22.1 C
Athens
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Σαν Σήμερα: Όταν ο Μάικλ Τζόρνταν υπέγραψε με τους Σικάγο Μπουλς []

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο «Jumpman». Ο «MJ». Ο λατρεμένος και… βασιλικός «His Airness». Η αυτού μεγαλειότης. Ο ένας και μοναδικός, Μάικλ Τζόρνταν. Ο καλύτερος παίκτης όλων των εποχών, όπως ισχυρίζονται μεγάλα ονόματα του μπάσκετ. Ένας από τους λίγους που άλλαξε ριζικά το άθλημα. Ένας από τους λίγους που βρισκόταν κολλημένος στον τοίχο αμέτρητων παιδικών δωματίων και… όχι μόνο!

Σαν σήμερα, στις 12 Σεπτεμβρίου του 1984, ο Μάικλ Τζόρνταν υπέγραψε το πρώτο του συμβόλαιο στο NBA, όντας στα γραφεία των Σικάγο Μπουλς. Έγινε Draft τον Ιούνιο του ίδιου έτους, στον πρώτο γύρο, ως 3ο pick. Αυτή η υπογραφή του Αμερικανού σούτινγκ γκαρντ/σμολ φόργουορντ ήταν η είσοδος των «Ταύρων» στις μεγάλες στιγμές της κορυφαίας λίγκας παγκοσμίως.

NBA Draft 1984: Η ονειρική λάμψη στην Νέα Υόρκη

Το NBA Draft του 1984 πραγματοποιήθηκε στο «Felt Forum», στην διάσημη Μάντισον Σκουέρ Γκάρντεν, στη Νέα Υόρκη, στις 19 Ιουνίου. Το εν λόγω event θεωρείται γενικά ένα από τα σπουδαιότερα – αν όχι το σπουδαιότερο – στην ιστορία του πρωταθλήματος. Τέσσερις νυν Hall of Famers βρέθηκαν στις πρώτες δεκαέξι επιλογές και πέντε συνολικά σε όλη την λίστα.

Michael Jordan playing in pick-up games on the SPACE JAM set at The Jordan Dome aka The Bubble.

Each night from 7:30-10PM, MJ & up to 22 NBA players would play there.pic.twitter.com/JLAHBs1S6o

— Ballislife.com (@Ballislife) November 15, 2020

Από αυτή προφανώς ξεχώρισε το όνομα του Μάικλ Τζόρνταν, αλλά δεν είχε… τελειωμό. Ο Τσαρλς Μπάρκλεϊ ήταν επίσης σε αυτή την «φουρνιά», όντας καλός φίλος του «MJ». Για αυτό συμμετείχε στην ταινία «Space Jam», με τον «Jumpman» και όλη την παρέα των Looney Tunes. Μάλιστα, στην διάσημη δικηγορική σειρά «Suits», όταν ο πρωταγωνιστής, Χάρβεϊ Σπέκτερ (Γκάμπριελ Μαχτ), θέλησε να προσεγγίσει τον Τζόρνταν, ο Μπάρκλεϊ τον εκπροσώπησε. Συγκεκριμένα, το σενάριο της σειράς του Netflix προέβλεπε πως ο κορυφαίος μπασκεμπολίστας ήταν πελάτης του πρωταγωνιστή, έχοντας «μοστράρει» μπάλες του μπάσκετ με την υπογραφή του σε όλο το γραφείο του. Όταν ο Χάρβεϊ χρειάστηκε την βοήθειά του όμως, τον εκπροσώπησε ο Τσαρλς Μπάρκλεϊ, ο οποίος πραγματοποίησε μία ακόμη τηλεοπτική είσοδο.

Οι Χακίμ Ολάζουον και ο Τζον Στόκτον ήταν επίσης μέσα στις επιλογές του NBA Draft 1894.

Instagram: @thehollywoodreporter
Το πρώτο συμβόλαιο του «Jumpman» και η… πρεμιέρα με την Nike

Ο Μάικλ Τζόρνταν μπήκε στο ΝΒΑ ως το Νο.3 της γενικής κατάταξης το 1984. Στην πρώτη θέση ήταν ο Χακίμ Ολάζουον και στην δεύτερη ο Σαμ Μπάουι. Στις 12 Σεπτεμβρίου του 1984, υπέγραψε συμβόλαιο rookie, διάρκειας επτά ετών, το οποίο ανερχόταν στα 6.3 εκατομμύρια δολάρια με τους Σικάγο Μπουλς. Το ποσό περιλάμβανε μπόνους υπογραφής 250.000 δολαρίων και βασικό μισθό 455.000 δολαρίων για την πρώτη του σεζόν.

Μάλιστα, το εκπληκτικό είναι πως έναν μήνα αργότερα, στις 26 Οκτωβρίου 1984, ο «MJ» υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο με τη Nike, ύψους 2.5 εκατομμυρίων δολαρίων. Οι εν λόγω χρηματικές απολαβές ήταν τρεις φορές μεγαλύτερες από οποιοδήποτε άλλο συμβόλαιο στο NBA εκείνη την εποχή. O αμερικανικός κολοσσός αθλητικής ένδυσης κυκλοφόρησε την σειρά αθλητικών παπουτσιών «Air Jordan» τον Απρίλιο του 1985.

Ο πρωταρχικός στόχος ήταν μέσα στα πρώτα τρία χρόνια να κάνουν τζίρο 3 εκατομμύρια, αλλά οι προσδοκίες τους αποδείχθηκαν… εξαιρετικά χαμηλές μπροστά σε αυτό που αντίκρισαν. Μέσα στην πρώτη χρονιά, εισέπραξαν 162 εκατομμύρια δολάρια!

Η κορύφωση του «Air Jordan»

Ο πόλεμος που… όλοι χρειαζόμασταν για την παρακαταθήκη. Η πολιτική του ΝΒΑ ανέφερε ότι τα παπούτσια έπρεπε να είναι 51% λευκά και να είναι σύμφωνα με τα χρώματα που φορούσε η υπόλοιπη ομάδα. Η μη τήρηση αυτής της πολιτικής είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή προστίμου 5.000 δολαρίων ανά αγώνα.

Αυτό δέσμευε πολύ όλα τα αθλητικά brand, αλλά η Nike σχεδίασε το «Air Jordan I» με βάση το κόκκινο και το μαύρο, τα οποία ήταν τα χρώματα των Σικάγο Μπουλς. Το λευκό ήταν μόνο 23%, παραβιάζοντας την πολιτική του NBA. Η αθλητική μάρκα ένδυσης συμφώνησε να πληρώσει κάθε πρόστιμο, ρίχνοντας όλα τα βλέμματα πάνω στο πρώτο παπούτσι του Μάικλ Τζόρνταν.

2. Air JordanIdea – Lean into controversy

In 1985, the NBA banned Jordans.

But MJ kept playing in them and Nike paid the fines.

People LOVE controversy.

Air Jordan made $162M that year… its first year in existence. pic.twitter.com/SktI0lYxD8

— Mark Jung (@TheMarkJung) July 13, 2023

Επιμέλεια: Γιώτα Κουφού



Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό