24.5 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σαν σήμερα το 1973: Πραγματοποιείται η πρώτη κλήση στο πρώτο κινητό τηλέφωνο [pic]

Ειδήσεις Ελλάδα

Σαν σήμερα το 1973: Ο Martin Cooper, εφευρέτης του πρώτου -βαρύ σαν τούβλο- κινητού τηλεφώνου πραγματοποιεί  την πρώτη κλήση σε κινητό

 Σαν σήμερα το 1973: Βρισκόμαστε στις 3 Απριλίου του 1973 και ένας μηχανικός της Motorola περπατάει στους πολύβουους δρόμους της Νέας Υόρκης και του Μανχάταν κρατώντας στα χέρια του μια περίεργη συσκευή. Τόσο περίεργη που ακόμη και οι πιο «προχωρημένοι» νεοϋορκέζοι παραξενεύονται στην θέα ενός ανθρώπου που περπατάει στον δρόμο μιλώντας σε μια συσκευή που κρατούσε κολλημένη στο αυτί του. Ο 44χρονος, τότε, μηχανικός έκανε εκείνη την μέρα την πρώτη τηλεφωνική κλήση μέσω κινητού τηλεφώνου, έξω ακριβώς από το ξενοδοχείο Χίλτον της Νέας Υόρκης. Το όνομα του ήταν Marty Cooper και η 3η Απριλίου του ’73, 47 χρόνια πριν, ήταν η μέρα από την οποία ξεκίνησαν όλα.

Ο πρώτος στον οποίο ο Cooper επεφύλαξε την έκπληξη μιας κλήσης από κινητό, καθώς περπατούσε στο Μανχάταν με συνοδεία ρεπόρτερ, ήταν ο Joel S. Engel, ο επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος του αντίπαλου στρατοπέδου, της ανταγωνιστικής εταιρείας Bell Labs.

Μετά από ένα σύντομο χαιρετισμό του καλούντα, ο Cooper συνέχισε. «Σε καλώ από ένα κινητό τηλέφωνο. Ένα αληθινό κινητό τηλέφωνο. Μια φορητή κινητή τηλεφωνική συσκευή.» Η έκπληξη του Engel ήταν τόσο μεγάλη που το μόνο που ακούστηκε από την άλλη πλευρά της γραμμής ήταν μερικά δευτερόλεπτα σιωπής.

Το Motorola DynaTAC 8000x ήταν το πρώτο κινητό τηλέφωνο που έφτασε στο εμπόριο είχε ύψος 25 εκατοστά, πλάτος 9 εκατοστά και ζυγίζε 840 γραμμάρια. Όπως είναι φυσικό, ήταν πανάκριβο, μιας και κόστιζε κοντά στα 4.000 δολάρια, ενώ ο χρήστης καλούταν να πληρώνει πάγιο 50 δολάρια τον μήνα. Η εμπορική του πρεμιέρα έγινε το 1984.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό