωνιστής ήταν πολύ ταλαντούχος και ήθελε να ακολουθήσει τον αγαπημένο του προπονητή, Μάικ Ρόλινς, αλλά ο Μπέρντι του έθεσε το δίλλημα: μπάσκετ ή εμπόριο ναρκωτικών.

Ο Κάιλ επέλεξε την «πορτοκαλί θεά», αλλά ο coach Ρόλινς αποσύρθηκε, δίνοντας την θέση του στον σεκιουριτά του γυμναστηρίου, τον Σεπ. Η ταυτότητα του αποκαλύφθηκε από έναν άστεγο ναρκομανή, τον Φλιπ, ο οποίος είπε στον Κάιλ πως ο Μπέρντι και ο Σεπ είναι αδέρφια. Εδώ κάνει την εμφάνιση του ο Μπούγκαλου, ο καλόκαρδος και υποστηρικτός κολλητός του νεαρού πρωταγωνιστή, ο οποίος έπεφτε πάντα θύμα bullying του ρόλου που υποδυόταν ο 2Pac. Ένα βράδυ μετά την αποκάλυψη, ο Μπέρντι επιτίθεται ξανά στον Μπούγκαλου, ο οποίος αγανάκτησε και εκμυστηρεύτηκε στον Κάιλ πως ο Μπέρντι ήταν εκείνος που σκότωσε τον Φλιπ, μετά από όλα όσα είπε.

Ο Κάιλ δημιούργησε την δική του ομάδα μπάσκετ, όπως και ο Μπέρντι, συμμετέχοντας σε ένα τουρνουά, στο οποίο κατέληξαν και οι δύο στον τελικό. Το σύνολο του πρώτου έπαιζε με ομαδικό στιλ, γεμάτο ταλέντο και ποιότητα, ενώ το σύνολο του δεύτερου ήταν ατομικιστικό και με τρομερή έφεση στις… κλεψιές. Τον τίτλο κατέκτησε η ομάδα του πρωταγωνιστή, μετά από ασίστ του Σεπ και κάρφωμα του Κάιλ. Έτσι, ο Μπέρντι διέταξε τον συμπαίκτη του και συνοδοιπόρο του στο εμπόριο ναρκωτικό, Μόταο, να σκοτώσει τον παλιό του φίλο και μόλις εκείνος τραβάει την σκανδάλη, ο Σεπ μπαίνει μπροστά από τον πρωταγωνιστή, «τρώγοντας» εκείνος την σφαίρα.

Ο Μόταο καταλήγει νεκρός μετά από διπλό πυροβολισμό που δέχθηκε από σεκιουριτά. Το ίδιο και ο Μπέρντι, ο οποίος αιφνιδιάστηκε από τον ήρεμο και ήσυχο Μπούγκαλου. Ο κολλητός του Κάιλ δεν άντεχε στην ιδέα πως ο Μπέρντι ήθελε να σκοτώσει τον αδερφικό του φίλου και σε συνδυασμό με όλα τα τραύματα που του είχε δημιουργήσει, τον σκότωσε σε ένα κλαμπ. Στο τέλος της ημέρας, ο Κάιλ πήρε την υποτροφία στο πανεπιστήμιο που ήθελε.

Ο 2Pac ήθελε να δείξει πως και τα δύο αδέρφια, ο Σεπ και ο Μπέρντι, μεγάλωσαν στην ίδια οικογένεια, με δυσκολίες, φτώχια και πίεση. Ωστόσο, είμαστε οι επιλογές μας! Ο Σεπ επέλεξε να εργάζεται ως ένας ταπεινός σεκιουριτάς, ο οποίος είχε σπουδαία μπασκετική αντίληψη και επιβραβεύτηκε στην ζωή του, λαμβάνοντας πόστο προπονητή. Ωστόσο, ο Μπέρντι διάλεξε τον σύντομο δρόμο, ο οποίος μπορεί να σου προσφέρει εύκολα, γρήγορα και πολλά χρήματα, αλλά σε αλλοιώνει και βρίσκεσαι στα… σκουπίδια πριν το καταλάβεις.

Ο ίδιος έγραψε το soundtrack της ταινίας, με τίτλο «Pain», που στα ελληνικά σημαίνει πόνος. Στην εκτέλεση του κομματιού συμμετείχε ο Strech.

One day we’re gonna have a discussion on how the Above The Rim soundtrack is one of the greatest soundtracks EVER and how Tupac SLID insanely on Pain especially the second verse 🙌🏾 pic.twitter.com/yb2SVvn3nY

— Long Live Da Don ⭐️ (@thetupacarchive) December 29, 2023 Ο θάνατος του 2Pac

Την περίοδο που ο «Μακαβέλι» άφησε την τελευταία του πνοή, ήταν στο απόγειο της καριέρας του. Ωστόσο, στις 7 Σεπτεμβρίου του 1996 είχε πάει να παρακολουθήσει στο «MGM Grand», στο Λας Βέγκας, έναν αγώνα μποξ μεταξύ του Μάικ Τάισον και του Μπρους Σέλντον. Ο Τάισον ήταν σύντομος και ο αγώνας τελείωσε στον πρώτο κιόλας γύρο, παίρνοντας την εν λόγω νίκη ενώπιον του φίλου του, Τούπακ Σακούρ.

Αργότερα, ο διάσημος ράπερ μπήκε στη θέση του συνοδηγού, κατευθυνόμενος στο «Club 662». Στις 11:17 το βράδυ εκείνης της ημέρας, το όχημα στο οποίο βρισκόταν σταμάτησε στο φανάρι, έχοντας δίπλα του μία άσπρη Cadillac. Από το πίσω παράθυρο πυροβόλησαν πέντε φορές τον 2Pac και εξαφανίστηκαν.

Έφτασαν στο σημείο αστυνομικοί και τα ασθενοφόρα για να μεταφέρουν τους τραυματίες στο νοσοκομείο και να διερευνήσουν την σκηνή του εγκλήματος. Ο αγαπημέμος σε όλους ράπερ έπεσε σε κώμα επί 6 ημέρες στο νοσοκομείο και στις 13 Σεπτεμβρίου άφησε την τελευταία του πνοή, μετά από έντονη και δύσκολη μάχη με εσωτερική αιμορραγία.

Δύο μήνες μετά τον θάνατό του, κυκλοφόρησε ο δίσκος «The Don Killuminati: The 7 Day Theory». Η υπόθεση παραμένει μέχρι και σήμερα ανεξιχνίαστη, ενώ οι θεωρίες συνωμοσίας… δίνουν και παίρνουν.

Γιώτα Κουφού



Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό